Wat zou je zeggen als iemand je zou vragen om olie of koelvloeistof te drinken? De respons voor de meeste verstandige mensen is natuurlijk “NEE!”. Toch zijn er honderdduizenden onder ons die dat elke dag doen zonder het te beseffen. Hoe zult u zich afvragen? Door het dragen van ongeschikte handschoenen bij het werken met technische oliën of koelmiddelen.

Zou je koelvloeistof drinken?

Waarom doen deze mensen dat?
Er zijn drie factoren, met als eerste het gedrag van mensen die werken met olie, die comfort en grip meer prioriteit geven dan de bescherming tegen olie.
Uit een enquête over dit onderwerp blijkt dat 88% van de ondervraagden niet beseft dat olie een gevaar is voor hun gezondheid. Veel mensen schrikken als ze beseffen dat blootstelling aan minerale olie een 30% verhoogd risico op reumatoïde artritis op latere leeftijd geeft. Dit gebrek aan inzicht verklaart waarom zoveel werknemers vandaag de dag ervoor kiezen om ongeschikte handschoenen te gebruiken.
Dit is de conclusie van een uitgebreide studie uitgevoerd in Zweden door de reumatologie afdeling van het Karolinska ziekenhuis (Stockholm), het Institute of Environmental Medicine, het departement Medisch Toezicht en de Stockholm Centre for Public Health. Vandaag is reumatoïde artritis de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij mensen boven de vijfenvijftig jaar oud in de geïndustrialiseerde landen. Het is een onomkeerbare ziekte die het bewegingsapparaat en in het bijzonder de gewrichten schaadt.

Hoe komt olie in je lichaam?
Olie komt in je lichaam via de huid. Terwijl je huid water kan afstoten, zuigt het olie op door het buitenste gedeelte, de hoornlaag. De keratine laag van de hoornlaag bevat vet en vetachtige stoffen die gemakkelijk chemicaliën absorbeert zoals olie en koelvloeistof.

Pbm’s die gedragen worden
Om het aantal gevallen van reumatoïde artritis op latere leeftijd te verminderen is er behoefte aan twee dingen. Allereerst moet het kennisniveau van medewerkers omhoog. Daarnaast moeten er persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) aangeboden worden die beschermen tegen de gevaren op de werkvloer en die zo comfortabel zijn dat ze ook daadwerkelijk gedragen worden door de medewerkers.
ATG heeft een nieuwe handschoen ontwikkeld die olie afstotend is, maar toch super dun, flexibel, handig en comfortabel. De MaxiDry® 56-426 (artikelnummer Intersafe 159653-maat) is dunner dan bijna alle op nitrilschuim gebaseerde handschoenen. Maar de handschoen heeft een vloeistof afstotende laag die olie weerstaat (60cP) gedurende> 480 minuten (8 uur).

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker, T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe-groeneveld.nl.