Corporate Social Responsibility in een notendop

working together - corporate social responsibility

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is bij ons moederbedrijf Lyreco – en dus bij Intersafe – geen papieren tijger. Onze acties en initiatieven sluiten aan bij de vraag uit de markt en
gaan zelfs een stapje verder als dat kan. We lopen graag voorop én vooruit. Het is dan ook onze gezamenlijke ambitie ons MVO-beleid nóg dieper te verankeren in onze bedrijfsvoering. In het CSR-report 2019 staat precies hoe we dat doen. In vogelvlucht: wat hebben we al bereikt en wat zijn onze ambities?

Een betrouwbare en duurzame partner zijn in alles wat we doen. In de kern is dat waar ons MVO-beleid om draait. Een professionele organisatie voor onze klanten én alle andere stakeholders. We gaan dus niet voor snelle verkopen en contacten, maar voor langdurige duurzame relaties. En dat doen we niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Dag in dag uit bouwen we met ruim 9500 collega’s aan een duurzame en maatschappelijk verantwoorde waardeketen. Het motto van Lyreco – ‘Working together for tomorrow’ – zegt het eigenlijk al. Bouwen aan een duurzamere wereld kunnen we niet alleen. Daar hebben we al onze stakeholders keihard bij nodig. Alleen door hen te inspireren, te betrekken en mee te nemen in onze ontwikkeling, kunnen we samen onze duurzame ambities waarmaken.

Via klanttevredenheid naar duurzaamheid

Van het eerste contact tot een bestelling en van levering tot recycling. Klanttevredenheid staat bij Lyreco en Intersafe altijd centraal. Op elk moment, op ieder niveau en via alle mogelijke verkoop- en communicatiekanalen. Het is onze ambitie om duurzaam en verantwoord ondernemen nog meer te verweven in de klantreis en klantervaring. Klanttevredenheid is namelijk meer dan op tijd leveren. Steeds vaker vraagt de markt ook om zaken als duurzame producten, ethisch handelen, compliancy, reduceren van verpakkingsmateriaal en bijdragen aan bijvoorbeeld klimaatneutrale processen en circulariteit. We willen altijd de verwachting overtreffen. En dat kan alleen als we blijven innoveren en investeren in onze bedrijfsprocessen. De overname van Intersafe door Lyreco in 2019 is een schoolvoorbeeld van deze filosofie. Een strategische investering die bijdraagt aan het maatschappelijk en verantwoord ondernemen van de gehele organisatie.

Werken aan de ‘Werelddoelen’

Practice what you preach, vinden we bij Intersafe en Lyreco. We nemen graag het voortouw omdat we weten: goed voorbeeld doet volgen. Daarom ondertekende Lyreco al in 2004 het Global Compact van de Verenigde Naties. De toekomst hangt af van onze keuzes van vandaag. Met ondertekening van het UNGC committeren we ons dan ook aan de tien universele principes op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en anticorruptie. Onze activiteiten en strategieën zijn erop gericht om onder andere discriminatie, kinderarbeid, milieuvervuiling en corruptie tegen te gaan. Op iedere mogelijke manier. Onze acties komen daarnaast tot uiting in de bijdragen die we leveren aan de 17 ‘Werelddoelen’ die 193 wereldleiders van de Verenigde Naties in 2015 ondertekenden. Onze inzet varieert onder andere van voedselbankdonaties, educatie, veiligheids- en gezondheidsprogramma’s en energiebesparingsinitiatieven tot investeringen in duurzame energie, bijdragen aan de circulaire economie, ontwikkelen en verkopen van duurzame producten en CO2-reductie.

Resultaten en ambities

Lyreco is trots op wat ze de afgelopen jaren al hebben bereikt. Vanaf 2012 tot 2018 streefden ze met de duurzaamheidsstrategie ‘Eco Future’ naar milieubesparing, verantwoord economisch succes en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De cijfers aan het einde van Eco Future spreken voor zich: 45% van de producten zijn ‘groen’, 90% van het afval wordt gerecycled en er is 17% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 2010. Toch beseffen we ook dat er nog een lange weg te gaan is. Het kan altijd beter. Zeker als het gaat om maatschappelijke verantwoordelijkheid en verantwoorde economische groei. Eén van de stappen die we nemen, is het opnemen van duurzaamheid als een criterium in ons programma ter verbetering van de leveranciersprestaties. We zien duurzaamheid echt als gezamenlijke verantwoordelijkheid ook binnen de PBM-industrie. We streven ernaar om één op één met onze leveranciers een actieplan op te stellen dat moet leiden naar meer duurzaamheid in de keten. Daarnaast zien we het als onze verantwoordelijkheid dat onze leveranciers over de hele wereld sociaal, ethisch, milieuvriendelijk en conform de wet opereren.

Labels en certificaten

Zoals eerder benoemd is bouwen aan een duurzamere wereld alleen effectief als we dat met de hele waardeketen doen. Naast de Global Compact en Werelddoelen werken we ook conform de volgende labels en certificaten. Een commitment waar we dus ook een bijdrage van onze leveranciers in verwachten. Zo dragen veel van onze merkproducten het EU Ecolabel. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn duurzamer geproduceerd. Het keurmerk stelt daarom strenge eisen aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen. Daarnaast hanteert Lyreco bij de audits van de fabrieken die onze merkproducten maken de gevalideerde SMETA-standaard (Sedex Members Ethical Trade Audit), de BSCI-standaard (Business Social Compliance Initiative) en de BEPI-standaard (Business Environmental Performance Initiative). In 2018 werd Lyreco lid van FSC International. Het lidmaatschap staat symbool voor onze betrokkenheid bij het duurzame beheer van bossen wereldwijd.

Toekomststrategie

Welke zaken zijn belangrijk voor onze stakeholders en voor onszelf? In ons MVO-beleid houden we rekening met de ecologische, sociale en economische uitdagingen in onze wereld. Veranderen. die uitdagingen, dan passen we daar ons beleid en duurzame strategie op aan. Het bracht ons ertoe om met ingang van 2019 onze MVO-strategie uit te breiden naar zes basisprincipes:

  • ECONOMIE – De beste klantervaring creëren in een omnichannel-omgeving.
  • BESTUUR – Programma’s voor risico- en compliancemanagement maken onderdeel uit van ons MVO-beleid.
  • MILIEU – Verantwoordelijk handelen om de milieu-impact te minimaliseren, in de hele waardeketen, van leverancier tot klant.
  • DISTRIBUTIEKETEN – Een verantwoordelijke distributieketen ontwikkelen die de concurrentiekracht en innovatie van Lyreco versterkt en het succes van onze klanten ondersteunt.
  • MENSEN – De best mogelijke ervaring bieden voor onze medewerkers.
  • GEMEENSCHAP – Onderwijs als de kern van het Lyreco Liefdadigheidsprogramma op lokaal en wereldvlak.

Meer informatie? of het volledige rapport opvragen?

Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker
Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu
België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier.