“Zonder comfort geen veiligheid!”
Koninklijke TenCate uit Nijverdal heeft zich in drie eeuwen tijd ontwikkeld tot een multinational met circa 4.000 medewerkers en een omzet van meer dan € 1 miljard. De weefsels die worden toegepast in werkkleding worden in Nederland (Nijverdal) en US (Atlanta) geproduceerd.
“De textielindustrie is in hoge mate geglobaliseerd. Veel productie heeft zich verplaatst naar lagelonenlanden. Maar wij hechten er nog steeds waarde aan om het productieproces hier in Nijverdal te doen,” zo vertelt Pieter Brinks. Hij is bij TenCate Protective Fabrics sales director voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
Opwaarderen
Het proces bestaat uit verschillende handelingen die van cruciaal belang zijn om aan allerlei normeringen te voldoen. Denk hierbij aan bleken, verven, finishen en het zogenaamde ‘sanforiseren’. De stof wordt machinaal belast en opgerekt om het op die wijze krimpvrij te maken. Het zijn stuk voor stuk handelingen die veel vakmanschap en aandacht vragen, en die TenCate om die reden in eigen huis doet. Pieter Brinks: ”Aan kleurechtheid en vlamvertraging stellen we hoge eisen. Ook na 50 keer wassen moet de kleding daar nog steeds aan voldoen. Dat vergt een secuur proces en hier op eigen bodem kunnen we dat het beste borgen.”
Bescherming
Een lapje stof, dat oogt toch niet zo ingewikkeld? Nou, daar denken ze bij de afdeling Research & Development van TenCate wel even anders over. Doorlopend zijn ze bezig met innovaties en regelmatig lanceren ze belangrijke verbeteringen of compleet nieuwe weefsels. Het begrip ‘veiligheid’ staat daarbij met stip op één. Maar in één adem voegt Pieter Brinks daar het woord ‘comfort’ aan toe. “De trend in de industrie is gericht op steeds betere bescherming. Ook de regelgeving in Europa beweegt zich in die richting; dat werknemers steeds beter beschermd moeten worden. Ik ben het daar mee eens, maar voeg daar nog wél iets aan toe: ‘Zonder comfort géén veiligheid’. Beschermende kleding doet zijn werk pas als het gedragen wordt zoals het gedragen moét worden. Dat houdt in dat het vooral geriefelijk moet zitten. Is dat niet het geval, dan gaat de drager een uitweg zoeken. Er gaan een paar knoopjes los, het jasje gaat uit; tja, dan is bescherming en veiligheid ineens ver weg.”
Partnership
Comfortabele en veilige beschermkleding ontstaat niet ‘zomaar’ ergens achter een tekentafel. Het is een continu proces, waarbij allereerst goed geluisterd moet worden naar de eindgebruikers én waar alle schakels in de keten – de textielproducent, de confectionair en de distributeur – intensief bij betrokken zijn. De samenwerking tussen Intersafe, confectionair Van Moer en TenCate bij de ontwikkeling van de Contractor- en Maintenance-line verloopt wat dat betreft goed, vindt Brinks. De 3 partijen hebben een open communicatie en alles is bespreekbaar. Verder vinden er met regelmaat draagtesten plaats onder Intersafe-klanten, om zo gebruikerservaringen op te halen. Overigens hoeft Pieter Brinks daarvoor in dit geval de deur eigenlijk niet uit. Als hij wil weten hoe het weefsel van de Contractor- en Maintenance-kleding zich in de dagelijkse praktijk houdt, kan hij gewoon zijn eigen fabriek inlopen. De bedrijfskleding van de TenCate-medewerkers is namelijk van exact hetzelfde materiaal gemaakt!
Andere samenstelling, zelfde normeringen
Voor zowel de update van de Contractor-line als voor de compleet nieuwe Maintenance-line is TenCate Tecapro®-doek gebruikt. Contractor is ontworpen voor monteurs bij raffinaderijen. Maintenance is op het lijf geschreven van onderhoudsmonteurs in de utiliteitsbouw. Dat zijn uiteenlopende werkomstandigheden en de beide lijnen hebben dan ook hun eigen specificaties. Op basis hiervan is gekozen voor respectievelijk TenCate Tecapro® BG 9500 en TenCate Tecapro® BG 9030.
Het doekgewicht voor Contractor is 350 gr/m² en het materiaal bestaat voor 65% uit katoen, voor 34% uit polyester en voor 1% uit ‘static control’, een speciale draad die het weefsel anti-statisch maakt. De kleur is korenblauw met marine accenten. De Maintenance is net wat lichter, met een doekgewicht van 300 gr/m². De samenstelling van het materiaal is 79% katoen, 20% polyester en 1% static control. Van deze lijn is de kleur antraciet met grijze accenten. Beide weefsels geven een goede bescherming en zijn comfortabel en duurzaam.
De beide kledinglijnen voldoen aan maar liefst zeven normeringen, te weten:
• EN ISO 13688:2013,
• EN ISO 11611:2015 A1 klasse 1,
• EN ISO 11612:2015 A1B1C1E3,
• EN 1149-5:2008,
• IEC 61482-2:2009 class 1,
• EN 13034:2005+A1:2009 en
• EN 14404:2004+A1:2010.
‘Geen wishfull thinking bij opzet nieuwe lijn bedrijfskleding’
Ontwerper én producent van zowel de Contractor-line als de Maintenance-line is Van Moer in het Belgische Hulshout. Ze genieten in Europa vooral bekendheid als producent van bedrijfskleding, en zijn toonaangevend in pbm en Multinorm kleding. Van Moer maakt deel uit van Williamson Dickie mfg, één van de belangrijkste spelers in het ‘Workwear wereldje’, beter gekend onder de merknaam Dickies. René Hoefkens is er commercieel directeur.
In 2004 tekende Van Moer al voor de eerste Contractor-line en sindsdien heeft de kledingproducent vele gesprekken met Intersafe en relaties van Intersafe gevoerd. Tot genoegen van de Belg, die grote bewondering heeft voor de wijze waarop Intersafe in alle openheid betrokken partijen aan tafel zet met maar één doel voor ogen: zorgen voor het best mogelijke resultaat.
Gebruiker centraal
Hoefkens: ”Wij leveren aan verschillende distributeurs, maar de manier waarop Intersafe dergelijke projecten aanpakt is uitzonderlijk en zeer professioneel. Ze werken altijd vanuit de gebruiker. En schuwen niet om allerlei partijen, zelfs concurrenten, bijeen te brengen om tot een uitstekende collectie te komen.” Tussen het pakket van eisen, de eerste ontwerpen, proefmodellen, certificering en uiteindelijk de productie van de Contractor- en Maintenance-kleding zat meer dan een jaar tijd. Dat betekende dus vele bijeenkomsten (vergaderingen). En bij die sessies was Hoefkens elke keer weer verrast door de ‘knowhow’ over stoffen en normeringen bij Intersafe. Hoefkens: ”Ze hebben heel goede mensen én ze pakken de zaken realistisch aan. Zij doen beslist niet aan ‘wishful thinking’ en dat maak ik weleens anders mee.”
Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker, T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu.
Vanuit België kunt u contact opnemen via T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu.