Lawaai, hitte, straling, schadelijke stoffen… Het is vanzelfsprekend dat u als werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) verstrekt die uw mensen beschermen in risicovolle arbeidsomstandigheden. Maar wist u dat u óók verantwoordelijk bent voor bescherming tegen teken? Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Een oprukkende beroepsziekte die soms leidt tot langdurige revalidatie of zelfs arbeidsongeschiktheid. De teekwerende kleding van Rovince biedt uitkomst.

Van 15 april tot en met 21 april is het de ‘Week van de Teek’. Maar wat is de Week van de Teek?

Week van de teek

Ongeveer 7,5 procent van de totale bevolking wordt jaarlijks gebeten door een teek. Hiervan krijgt maar 2 procent de ziekte van Lyme. Dat klinkt misschien als een klein risico, maar dat zijn ongeveer 1,3 miljoen tekenbeten per jaar waarvan 27.000 geregistreerde Lyme infecties. Deze aantallen nemen alleen maar toe. In de afgelopen 20 jaar is het aantal tekenbeten verviervoudigd. Zelfs in de stad tellen we ongeveer 300.000 tekenbeten per jaar. Van alle Lymepatiënten houden 1.000 tot 2.500 mensen langdurige klachten. Dit zorgt voor 20 miljoen euro aan maatschappelijke kosten.

Teken laven zich graag aan menselijk bloed. Dit doen ze bij voorkeur via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond de haargrens. Als u een teek ontdekt, dan moet u de teek er zo snel mogelijk uit halen. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt. Dit kan door middel van een tekentang, pincet of bij de dokter. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Het verkleuren van de huid, zoals een ring- of vlekvormige uitslag zijn klachten die bij de ziekte van Lyme passen. Ga dan zo snel mogelijk naar de dokter.

Uit de boom?

De diertjes variëren van ongeveer 1 tot 3 millimeter. Ze zijn vaak niet veel groter dan een maanzaadje. Teken vallen ook niet uit bomen. Dit is een algemeen misverstand. Ze wachten in het gras, op struiken of op de strooisellaag totdat er een ‘gastheer’ zoals een mens of dier voorbijkomt. De kleintjes komen tot ongeveer 50 centimeter hoog en de grote (volwassen) tot wel 150 centimeter! U moet de teek dus niet onderschatten.

Onwetendheid

Iedereen die buiten werkt of af en toe buiten moet zijn voor zijn werk, loopt dus een zeker risico. Mede-oprichter van Rovince Vincent Janssen: “Dat je als boswachter of hovenier kans hebt op een tekenbeet, weet iedereen. Maar mensen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s in andere beroepsgroepen.” Die onwetendheid bij werkgevers, werknemers en soms zelfs veiligheidskundigen, ziet hij als het grootste risico. Zijn motto: ga je van de weg af, dan heb je kans op een tekenbeet. “In de berm als je aan de weg of het spoor werkt bijvoorbeeld. Maar ook als je een paar keer per dag door het gras of langs een struik naar een antennemast of bouwkeet loopt. Dat besef moet groeien en daar maken wij ons samen met Intersafe graag hard voor.”

98% minder kans

De kleding van Rovince is geïmpregneerd met permethrine. Een synthetische variant van een insectenwerende stof die van nature in chrysanten voorkomt. Het zit bijvoorbeeld ook in luizenshampoo. Volstrekt onschadelijk voor de mens, maar de teek krijgt het letterlijk te heet onder de voeten. Een teek die op een jas van Rovince kruipt, ‘brandt’ zijn poten en wil er meteen af. In praktijk laat de teek dus direct los. Hiermee voorkom je ook dat een teek in je kleding achterblijft en je de andere dag alsnog bijt. Onderzoek toonde dit ook aan. Mensen hebben 98% minder kans op tekenbeten wanneer ze beschermende kleding met permethrine dragen.

Bescherming tegen tekenbeten  is belangrijk voor iedereen die regelmatig in de natuur werkt of recreëert. Je kan je dus tegen tekenbeten bescherming door middel van kleding met permethrine. Het is niet altijd duidelijk of deze kleding voldoende bescherming biedt en veilig is. Om dit te voorkomen is de norm NEN 8333 ontwikkeld. De norm NEN 8333 omschrijft de kwaliteitseisen voor deze kleding en hoe deze kleding gebruikt en onderhouden moeten worden. Voor werkgevers en werknemers is duidelijk dat kleding die aan de norm voldoet veilig en effectief is. Daarbij is het belangrijk dat de kleding op de juiste manier onderhouden wordt.

Van groen tot fuchsia

Rovince produceerde oorspronkelijk kleding voor onder andere boswachters en jagers in de kleur groen. Commercieel manager Marcel Maes bracht daar verandering in. Met zijn jarenlange ervaring in de bedrijfskleding breidde hij het productpakket van Rovince flink uit. Marcel: “We hebben nu vier collecties: Ergoline in de kleur groen, Workerline in grijs en zwart, Safety line (EN-ISO 20471:2013) in oranje/grijs en uitgebreide mogelijkheden op het gebied van specials.” Met een knipoog: “Wil je een fuchsia softshell jas met extra reflectie? Dan leveren wij die!” Het bedrijf levert jassen, broeken, polo’s, overhemden, truien, soft shell jacks, sokken, caps en nog veel meer. Alle kleding voldoet ook aan de NEN 8333:2018. “De normering zorgt hopelijk voor extra bewustzijn over het belang van beschermende kleding. Daarnaast is het ook een kwaliteitskeurmerk. Met onze kleding ben je gegarandeerd beschermd. Je hoeft niet zelf na te denken over deet of andere middeltjes. Bovendien is de bescherming tot minimaal honderd wasbeurten actief.” – Week van de Teek.


Meer informatie over de Week van de Teek?

Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier

Meer informatie?