Lawaai, hitte, straling, schadelijke stoffen… Het is vanzelfsprekend dat u als werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) verstrekt die uw mensen beschermen in risicovolle arbeidsomstandigheden. Maar wist u dat u óók verantwoordelijk bent voor bescherming tegen teken? Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Een oprukkende beroepsziekte die soms leidt tot langdurige revalidatie of zelfs arbeidsongeschiktheid. De teekwerende kleding van Rovince biedt uitkomst.

Teek Care...

Ongeveer twee op de honderd mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Dat klinkt misschien als een klein risico, maar met ongeveer 1,3 miljoen tekenbeten in Nederland per jaar, komt dat toch neer op 27.000 geregistreerde lymeinfecties. En de aantallen nemen alleen maar toe. In de afgelopen 13 jaar is het aantal tekenbeten verviervoudigd. Zelfs in de stad tellen we ongeveer 300.000 tekenbeten per jaar. Van alle lymepatiëntenhouden 1.000 tot 2.500 mensen langdurige klachten. Maatschappelijke kosten: ruim € 20 miljoen…(https://www.rivm.nl/nieuws/aantal-mensen-met-lyme-ruim-verviervoudigd). Bioloog en tekenexpert Fedor Gassner: “De teek vormt dus een serieus risico.”

Uit de boom?

Om zijn woorden kracht bij te zetten, tovert de onafhankelijke bioloog op z’n ‘Freek Vonks’ een afgesloten petrischaal met levende teken uit z’n tas. “Gewoon met een laken uit een struik en van een grasveld gehaald.” Larven, nimfen, mannetjes en vrouwtjes… De diertjes variëren van ongeveer 1 tot 3 millimeter. “Ze zijn vaak niet veel groter dan een maanzaadje”, toont Fedor. Ook helpt hij het hardnekkige misverstand uit de wereld dat teken uit bomen vallen. “Ze wachten in het gras, op struiken of op de strooisellaag totdat er een ‘gastheer’ zoals een mens of dier voorbijkomt. De kleintjes komen tot ongeveer 50 centimeter hoog en de grote (volwassen) tot wel 150 centimeter! Je moet de teek niet onderschatten.” 

Onwetendheid 

Iedereen die buiten werkt of af en toe buiten moet zijn voor zijn werk, loopt dus een zeker risico. Mede-oprichter van Rovince Vincent Janssen: “Dat je als boswachter of hovenier kans hebt op een tekenbeet, weet iedereen. Maar mensen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s in andere beroepsgroepen.” Die onwetendheid bij werkgevers, werknemers en soms zelfs veiligheidskundigen, ziet hij als grootste risico. Zijn motto: ga je van de weg af, dan heb je kans op een tekenbeet. “In de berm als je aan de weg of het spoor werkt bijvoorbeeld. Maar ook als je een paar keer per dag door het gras of langs een struik naar een antennemast of bouwkeet loopt. Dat besef moet groeien. En daar maken wij ons samen met Intersafe graag hard voor.”

98% minder kans

De kleding van Rovince is geïmpregneerd met permethrine. Een synthetische variant van een insectenwerende stof die van nature in chrysanten voorkomt. “Het zit bijvoorbeeld ook in luizenshampoo”,vertelt Vincent. “Volstrekt onschadelijk voor de mens, maar de teek krijgt het letterlijk te heet onder de voeten.” Met een kort en duidelijk filmpje toont hij de werking van de beschermende kleding. (Typ het volgende in op www.youtube.com om de video te bekijken: Geen teek met ZECK-Protec, en klik op de eerste video). Een teek die op een jas van Rovince kruipt, ‘brandt’ zijn poten en wil er meteen af. “In praktijk laat de teek dus direct los. Hiermee voorkom je ook dat een teek in je kleding achterblijft en je de andere dag alsnog bijt.” Onderzoek toonde dit ook aan. Mensen hebben 98% minder kans op tekenbeten wanneer ze beschermende kleding met permethrine dragen.

Van groen tot fuchsia

Rovince produceerde oorspronkelijk kleding voor onder andere boswachters en jagers in de kleur groen. Commercieel manager Marcel Maes bracht daar verandering in. Met zijn jarenlange ervaring in de bedrijfskleding breidde hij het productpakket van Rovince flink uit. Marcel: “We hebben nu vier collecties: Ergoline in de kleur groen, Workerline in grijs en zwart, Safety line (EN-ISO 20471:2013) in oranje/grijs en uitgebreide mogelijkheden op het gebied van specials.” Met een knipoog: “Wil je een fuchsia softshell jas met extra reflectie? Dan leveren wij die!” Het bedrijf levert jassen, broeken, polo’s, overhemden, truien, soft shell jacks, sokken, caps en nog veel meer. Alle kleding voldoet ook aan de NEN 8333:2018. “De normering zorgt hopelijk voor extra bewustzijn over het belang van beschermende kleding. Daarnaast is het ook een kwaliteitskeurmerk. Met onze kleding ben je gegarandeerd beschermd. Je hoeft niet zelf na te denken over deet of andere middeltjes. Bovendien is de bescherming tot minimaal honderd wasbeurten actief.”


Rovince in 60 woorden

Eigen persoonlijke ervaringen met teken en de ziekte van Lyme brachten Rob Nijhuis en Vincent Jansen na veel brainstormen en zoeken tot een ‘hufterproof’ oplossing: beschermende kleding met het gepatenteerde teekwerende middel Zeck-Protec. Het vormde in 2008 het begin van Rovince. Het bedrijf is inmiddels een Europese speler en heeft een breed assortiment teekwerende werkkleding en geeft als specialist graag voorlichting en advies.

Rovince in 60 woorden


Partnership

Marcel benaderde Intersafe die hij nog kende vanuit het verleden. “Jaap Hoogerduijn en Gert-Jan van Spanje stelden direct allerlei kritische vragen over hoe zij hun klanten kunnen voorlichten over een probleem dat die klanten zelf nog niet altijd registreren. Toen wisten wij: dit is een partij die het snapt!” Als partners bedienen Intersafe en Rovince de markt. “We geven advies en voorlichting, en leveren de juiste beschermende kleding. Intersafe is de enige partij die teekwerende werkkleding met een RWS- én NEN8333-normering kan leveren.”


Bezoek InfraTech en maak kennis met de producten van Rovince

Maak kennis met de Rovince producten tijdens Infratech 15 t/m 18 januari 2019 in Ahoy Rotterdam, standnummer 5.109. U kunt uw toegangskaart bestellen via www.intersafe.eu/nl/nieuws/evenementen/infratech

Bezoek InfraTech en maak kennis met de producten van Rovince