Veiligheidsnieuws nr. 4 2013
Verbeteringsproces
Volgens veranderingsgoeroe John Kotter is een gevoel van urgentie nodig om überhaupt een veranderingsproces in gang te zetten. Urgentie; de diepgewortelde overtuiging dat er grote problemen liggen die om een antwoord vragen, maar ook kansen om die problemen op te lossen. Echte urgentie leidt tot alert gedrag: actie en productiviteit. Terwijl onechte urgentie als angst en woede leiden tot actie maar niet tot productiviteit. Volgens Kotter is hier “leiderschap” voor nodig; mensen die creëren en aanpassen. In dit tijdsframe is er behoefte aan een écht gevoel van urgentie om zo onder leiding van echte leiders tot echte veranderingen te komen.
Volgens de “denker des vaderlands” Rene Gudé hebben we als mens een natuurlijke afkeer voor veranderingen in het algemeen en het woord “verandering” in het bijzonder. In een uitzending van DWDD pleit Gudé er dan ook voor om niet langer te praten over veranderingsprocessen maar over verbeteringsprocessen. Wie is er tegen verbeteringen?
Het zijn vooral jonge organisaties met weinig historische ballast die relatief eenvoudig lijken te “creëren en aan te passen”. In tegenstelling tot groepen toekomstige dinosaurussen die zich vastbijten in hun historisch verworven rechten en posities.
Het is een boeiende uitdaging om, in deze tijd vol beweging en versnelling, in een volwassen markt als “veiligheid” samen te “creëren en aan te passen”. Er zijn legio opties om samen te verbeteren: nieuwe wet- & regelgevingen, productinnovaties, procesoptimalisaties, nieuwe toepassingen in automatisering, nieuw inzicht in menselijk gedrag, veranderende behoeften en wensen.
In deze editie hebben we voor u actuele opties uiteengezet om te verbeteren.
Ik wens u namens het team prettige feestdagen en een goede start in het nieuwe jaar.
Veel leesplezier.
Roger van Meer