Werken op hoogte moet steeds onder de meest veilige omstandigheden gebeuren. Tegelijk moet een veiligheidsharnas ook graag en goed gedragen worden en dus comfortabel zijn. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn één ding, maar ook de bewustwording van hun praktisch nut én een correcte omgang ermee zijn cruciaal. “Als een harnas wordt gezien als een last in plaats van een lust, heb je een probleem. Daarom is een degelijk en comfortabel veiligheidsharnas gekoppeld aan een opleiding, een uitstekende oplossing”, geeft Koen Bordeaud’huy, SHEQ manager bij Samoco, een full-service industrieel montage- en verhuisbedrijf uit Zwijndrecht (België) aan. 

Als preventieadviseur is Koen Bordeaud’huy van Samoco maar al te goed op de hoogte van het belang van veilig en correct werken. Aandacht voor veiligheid, gezondheid, kwaliteit en milieu is voor hem dagelijkse kost. Het is zijn taak om die ’mindset’ over te brengen naar alle medewerkers die actief zijn bij het Zwijndrechtse bedrijf. Daar slaagt Koen met vlag en wimpel in, wat hem eind 2020 erkenning van werkgeversorganisatie Agoria opleverde dat hem uitriep tot Preventieadviseur van het Jaar.

In de zeven ‘Life Saving Rules’ staat veiligheid dan ook met stip op nummer 1: Veiligheid boven alles. Tijdens de activiteiten van de montage- en verhuisspeler gaan de medewerkers, zoals kraanmannen, riggers, monteurs en mechaniekers, vaak de hoogte in. Daarbij speelt het veiligheidsharnas als persoonlijk beschermingsmiddel een significante rol. Koen had bij een vorige job al een positieve ervaring met Intersafe, waardoor hij niet lang twijfelde om opnieuw bij hen aan te kloppen.

Twee vliegen in één klap

“Het harnas van de vorige leverancier was niet ideaal”, vertelt Koen. “Er waren incidenten waarbij het harnas niet of niet goed werd gedragen. Het gebrek aan comfort was daarbij de onderliggende reden. In de zoektocht naar een beter harnas konden we rekenen op Intersafe dat ook hielp om andere elementen van onze huidige persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm), zoals handschoenen, te vernieuwen.”

Na afweging van de voor- en nadelen van het vorige harnas vond Samoco met de hulp van Intersafe twee typen nieuwe harnassen. Die zijn allebei comfortabel en eenvoudig aan- en uit te trekken. Helga Lanciers, Key Account Manager bij Intersafe: “De medewerkers van Samoco krijgen zelf de keuze naar welk van de twee harnassen hun voorkeur uitgaat. Zo neemt de tevredenheid toe. Bovendien slaan de nieuwe harnassen twee vliegen in één klap: ze zijn niet alleen comfortabel, maar ook veilig. De veiligheidsharnassen zijn gezekerd tot en met 140 kg, wat een grote meerwaarde biedt. De werknemers van Samoco dragen namelijk bovenop hun eigen gewicht de nodige materialen mee, waardoor het totaalgewicht toeneemt.”

Geen harness suspension trauma

Een harnas dat je beschermt bij een val op grote hoogte is één zaak, maar idealiter komt daar nog een tweede aspect bij: ‘step relief’.  Als je valt, word je opgevangen dankzij je veiligheidsharnas, maar dan bungel je in de lucht, wachtend op redding. Op dat moment is het cruciaal dat je ‘harness suspension trauma’ voorkomt”, waarschuwt Koen. Harness suspension trauma of hangtrauma wordt veroorzaakt door het niet kunnen gebruiken van de beenspiergroepen in de ondersteuning van bloed circulatie. Dat leidt tot een minder goede werking van de bloedsomloop en de nieren zullen uiteindelijk niet meer functioneren, met een mogelijke septische shock tot gevolg. Hier kunnen diverse complicaties door ontstaan. Om dat te vermijden, bestaat ‘step relief’, waarbij het harnas voorzien is van lussen waar de drager kan instappen, waardoor de mogelijkheid tot het aanspreken van de beenspieren blijft. Het lichaamsgewicht wordt zo gedragen door de benen en niet door de lies.

Bewustmaking via opleiding

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is een geschikt pbm-arsenaal van groot belang. Maar daar bovenop is een goede kennis over hoe het veiligheidsharnas juist gedragen en correct gebruikt wordt onontbeerlijk. Want één geïnformeerd beveiligd persoon is er twee waard. De combinatie van kwalitatieve pbm en een opleiding die ook fungeert als bewustmakingscampagne was voor Samoco dan ook een schot in de roos. In samenwerking met 3M bood het zijn medewerkers een opleiding aan waarin enerzijds theoretisch wordt uitgelegd wat het belang van een veiligheidsharnas en een verzorgde uitrusting is en anderzijds praktisch aan bod komt hoe pbm correct te gebruiken.

Het trainingscentrum van 3M ligt in hetzelfde industriegebied als waar Samoco is gevestigd. Alle medewerkers van Samoco krijgen een opleiding van een dag in kleine groepen van maximal zes personen. Op die manier krijgen ze optimal de mogelijkheid om de theorie die in de ochtend behandeld wordt, in de middag in de praktijk in het centrum te testen. Op het einde van de dag weten ze perfect hoe ze op de juiste manier een harnas aan- en uitdoen, waar ze verankeringspunten het best plaatsen en wat de nodige stappen zijn na een val.

Koen legt uit: “Door tijdens de training ook een redding te simuleren, krijgen onze medewerkers veel beter een idee van hoe cruciaal een veiligheidsharnas en de correcte omgang ermee zijn. Zo zorgt de opleiding er niet alleen voor dat iedereenleert hoe het op de werf moet, onze werknemers worden zich ook bewust van waarom pbm zo belangrijk zijn.” De opleiding wordt om de drie jaar herhaald, zodat de medewerkers van Samoco op tijd een opfrissing krijgen van de belangrijkste do’s-and-don’ts.

Vlotte samenwerking

Intersafe is reeds sinds 2014 een toegewijde partner van Samoco. “De kernwaarden van die samenwerking zijn openheid, eerlijkheid en uitstekende ondersteuning”, geeft Koen aan. “Bovendien leren we continu van elkaar en is de samenwerking geen éénrichtingsverkeer, wat mogelijk is dankzij het vertrouwen dat over de jaren heen werd opgebouwd. Op dit moment weet ik dat ik steeds bij Intersafe terecht kan voor het volledige pakket, want zowel de producten als de werkrelatie zijn voortreffelijk.” Helga beaamt dat die vlotte samenwerking zich uitte in een wisselwerking waarbij ook zij heeft bijgeleerd. “Ik vind het erg belangrijk om mensen bewust te maken van het feit dat ze maar één leven hebben. Samoco onderstreept die visie volledig. Samen zorgen we ervoor dat werknemers zich goed voelen bij het gebruik van hun pbm.”

Toekomstplannen

Iedereen bij Samoco krijgt een nieuw veiligheidsharnas en zal ook de opleiding volgen. De reacties daarop zijn tot op heden zo goed als unaniem positief. Koen is verheugd: “Onze mensen zijn tevreden over de pasvorm, de duurzaamheid en het vlot aan- en uittrekken van de harnassen. Ook de opleiding krijgt uitstekende feedback. Medewerkers vinden de theorie duidelijk en geven aan ook in de praktijk veel te hebben bijgeleerd.” Dit was niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat Samoco een beroep deed op Intersafe. Zo wil Samoco in de toekomst verder aan de slag gaan met een update van het veiligheidsharnas, meer bepaald door een geschikt reddingssysteem te zoeken. “Dat we daarbij opnieuw wensen samen te werken met Intersafe is volgens mij het sterkste bewijs van hoe tevreden we zijn over het contact en de kwaliteit van de service”, besluit Koen.

Meer informatie?

Intersafe ondersteunt u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw situatie. Voor meer informatie over valbeveiligingsmiddelen en bijhorende trainingen kunt u te allen tijde contact opnemen met uw Customer Service medewerker via T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu of neem contact op met ons via het contactformulier.