Veiligheid op de werkvloer en in de boardroom
Veiligheidsfunctionarissen in veel bedrijven worstelen ermee: hoe overtuig je bestuurders ervan dat investeren in de veiligheid van medewerkers loont? Volgens Yves Pétin, CEO van Intersafe, is veiligheidsbewustzijn een graadmeter voor de kwaliteit van een organisatie. Op allerlei fronten. Bovendien leidt vooruitstrevend veiligheidsbeleid wat hem betreft uiteindelijk tot meer succes. “Voor ik directeur werd van Intersafe, besefte ik niet wat er allemaal komt kijken bij de veiligheid van je medewerkers”, geeft Yves Pétin openlijk toe. “Investeren in een veilige werkomgeving van je mensen levert je organisatie juist onmiddellijk heel veel op.”
Focus verleggen
Veiligheid op de werkvloer als investering loont dus en is geen noodzakelijke sluitpost. In de bestuurlijke praktijk is dat nog even wennen. Met regelmaat zijn het dan ook de veiligheidsfunctionarissen binnen bedrijven die de board ervan moeten overtuigen budget beschikbaar te stellen voor de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers. Bijvoorbeeld voor de implementatie van veiligheidsprotocollen, aanschaf van degelijke pbm’s of begeleiding van gedragsverandering. En dat valt niet altijd mee. “Wij merken dat veiligheidsfunctionarissen en bestuurders een andere taal spreken”, zegt Roger van Meer, General Manager bij Intersafe. Vaak is er een groot verschil tussen de beleving op de werkvloer en die in de boardroom. Bestuurders denken heel economisch, terwijl praktijkmensen weten wat er fout kan gaan als prijs dé bepalende factor is. Roger van Meer: “Het verleggen van de focus helpt daarbij; van het drukken van kosten naar het investeren om waarde te creëren. Voor veiligheidsfunctionarissen en inkopers is het soms moeilijk om deze boodschap goed over het voetlicht te brengen. Terwijl er toch voldoende overtuigende argumenten zijn om de economisch ingestelde bestuurders over de streep te trekken.”
Naar een hoger plan
Dat veiligheid slechts een verplichting is die geld kost, is namelijk een misvatting. “Neem bijvoorbeeld de goodwill die je opbouwt onder je personeel als je laat zien dat je hun veiligheid serieus neemt”, zegt Yves Pétin. “Mensen tonen meer betrokkenheid en loyaliteit en zijn trots op het bedrijf waarvoor ze werken.” Maar de winst die de investering in veiligheid onmiddellijk oplevert, gaat nog verder. “Als je de veiligheid in je organisatie naar een hoger plan tilt”, vervolgt Yves Pétin; “dan dwing je daarmee indirect interne transparantie, proactiviteit en flexibiliteit af. Bovendien wil iedere maatschappelijk verantwoordelijke onderneming toch goed voor haar mensen zorgen? Ieder ongeluk op de werkvloer is er één te veel, om nog maar te zwijgen over het afbreukrisico.” Bestuurders die inzien dat veiligheid breder is dan alleen het op orde hebben van pbm’s en protocollen; daar begint het volgens Yves Pétin en Roger van Meer allemaal mee. Het is immers de board die onvoorwaardelijk moet kiezen voor veiligheid als strategisch speerpunt. Bestuurders hebben bovendien een voorbeeldfunctie vindt Yves Pétin. Hij kent maar weinig CEO’s die zelf pbm’s hebben en dragen tijdens werkbezoek. Roger en ik bezoeken onze klanten regelmatig en gaan daar ook de werkvloer op en dragen dan helm, veiligheidsschoenen of andere benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. “Safety First” geef je inhoud door zelf het goede voorbeeld te geven. Hoe bestuurders hiermee omgaan zegt vaak veel over de bedrijfscultuur binnen hun organisatie.”
Financiële en maatschappelijke winst
“De winst die meer veiligheid oplevert, kunnen we heel concreet maken”, zegt Roger van Meer. “Voor 250 tot 500 euro kleden we een willekeurige medewerker een jaar lang veilig aan. Is deze medewerker een dag ziek? Dan kost dat het bedrijf 300 euro.” Het mag duidelijk zijn dat een investering in de gezondheid van je personeel niet alleen moreel, maar ook financieel de beste keuze is. Daarbij gaat het dus niet om meer geld uitgeven, maar vooral om het slimmer te besteden. Roger van Meer: “Bij Intersafe liggen al verschillende ‘best practices’ op de plank. Zo hebben we gehoorbeschermers die de oren van de gebruiker perfect afsluiten en prettig dragen. Helemaal op maat gemaakt. Het gehoor is door deze otoplastieken optimaal beschermd, terwijl de gebruiker toch alles om zich heen goed hoort. In eerste instantie is deze gehoorbescherming in aanschaf duurder dan de kwalitatief mindere disposable oordopjes. Logisch. Maar na anderhalf jaar zien we al een omslagpunt: de oordoppen die je telkens moet vervangen, zijn duurder geworden.”
National Safety at Work Platform
Samen met anderen wil Intersafe bestuurders ervan overtuigen dat veiligheid economisch en maatschappelijk loont. En daarin staat Intersafe niet alleen. Roger van Meer: “Samen met onze belangrijke stakeholders hebben we het National Safety at Work Platform (NSWP) opgericht. Daarmee vervullen we een voortrekkersrol.” Werkgevers, leveranciers, gebruikers en inspecteurs; allemaal zijn ze vertegenwoordigd in dit samenwerkingsverband. Veiligheid op de werkvloer pak je in eerste instantie op uit betrokkenheid bij je mensen. Daarover zijn alle partijen binnen het NSWP het eens. Het is de drijfveer om kennis uit te wisselen en samen doelen te formuleren. “Natuurlijk hebben alle deelnemers ook zo hun eigen belangen, maar die proberen we zo veel mogelijk thuis te laten”, zegt Roger van Meer. De komende tijd brengt het NSWP de boodschap dat veiligheid leidt tot waardecreatie onder de aandacht bij bestuurders. Hiervoor verzamelt het platform best practices en brengt ze alle argumenten in kaart. Ook gaat Intersafe zelf thema’s belichten, die bijdragen aan waardecreatie door veiligheid. Onder andere in het magazine Veiligheidsnieuws.
Intersafe daagt u uit!
Bent u verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer binnen uw organisatie en wilt u aandacht voor dit thema in de boardroom? Of bent u CEO en wilt u weten welke waarden u binnen uw bedrijf kunt creëren door in te zetten op veiligheid? Intersafe nodigt u van harte uit om hierover met hen in gesprek te gaan. Wij zijn er van overtuigd dat wij onze veiligheidscultuur op u kunnen overbrengen en het economisch en maatschappelijk belang van veiligheid voor uw bedrijf kunnen aantonen.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.