Revolutionair filter geeft maximale verstaanbaarheid in lawaaiige omgeving.

Het is amper te zien. Joris Wels toont zijn toehoorders tussen duim en wijsvinger een minuscuul dopje met een doorsnee van slechts enkele millimeters: “Je zou het niet zeggen, maar dit is groot nieuws. Hier hebben we drie jaar aan gewerkt. Het resultaat is een compleet nieuw niveau van vlakke demping voor gehoorbescherming voor hoge geluidsniveaus.”

Elacin

De locatie is een trainingsruimte op het kantoor van Intersafe in Dordrecht. Daar geven Elacin-CEO Joris Wels en Resource &  Development Director Bas Fleskens tekst en uitleg over dit technische hoogstandje. Hun toehoorders bestaan uit Account Managers en Customer Service medewerkers van Intersafe. Die luisteren aandachtig toe, want nieuwe producten zijn in dubbel opzicht  interessant. Om zelf op de hoogte te blijven én om de Intersafeklanten van deskundige informatie te kunnen voorzien.

Nieuwe standaard

Het cilindertje dat Wels toont is van de nieuwe generatie RC-filters. Er zitten speciaal ontwikkelde membraantjes in die het menselijk trommelvlies zó goed benaderen dat ook bij hoge geluidsniveaus (denk aan fabrieken, de bouw en de luchtvaart) de (spraak)verstaanbaarheid ongeëvenaard hoog is. De innovatieve filters zijn weer een flinke stap voorwaarts op het gebied van klank en geluidskwaliteit. Wels: “Met de Elacin RC Next Generation hebben we een nieuwe standaard gezet. De RC-21 en RC-23 zijn vanaf heden verkrijgbaar (met demping van respectievelijk 21 en 23 dB). Maar dat is nog maar een voorbode van wat er nog meer komt. In april wordt het portfolio uitgebreid met 2 à 3 filters in de lage geluidsniveaus en 2 à 3 filters voor de hoge geluidsniveaus. Het portfolio komt hiermee op 6 à 8 filters.”


Geen kletspraatjes…

Joris Wels en Bas Fleskens van Elacin kunnen moeiteloos een hele dag vertellen over hun range gehoorbeschermingsmiddelen. Maar dat haalt het niet bij erváren hoe hun producten werken. Dus kregen alle Intersafe medewerkers die de presentatie bijwoonden na afloop een setje oordoppen aangemeten. Om zelf te ondervinden hoe fijn het is vlakke demping in je oor te hebben. Bijvoorbeeld in de kroeg. “Een gesprek voeren is daar lastig omdat alle hoge tonen in de spraak weggevaagd worden door de zware bassen. Met een RC-21 filter ga je juist béter horen in lawaai.” En om aan te tonen dat, dat geen kletspraatje is, biedt Elacin nieuwe klanten steevast een gratis set oordoppen aan om dat zelf te ondervinden. Het liefst de meest kritische mensen die nog nooit oordoppen hebben gebruikt. “Laat ze maar komen! Ze gaan allemaal voor de bijl!”

Geen kletspraatjes...


Overmatige demping? Slecht idee!

Innovatie is ook hard nodig, want op de werkvloer wordt vaak nog tamelijk nonchalant omgegaan met gehoorbescherming. Vooral de neiging van menig werkgever om ‘op safe’ te spelen en vervolgens te véél te dempen is zorgelijk. Joris: “Ze meten 90 dB op de werkvloer en geven hun medewerkers een 30 dB filter. Dempen naar een geluidsniveau van 60 dB lijkt misschien veilig, maar daarmee zit je vlakbij een indicatie voor een gehoorapparaat. Met andere woorden; je maakt je eigen mensen letterlijk doof. Ze horen waarschuwingen niet meer, kunnen niet onderling communiceren en halen te pas en te onpas hun bescherming uit het oor.” Met een vergrote kans op gehoorbeschadiging. Want in 80 dB kun je veilig 8 uur achtereen werken, maar in 90 dB nog maar 48 minuten. En aan 100 dB (geen ongebruikelijk niveau in menig horecabedrijf met muziek) moet je je oren niet langer dan 5 minuten blootstellen.

Lektest niet nodig

De nieuwe reeks filters kent trouwens nog een primeur. Het kwaliteitscontrolesysteem bij Elacin – goedgekeurd door het Duitse testinstituut – is zó streng opgebouwd, met onder meer een dubbele check op elke siliconen afdruk, dat er géén lektest bij individuele gebruikers nodig is. Joris: “Een groot voordeel ten opzichte van veel concurrenten. Zij zijn voor hun certificaat verplicht individueel te testen en rekenen daar vaak € 15,00 per persoon voor. Bij ons heb je die kosten niet.” En het scheelt vooral een hoop gedoe. Eénmaal aanmeten volstaat. Grote groepen medewerkers op verschillende locaties terugroepen voor een lektest is bij gehoorbescherming van Elacin niet nodig.


Meer informatie

Neem contact met ons op via uw Customer Service medewerkster of via info@intersafe.eu.

Meer informatie