EEN OTOPLASTIEK AANMETEN OP ANDERHALVE METER, TJA…
Met wasachtig materiaal een afdruk van iemands gehoorgang maken; dat is niet te doen op anderhalve meter afstand. Gehoorbeschermingsspecialist Elacin zag zich genoodzaakt het afdrukprotocol aan te passen, na de uitbraak van de coronacrisis. Na acht weken wachten gaan de zes gecertificeerde Sales Technicians eindelijk weer het land door om gehoorbescherming op maat aan te meten. “Op een veilige én verantwoorde manier,” voegt teamleader Frans Blom daaraan toe.

Net als bij de meeste bedrijven kwam half maart abrupt alles tot stilstand bij Elacin. De productie in Dongen werd gesloten, het kantoor bleef leeg en het team van Frans dat bij allerhande bedrijven gehoorbescherming aanmeet en uitlevert zat ineens thuis. “Onwerkelijk,” vond Frans het, die al 30 jaar voor het bedrijf werkt, en daarbij altijd tussen én met mensen werkt. Dat afstand houden vindt hij nu nog steeds lastig. Dat je niet meer tientallen handen per dag kunt schudden. En dat je geen groepen meer kunt ontvangen, maar elke kandidaat afzonderlijk behandelt. Onwennig? Ja. Maar Frans is vooral blij dat ze de draad weer hebben opgepakt. En weer op locatie oorafdrukken kunnen afnemen. Ze zitten inmiddels op zo’n 75% van hun capaciteit
van ‘voor corona’ en Frans denkt dat ze de rest van het jaar zeker nodig hebben om de achterstanden in te lopen. “Twee maanden lag de boel stil. In die periode hebben we hard gewerkt aan ons nieuwe protocol. Dat staat inmiddels als een huis, maar met alle voorzorgs- en hygiënemaatregelen die we nu hanteren kunnen we minder metingen én uitleveringen doen dan voorheen.”
Ventileren
Het nieuwe protocol (conform de normen van het RIVM en de richtlijnen van de NVAB, de Nederlandse Vereniging van Audiciensbedrijven) is een mix van afspraken en het gebruik van materialen. Met bedrijven waar Elacin oorafdrukken afneemt, worden afspraken gemaakt over o.a. de ruimte waar dat gaat plaatsvinden. Dat mogen geen inpandige, raamloze ruimten zijn, maar moeten lokalen zijn die goed te ventileren zijn. Was het in het verleden gebruikelijk om groepen van 5 tot 10 medewerkers te ontvangen en gezamenlijk uitleg te geven, nu wordt er telkens slechts één persoon ontvangen. En zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand uiteraard. Het aanmeten duurt zes minuten, en van de opdrachtgever wordt verwacht dat die de sessie goed organiseert en ook zorgt dat zich geen opstoppingen voordoen. De Elacin-specialisten nemen zelf allerlei extra materialen mee. Mondkapjes, gelaatschermen en handschoenen bijvoorbeeld. Maar ook desinfecteerdoekjes en -vloeistoffen om de werkplek en de instrumenten die ze gebruiken grondig te reinigen. “We hebben ook allemaal een digitale temperatuurmeter bij ons. ’s Morgens en ’s middags zetten we die op ons voorhoofd en meten we onze lichaamstemperatuur. Bij meer dan een halve graad verhoging gaat een sessie niet door en maken we een nieuwe afspraak.”
Helder communiceren
Die halve graad verhoging geldt overigens ook als een ‘no-go’ voor de medewerkers die ze gaan behandelen. Personen met koorts of met verkoudheidsverschijnselen kunnen een nieuwe afspraak maken, maar worden op dat moment niet geholpen. In het protocol staan nog veel meer ‘eisen’. Elacin neemt ze, voorafgaand aan een bezoek, minutieus door met de opdrachtgever. En voor alle zekerheid worden ze ook nog eens op papier uitgereikt. “Duidelijk communiceren is van groot belang,” stelt Frans. Elacin geeft haar medewerkers op locatie veel verantwoordelijkheid. Als ze een situatie niet veilig genoeg vinden, kunnen ze de bijeenkomst op eigen houtje afblazen. “Dat heeft zich gelukkig nog nergens voorgedaan. Onze klanten gaan stuk voor stuk serieus om met veiligheidsvraagstukken. Ik sta af en toe met bewondering te kijken hoe multinationals die coronamaatregelen oppakken.”
Geen buitenstaanders
Er zijn echter ook bedrijven die zo voorzichtig zijn dat ze nog geen mensen van buiten, binnen hun poorten willen. Dus ook geen technici om gehoorbescherming aan te meten. Tot acute problemen op de lawaaiige werkvloer zal dat overigens niet snel leiden, meent Frans: “Met het ouder worden verandert de gehoorgang van elk mens. Waardoor er bij gebruik van gehoorbeschermers lekkage kan optreden en de demping dus minder kan worden. Na vier jaar kunnen wij de pasvorm niet meer garanderen, dus daarom adviseren we om na uiterlijk vier jaar weer nieuwe otoplastieken te laten aanmeten.”
Niet twijfelen
Gehoorschade is een gemene en sluipende beroepsziekte. De gevolgen merk je pas op langere termijn en dan is het vaak te laat. Vandaar dat Elacin ook met het nieuwe corona-protocol hard aan de slag is om zoveel mogelijk mensen in lawaaiige omgevingen aan de juiste gehoorbescherming te helpen. “Het vraagt van ons team momenteel wat meer inzet om tot hetzelfde resultaat als voorheen te komen. Nee, een uitzendbureau bellen om snel enkele extra technici aan te trekken heeft geen zin. We leiden die mensen intern op en dat is nu eenmaal een tijdrovend proces. Maar we kunnen het aan. Klanten die misschien nog twijfelen kan ik geruststellen. Met ons protocol garanderen we een uiterst zekere en veilige manier van werken, zowel bij het aanmeten als het uitleveren van otoplastieken. En wat een voordeeltje van deze coronatijd is; we hebben beduidend minder reistijd. Mijn rayon is midden-Nederland; en ik heb nog nooit zo weinig files meegemaakt als de laatste weken!”
Contactberoep…
Audiciens en ook de technici van Elacin die gehoorbescherming aanmeten vallen onder de zogenaamde contactberoepen. Hoe fysiek hun werk is, zie je aan de hand van de stappen die nodig zijn om een oorafdruk te maken voor een oordop op maat.

- Visuele inspectie van het oor
- Plaatsing van het afdrukwatje
- Visuele inspectie van het oor
- Injecteren van het afdrukmateriaal
- Circa 5 minuten uitharden
- Tijdens het uitharden van het afdrukmateriaal niet spreken, eten of drinken.
- Uitnemen van de afdruk (hiervoor trekken we licht aan het oor)
- Visuele inspectie van het oor