Er is steeds meer overduidelijk wetenschappelijk bewijs dat systemen met disposable papieren handdoeken veruit de meest hygiënische manier zijn om de handen te drogen op het werk en in openbare toiletruimtes.

Steeds meer bewijzen dat papieren handdoeken de meest hygiënische oplossing zijn

In een recente grootschalige studie uitgevoerd in 2012 door Eurofins-Inlab, een onafhankelijk Duits laboratorium, hebben wetenschappers de micro-organismen op apparatuur om de handen te drogen en op de vloeren eronder gemeten in echte toiletruimtes.

Uit de resultaten blijkt dat er gemiddeld 1.000 keer minder bacteriën op het oppervlak van dispensers van papieren handdoeken werden geteld dan op het oppervlak van jetdrogers. Bovendien bevat de vloer onder droogsystemen met papieren handdoeken gemiddeld 20 keer minder bacteriën dan de vloer onder jetdrogers. De geregistreerde bacteriën tijdens het onderzoek waren ziektekiemen zoals stafylokokken en coliformen, die ziekte, voedsel-vergiftiging, diarree, huidklachten en andere infecties kunnen veroorzaken.

De bevindingen van de studie van Eurofins-Inlab vullen een eerdere studie van de University of Westminster aan, waaruit bleek dat met papieren handdoeken de meeste ziektekiemen van de handen (tot 76%) af werden gewreven, terwijl er met warmeluchtdrogers en jetdrogers tot 194% meer ziektekiemen aanwezig waren.

Bovendien houden papieren handdoeken de ziektekiemen vast, terwijl andere systemen ze tot 2 meter ver² in de omgeving blazen. De onderzoekers vertelden ook dat de ziektekiemen worden verzameld op het oppervlak en aan de binnenkant van jetdrogers. Ze besloten dat papieren handdoeken de handen op een efficiënte manier drogen, bacteriën doeltreffend verwijderen en de omgeving minder verontreinigen.

De bewijzen dat bacteriën in luchtdrogers huizen zijn bijzonder significant, omdat uit onderzoek via observatie, uitgevoerd door KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL*, blijkt dat 100% van de gebruikers van jetdrogers het oppervlak minstens één keer aanraken tijdens het handen drogen.

Als de handen werden besmet tijdens het drogen, kunnen bacteriën worden verspreid buiten de toiletruimte en kunnen ze anderen besmetten. Uit onderzoek blijkt dat een virus tot zes keer van de ene hand naar de andere kan worden overgedragen, terwijl sommige virussen tot acht uur kunnen overleven op een hard oppervlak.

De studie van de University of Westminster werd opgenomen in een wetenschappelijke evaluatie van literatuur over handhygiëne, die werd gepubliceerd in de Mayo Clinic Proceedings in augustus 20126. De auteurs evalueerden 446 studies, waarvan 12 als belangrijk werden beschouwd – waaronder de studie van de University of Westminster.

De conclusie van de evaluatie was dat, vanuit het standpunt van hygiëne, papieren handdoeken superieur waren en dat ze daarom moeten worden aanbevolen, vooral op plaatsen waar hygiëne van groot belang is, bijvoorbeeld in ziekenhuizen en klinieken.

Jon Purdy, EMEA Healthy Workplace Platform Leader bij KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL*, vertelt: “Alle bewijsmateriaal bij elkaar toont aan dat handdoeken de meest hygiënische methode zijn om de handen te drogen na het wassen. Bij een goede hygiëne tijdens het drogen draait alles rond bacteriën verwijderen en de omgeving gezond houden – en papieren handdoeken voldoen aan beide criteria.”

Het recentste onderzoek benadrukt de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie dat personen na het wassen “de handen grondig moeten drogen met handdoeken voor eenmalig gebruik”. In 2010 stond in het Journal of Applied Microbiology: “Het gebruik van papieren handdoeken scoort steeds hoger dan alle andere droogtechnieken, vooral wat het aantal bacteriën op de handpalmen en vingertoppen betreft.”

Jon Purdy voegt hier nog aan toe: “De handen drogen is van essentieel belang, maar ervoor zorgen dat de omgeving in een toiletruimte zo hygiënisch mogelijk blijft is dat ook. Er is dan ook geen twijfel mogelijk dat handdoeken de beste keuze zijn. Dit is vooral belangrijk op het werk, waar de verspreiding van ziektekiemen de personeelsleden ziek kan maken, waardoor ze afwezig zijn, wat extra kosten voor het bedrijf met zich meebrengt.”

Hij gaat verder: “Daarom hebben we ervoor gezorgd dat doeltreffend de handen drogen een belangrijke pijler is van The Healthy Workplace Project*, een initiatief om bedrijven te helpen een aantal eenvoudige maar doeltreffende stappen te ondernemen om de verspreiding van schadelijke ziektekiemen in kantooromgevingen te beperken. Zo zijn er minder afwezigen, is het personeel meer tevreden en wordt er productiever gewerkt.”

Hij besluit: “Afwezige personeelsleden kosten bedrijven in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks bijna £ 30 miljard. Kleine kwaaltjes die kunnen worden voorkomen – zoals verkoudheden, griep en maagpijn – vormen 30% tot 40% van alle afwezigheden omwille van ziekte. Uit het wetenschappelijk bewijsmateriaal blijkt dat het gebruik van papieren handdoeken in toiletruimtes op het werk de verspreiding van de ziektekiemen die deze ziektes veroorzaken kan voorkomen en het personeel gezond en gelukkig kan houden.”

Meer informatie over de bron van dit artikel kan worden opgevraagd bij KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL*