Het is een rustige maandagochtend en je bent in de werkplaats een stuk hout aan het bewerken. Het zaagsel vliegt door de lucht en schijnt in het licht. Je bevindt je in een soort magische gemoedstoestand. Je voelt je kiplekker.


Waarom een oncomfortabel masker gevaarlijk kan zijn

Onbewust reik je naar het masker op je gezicht. Het voelt alsof het wat moeilijk is om te ademen. Heel eventjes trek je het omhoog en haal je diep adem. Het lijkt onschuldig. Misschien slechts een paar seconden. Maar als je een masker (wat in feite een stofmasker is) moet dragen bij de taak die je uitvoert, is het nooit de bedoeling dat je het even afdoet.

Hoewel je de directe effecten van blootstelling misschien niet voelt, kunnen na verloop van tijd negatieve gezondheidseffecten optreden. Zelfs ervaren gezondheids- en veiligheidsmanagers weten dat je iemand kunt sturen op het vlak van veiligheid, maar het blijkt een uitdaging om voortdurende naleving af te dwingen. Als medewerkers zich ongemakkelijk voelen, kunnen ze in de verleiding komen om hun stofmasker aan te passen of af te zetten. Dat kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Niet alle stofmaskers zijn echter op dezelfde manier gemaakt. Goede stofmaskers zorgen ervoor dat het masker niet klemt, jeukt of aan je haar trekt. En je moet natuurlijk makkelijk kunnen ademen. Op dit gebied heeft een unieke technologie van 3M, ‘geavanceerde elektrostatisch filtermateriaal’ genoemd, veelbelovende resultaten laten zien in onafhankelijke studies.

Wat houdt deze technologie in?

3M’s ‘geavanceerde elektrostatisch filtermateriaal’ ontstaat wanneer een hoog en stabiel niveau aan elektrostatische lading wordt aangebracht in de microvezels van onderhoudsvrije stofmaskers tijdens het fabricageproces. Deze hoge en stabiele lading zorgt ervoor dat elke vezel in het 3M filter deeltjes uit een groter gebied aantrekt en ook vasthoudt.

Daardoor zijn er minder vezels nodig om dezelfde bescherming te kunnen bieden, wat resulteert in een lagere ademweerstand waardoor je makkelijker kunt ademhalen.

Met zo’n stofmasker kun je met een gerust gevoel de hele dag door je werk uitvoeren, wetende dat comfort en veiligheid hand in hand gaan tot de klus geklaard is.


Wist je dat 3M een uitgebreid assortiment aan ademhalingsbescherming heeft?

En dat deze nu ook uitgebreid is met het nieuwe comfortabele 3M Aura 9300+Gen3 stofmasker? Lees er alles over in deze brochure.

 Wist je dat 3M een uitgebreid assortiment aan ademhalingsbescherming heeft?