Werken op hoogte valt niet mee
Zodra gewerkt wordt op meer dan 2,5 meter boven de grond, wordt gesproken van werken op hoogte. Een val van deze hoogte, maar ook een val van minder dan 2,5 meter, kan al grote gevolgen hebben: laat staan wat de impact is van een val van tientallen meters. Valbeveiliging voorkomt (dodelijke) ongevallen, mits het systeem correct gebruikt wordt. Helaas gaat het daar vaak mis.
Nog steeds komen ieder jaar honderden mensen ten val tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden, soms zelfs met fatale gevolgen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bestaat maar liefst 29% van alle arbeidsongevallen uit vallen van hoogte. Wat gaat er mis? Hoe hadden dergelijke (onge)vallen voorkomen kunnen worden? Veilig werken op hoogte staat of valt met het (on)juiste gebruik van valbeveiliging. Hierbij zijn de volgende vier punten van belang:
- Risico-Inventarisatie.
- Risico-Evaluatie.
- Kiezen van de juiste valbeveiliging.
- Trainen in het (correct) gebruiken van de beschermingsproducten.
Deze vier pijlers gaan hand in hand: als u op één van deze punten tekortschiet, blijft het risico op vallen aanwezig.
Whitepaper wetgeving Werken op hoogte
Meer weten over de wetgeving in de Benelux rond werken op hoogte? Download hier de whitepaper en laat u informeren.
‘De gemiddelde medewerker’ bestaat niet
Als collectieve valbeveiliging niet (afdoende) mogelijk is, moeten medewerkers gebruikmaken van individuele valbeveiliging. Voor dit doel zijn onder andere diverse typen harnassen beschikbaar. Een kleine kanttekening mag hierbij zeker niet ontbreken: mensen variëren allemaal in lengte en gewicht, dus pas de valbeveiliging daarop aan!
Een standaard valbeveiligingsuitrusting is getest met een gewicht van 100 kilo. Een gemiddelde man van 85 kilo zal met het gewicht van zijn veiligheidskleding, harnas, lijn en gevulde gereedschapsgordel daarbij opgeteld zwaarder zijn dan het gewicht waarmee de valbeveiliging is getest, met alle risico’s van dien. Daarnaast kampt 36% van de mannen in de Benelux met overgewicht, waardoor zij het testgewicht van 100 kilo (soms ruimschoots) overschrijden. Voor al deze mensen zijn valbeveiligingsproducten verkrijgbaar die met een zwaardere belasting zijn getest, namelijk 140 kilo.
Het gevaar van niet (correct) gebruikte valbeveiliging
Valbeveiliging is maatwerk en het bepalen van de juiste valbeveiliging is een persoonsgebonden procedure. Maar net zo zorgvuldig als valbeveiliging moeten worden uitgezocht, moet deze worden gebruikt. Helaas blijkt het ook daar vaak mis te gaan. Medewerkers die zonder harnas aan de slag gaan, harnassen die te los zitten, beschadigde of niet goed onderhouden valbeveiliging… Het zijn allemaal risicoverhogende voorbeelden uit de praktijk.
Verder dragen medewerkers soms harnassen die niet geschikt zijn voor de taak die ze op dat moment uitvoeren, zoals een regulier harnas (zonder hittebestendige en vlamvertragende eigenschappen) tijdens laswerkzaamheden. Tot slot blijkt vaak niet verder gekeken te worden dan het harnas lang is: controle van de andere onderdelen van het valbeschermingssysteem wordt vergeten. Stuk voor stuk zijn dit situaties die het ontstaan van ernstige of zelfs fatale bedrijfsongevallen in de hand kunnen werken.
Training werken op hoogte
In het splinternieuwe Customer Technical Center in Zwijndrecht (België) van 3M, of bij u op locatie, kunnen diverse trainingen aangeboden worden voor veilig werken op hoogte. Klik hier voor het trainingsaanbod.
Training ‘Veilig werken op hoogte’
Werknemers dienen voor hun eigen veiligheid te zorgen. Maar hun (onjuist) handelen kan ook gevolgen hebben voor anderen: bijvoorbeeld een medewerker die van grote hoogte valt en bovenop zijn collega terechtkomt. Werkgevers zijn verplicht om een veilige werkplek, een veilig systeem van werken en voldoende training van werknemers te waarborgen. Ook zijn zij verantwoordelijk dat medewerkers waar nodig valbeveiliging gebruiken. Het niet (correct) gebruiken van valbeveiliging kan leiden tot geldboetes en strafrechtelijke vervolging van de werkgever.
Met de juiste training en educatie kunt u bijdragen aan het voorkomen van (onge)vallen bij werken op hoogte. In het splinternieuwe Customer Technical Center in Zwijndrecht (België) van 3M, of bij u op locatie, kunnen tientallen diverse trainingen aangeboden worden voor veilig werken op hoogte. Hier leren medewerkers hoe zij passende valbeveiliging selecteren, gebruiken en inspecteren. Onder leiding van vakspecialisten krijgen zij inzicht in werkoppervlak, werkhoogte en werkomgeving. Zo worden risico’s in kaart gebracht en worden beschermingsmaatregelen genomen.
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact met ons op.