PQ Silicas kiest voor helm met geïntegreerd scherm

De vestiging van PQ Silicas in Winschoten (44 medewerkers) maakt waterglas en biersilica. Bij temperaturen van 1.000 graden en meer worden zand en soda tot glas verwerkt. Dat wordt verbrokkeld en vervolgens weer in water opgelost tot basisgrondstof voor de industrie. Tijdens het proces wordt gebruik gemaakt van onder andere zoutzuur en natronloog. Oogbescherming in de fabriek is dus een belangrijk item. En daar lag de uitdaging. Helmen en gelaatsschermen die werden gebruikt waren niet geheel naar wens. Dus begonnen Willem Jonkers en Grietinus Haan een zoektocht naar een beter alternatief.

Zoektocht naar een passende helm

Willem is manager kwaliteit en milieu bij de Winschotense vestiging en Grietinus (een onalledaagse Groningse naam, hij werd venoemd naar zijn oma die Grietje heette) werkt daar als hoofdoperator. Ervaren krachten, de eerste werkt hier al 33 jaar en de ander 29 jaar. Grietinus: “Onze operators moeten regelmatig monsters nemen, dus is op die plaatsen gelaatsbescherming verplicht. We werkten voorheen met helmen met opzetbare gelaatsschermen. Maar dan houd je altijd een kier over waar vloeistof doorheen kan komen. Daar wilden we vanaf.”

Eureka moment

De zoektocht begon met een telefoontje naar leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen Intersafe. Die vervolgens een aantal alternatievn voorstelde. Er gingen verschillende helmen en schermen richting Winschoten, maar de reacties bij Willem en Grietinus waren tamelijk lauwtjes. De ene keer was de helm te zwaar. Dan weer hadden ze opmerkingen over een scherm dat naar boven geklapt moest worden, met het risico dat het beschadigt als je niet op tijd bukt voor een obstakel boven je hoofd. Totdat de V-Gard veiligheidshelm van MSA ter tafel kwam. Die heeft een geïntegreerd gelaatsscherm en dat zorgde voor een Eureka-moment bij beiden. Willem: “Met losse schermen loop je altijd een risico dat een operator die net niet bij zich heeft als het nodig is. Dit scherm heb je áltijd bij je.”

‘Hoog op het hoofd’

Om na te gaan of hun enthousiasme ook door anderen werd gedeeld, begonnen ze een test. Ze bestelden vijftien helmen en verdeelden die over de drie PQ-vestigingen die Nederland telt. De reacties waren overwegend positief. Alom was er tevredenheid over het scherm dat niet óp de helm staat, maar dat je in de helm schuift. En dat je, zelfs met werkhandschoen aan, ook weer makkelijk en snel voor je gezicht kunt schuiven. Kritiekpuntjes waren er ook, en die werden weerlegd. Grietinus: “Aangezien wij een chemische plant zijn, zijn helmen met ventilatiegaatjes hier uit den boze. Maar zoveel voegt luchtcirculatie nu ook weer niet toe, leerden we.” Willem: “Een helm is extra ballast en daarmee voor de drager altijd te zwaar. Maar gewicht in deze is een relatief begrip. Sommigen vonden de V-Gard zwaar, terwijl hij lichter is dan de vorige helm. Kortom, het is erg persoonsgebonden en ook een kwestie van wennen.” En het is ook een kwestie van juist afstellen, zo licht Martijn de Brouwer van MSA toe: “De V-Gard heeft drie hoogtestanden. Hij wordt standaard afgeleverd in de middelste stand, maar voor sommige voelt dat als ‘overdreven hoog op het hoofd’. Zte je hem op de laagste stand, dan is voor de meesten de balans meteen een stuk beter en zit de helm ook comfortabeler.”


Van zeep naar bier

​PQ Corporation begon in 1831 in Philadelphia (VS) met de productie van zeep en kaarsen, maar is thans een beursgenoteerde multinational met een jaaromzet van $1,6 miljard. Ze maken basischemicaliën voor tal van industriële toepassingen. Producten van PQ Corporation vinden hun weg naar de olie- en papierindustrie, de bouw en worden ook toegepast voor waterbehandeling en in bierbrouwerijen. Het bedrijf is actief op zes continenten. Nederland telt drie productielocaties: Eijsden, Maastricht en Winschoten.

Van zeep naar bier


Zweetbandjes

Comfortabel zijn ook de vervangbare zweetbandje op het binnenwerk. Zeker voor wie veelvuldig in de buurt de hete ovens werkt. Een onbeschermd binnenwerk kan dan voor irritatie en vervelende rode striemen op de huid zorgen. De zweetbandjes zijn eenvoudig te vervangen. Ze liggen in Winschoten standaard op voorraad in de controlekamer. De V-Gard 950 met ingebouwd vizier is in gebruik bij alle operators en mensen van de technische dienst die veelvuldig in de productie ziijn en met vloeistoffen werken. Medewerkers van kantoor die af en toe in de productie komen en daar handelingen uitvoeren zijn voorzien van de MSA V-Gard 930 met geïntegreerde overzetbril.

Kleurcode

Met de invoering van de nieuwe helm op alle Nederlandse vestigingen lanceerde PQ Silicas meteen ook een nieuwe kleurcode voor extra herkenbaarheid op de werkvloer. Het gros van de medewerkers draagt een witte helm. De BHV’ers zijn te herkennen aan hun gele helm en hier en daar zie je ook een groene helm opduiken. Willem, lachend: “Dat zijn letterlijk onze ‘groentjes’. Medewerkers die minder dan 18 maanden in dienst zijn. Dat hebben we gedaan op verzoek van ons hoofdkantoor in Amerika. Wereldwijd schijnen er meer ongevallen voor te komen onder nieuwkomers, vandaar dat ze die extra willen laten opvallen.”

Bij de koffieautomaat

Die zoektocht naar een passende helm duurde al met al een klein jaar, maar PQ Silicas kijken ze er met voldoening op terug. Grietinus: “We zijn blij met deze helm. Hij functioneert prima en ik draag de helm elke dag met plezier. En hij valt op. Van chauffeurs die hier komen laden en lossen heb ik verschillende keren de vraag gekregen of ik misschien nog zo’n helm over heb!” Martijn de Brouwer hoort de lofzang op ‘zijn’ helm met instemming aan. Hem is nog iets anders opgevallen in Winschoten, wat volgens hem veel zegt over het draagcomfort. Martijn: “Ik vind het leuk om te zien dat medewerkers zelfs bij de koffieautomaat de helm nog dragen. Hebben ze gelegenheid om hem af te doen, houden ze hem gewoon op!”


Meer informatie

Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier

Meer informatie