In de voedings- en drankenindustrie is hygiëne een absolute topprioriteit. Bij het reinigingsproces binnen deze industrie wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van extreem hoge temperaturen, waterstralen onder hoge druk, schuurmiddelen en zure of alkalische reinigingsproducten. Hygiënisch is het zeker, maar hoe zit het met de veiligheids- en gevarenlabels?

Toughwash, het nieuwe reinigingsbestendige label

Speciaal identificatielabel
Veiligheids- en gevarenlabelingsproducten worden in diverse industrieën gebruikt om veilig en efficiënt werken mogelijk te maken. Hiertoe is een breed assortiment labels en bewegwijzeringsborden voorhanden.
Productiefaciliteiten in de voedings- en drankenindustrie zijn echter vaak noodgedwongen aangewezen op andere oplossingen. Dit omdat de meeste identificatieoplossingen tekortschieten: ze beschadigen tijdens de reinigingsprocessen of worden niet herkend door een metaaldetector. Brady ontwikkelde daarom een speciaal identificatielabel voor de voedings- en drankenindustrie: het Toughwash reinigingsbestendige label.

“Met de nieuwe Toughwash labels bent u in staat om uw klanten en medewerkers in de voedings- en drankenindustrie beter te beschermen,” aldus Tim van den Eede, productmanager bij Brady. “Het label heeft een uitzonderlijke duurzaamheid en ondersteunt hygiëne door zijn speciale toplaag, de lijm en metaaldetectiecapaciteiten.” Bestand tegen hoge druk en chemisch resistent In de meeste voedings- en drankenbedrijven zijn reinigingsprocessen onder hoge druk aan de orde van de dag. Hierbij wordt gesproeid met extreem hoge temperaturen. Verder wordt er vaak geschrobd met schuurmiddelen en wordt er gebruik gemaakt van zure of alkalische reinigingsmiddelen. Voor de ontwikkeling van een label dat al deze beproevingen kan doorstaan, bouwde Brady een speciaal applicatielab. Hier werd het nieuwe Toughwash label steeds opnieuw getest, geëvalueerd en aangepast totdat het voldoende bestand was tegen schuren, blootstelling aan chemische stoffen.

Metaaldetecteerbaar
In tegenstelling tot vrijwel alle andere labels, maakt het Toughwash label gebruik van staal in plaats van aluminium. Hierdoor ontstaat een sterkere wisselstroom, zodat het label moeiteloos herkend wordt door standaard detectieapparatuur. Verder zorgde Brady ervoor dat de detectielaag niet per ongeluk verwijderd kan worden van de rest van het etiket.

Printen op locatie
Intensieve reinigingsprocessen worden keer op keer opnieuw uitgevoerd. De symbolen en berichten op de labels en borden moeten dan ook zeer duurzaam zijn. Daartoe ontwikkelde Brady speciale inktlinten. In combinatie met een goede labeltoplaag (ook uit de koker van Brady) wordt hiermee een slijtvaste, reinigingsbestendige, metaaldetecteerbare toepassing gerealiseerd. Gebruikers kunnen labels naar wens ontwerpen en direct op locatie printen. Hierdoor is een snelle respons op veiligheidsrisico’s mogelijk. De Toughwash labels kunnen worden geprint met de BBP31, BBP33 en Globalmark printers van Brady.

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.