Werken op hoogte brengt specifieke risico’s met zich mee zoals vallend gereedschap. Niet alleen voor de persoon zelf die op de hoogte aan het werk is, maar ook voor de medewerkers met vaste grond onder de voeten: wat gebeurt er als iemand op hoogte per ongeluk een stuk gereedschap laat vallen? Met DBI-SALA® Python Safety™ voorkom je dat je gereedschap tientallen meters naar beneden stort.

Veilig werken zonder het gevaar van vallend gereedschap

Vrijwel iedereen begrijpt dat het werken op hoogte gepaard gaat met het nemen van veiligheidsmaatregelen. Hierbij denken de meeste mensen vaak alleen aan de veiligheid van de persoon die op hoogte aan het werk is. Het risico dat hij (of zij) ten val komt, wordt ondervangen door persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een harnas dat wordt verbonden met een ankerpunt. De primaire risico’s van een val worden hiermee afgedekt. Maar sta je ook stil bij de secundaire gevaren? Bij Intersafe staat het borgen van veiligheid op het werk voorop. Niet alleen de veiligheid van de medewerker die op hoogte aan de slag is, maar ook die van de mensen die zich tientallen meters  beneden diegene bevinden. Je moet er immers niet aan denken dat iemand geraakt wordt door een vallende schroevendraaier, hamer of moersleutel.

Vallend gereedschap vormt een groter risico dan je denkt

In 2013 hebben in Nederland maar liefst 458.000 werknemers te maken gekregen met een bedrijfsongeval waarbij zij lichamelijk letsel of geestelijke schade opliepen. De risico’s die leiden tot het hoogst aantal dodelijke slachtoffers zijn het vallen van hoogte en contact met een bewegend object, waaronder vallende voorwerpen (bron: Arbeidsongevallenrapport 2014). Wie getroffen wordt door een vallend voorwerp, kan ernstig gewond raken of zelfs overlijden: een moersleutel van 3,6 kilo die 60 meter naar beneden valt, heeft een impact van bijna 200 kilo per cm2. De invloed van de zwaartekracht maakt ieder object tot een groot gevaar voor de mensen die eronder aan het werk zijn, of zelfs voor onschuldige omstanders.

Valpreventie om ongelukken te voorkomen

Door te verhinderen dat gereedschap valt, voorkom je mogelijk ernstige of zelfs dodelijke ongevallen. Er zijn verschillende manieren om het vallen van instrumenten te ondervangen, zoals het minimaliseren van het gebruik van gereedschap op hoogte, het aanbrengen van valnetten of het bouwen van
veilige steigers. Stuk voor stuk prima oplossingen, maar helaas zorgen zij in de praktijk niet altijd voor het gewenste resultaat. Met de DBI-SALA® Python Safety™ pak je het probleem aan bij de bron: door gereedschap veilig te verankeren, wordt vallend gereedschap onmogelijk gemaakt. De bevestigingspunten van het systeem zijn dusdanig ontworpen dat je slechts enkele seconden nodig hebt om willekeurig welk instrument vast te maken, zonder de uitrusting te beschadigen of structureel te wijzigen. Na installatie van de bevestigingspunten kan het gereedschap worden bevestigd aan een Python Safety gereedschapslijn.

Toolhandling op hoogte: veilig, efficiënt en tijdbesparend

De DBI-SALA® Python Safety™ voorkomt niet alleen dat medewerkers en omstanders getroffen kunnen worden door vallende objecten, maar levert ook tijdwinst en kostenbesparing op. Een medewerker op hoogte die één van zijn instrumenten laat vallen, moet immers weer naar beneden klimmen om het gereedschap op te halen. Gereedschap dat soms niet eenvoudig te vinden is of op een onbereikbare plaats is gevallen, waardoor de werkzaamheden nog meer vertraging oplopen. Om nog maar te zwijgen van de extra tijd en kosten als vallende objecten terechtkomen op een dure installatie of een kostbare machine.  De schade die hierbij ontstaat, kan er zelfs de oorzaak van zijn dat het productieproces moet worden stilgelegd, met alle gevolgen van dien.

Alle hulpmiddelen binnen handbereik

De DBI-SALA® Python Safety™ bestaat uit een breed assortiment aan producten waarmee de veiligheid van de mensen op de grond wordt vergroot. Zo heb je ook bij het werken op hoogte alle hulpmiddelen binnen handbereik, zonder een gevaar te vormen voor andere medewerkers of nietsvermoedende omstanders. Hoe klein, zwaar of onregelmatig gevormd je outillage ook is: de DBI-SALA® Python Safety™ biedt voor vrijwel iedere uitrusting een oplossing.

Meer weten

Neem voor meer informatie contact op met uw Customer Service medewerker.