“Ik gebruik dagelijks mijn oordoppen, maar werken ze eigenlijk nog wel goed?” Het was dié vraag van een productiemedewerker bij de papierfabriek van Smurfit Kappa Roermond Papier die, naast het vernieuwen van de otoplastieken (waarvan de gebruikstermijn van 4 jaar was verstreken), aanleiding gaf tot ook het testen van de otoplastieken. Niet lang daarna zijn de voorbereidingen gestart voor de test- en aanmeetdagen. In vijf dagen tijd werden op de fabriek 220 medewerkers in de gelegenheid gesteld hun otoplastieken te laten testen. Of nieuwe te laten aanmeten, van productiemedewerkers tot zelfs de vijf kantinedames.

Smurfit Kappa Roermond Papier test de otoplastieken van 220 medewerkers

Julia Venner is facilitair inkoper bij deze papierfabriek die jaarlijks 630.000 ton recycled papier voor golfkartonnen verpakkingen produceert. Ze werkt er inmiddels vijf jaar, kent de weg in het bedrijf én de weg naar haar leveranciers. Dus toen het verzoek van die ene medewerker via zijn chef bij haar belandde, belde ze meteen met Intersafe.

Dat is immers de leverancier van de Elacingehoorbescherming die hier wordt gebruikt. Key Account Manager Remco de Haas van Intersafe antwoordde in eerste instantie dat het kwaliteitscontrolesysteem bij Elacin, goedgekeurd door het Duitse testinstituut, een garantie vormt dat de oordoppen normaliter minstens vier jaar probleemloos functioneren. Maar toen dat niet iedereen op de werkvloer geruststelde, koos Julia in overleg met de veiligheidskundige van Smurfit Kappa Roermond Papier en Remco de Haas voor een andere aanpak: “De vraag of een persoonlijk beschermingsmiddel doet wat die moet doen is terecht. Als men zich daar dan zorgen over maakt, dan moeten wij wat doen.”

Tijd voor iedere medewerker

En dus werden de voorbereidingen opgestart om in de fabriek alle in gebruik zijnde otoplastieken grondig tegen het licht te houden en iedere medewerker die voor gehoorbescherming in aanmerking komt persoonlijk te helpen. Best een puzzel, want in Roermond werken ze in een 5-ploegendienst. De oplossing was uiteindelijk om voor 5 maandagen een specialist van Elacin op locatie bij Smurfit Kappa Roermond Papier te stationeren, zodat iedere ploeg ten minste 1 keer in de gelegenheid werd gesteld om otoplastieken te laten testen en/of aanmeten. Door de veiligheidskundige is een specifiek tijdschema opgesteld, rekening houdende met het 5-ploegensysteem, waarbij voor iedere medewerker een blok van 10 minuten beschikbaar is gesteld. Bij de bestaande 80 gebruikers van otoplastieken was alles in orde. Maar liefst 140 medewerkers kregen nieuwe otoplastieken aangemeten. Of omdat ze die nog niet hadden, of omdat hun exemplaren de houdbaarheidstermijn van 4 jaar naderden. Onze gehoorgang verandert immers in de loop der jaren. Waardoor op maat gemaakte oordoppen na verloop van tijd niet meer 100% passend zijn en er geluidslekken kunnen optreden.

Drempelverlagend

De centrale test- en aanmeetsessie werd gewaardeerd. Medewerkers van Smurfit Kappa Roermond Papier konden altijd al met vragen of problemen aangaande hun otoplastieken terecht bij een Schoonenberg audicien in hun woonplaats. Maar van die mogelijkheid maakt men in de praktijk toch minder gemakkelijk gebruik. Het feit dat je na werktijd daar een afspraak moet maken, en dat je daarvoor naar een winkel in het centrum van je woonplaats moet, werkt drempelverhogend. Julia: “De service die we hier in huis aanboden werd zeer op prijs gesteld. Er waren amper afzeggingen. Sterker; sommige medewerkers stonden al ruim voor aanvang klaar om hun otoplastieken te laten testen.”

Zwaar geluidsniveau

Jaarlijks komen er ruim 1 miljoen balen oud papier binnen in Roermond, met een gewicht tussen de 400 en 1.200 kilo. Die balen met oud papier worden verwerkt tot recycled papier. Om dit te realiseren zijn diverse machines van formaat essentieel, die tijdens het  productieproces het nodige geluid produceren. Andere invloeden op geluidsvorming zijn onder andere de heftrucks en e-trucks die ingezet worden bij het laden en lossen in de aanvoer- en afvoerhallen. Voor een optimale bescherming tegen al deze geluiden voorziet Smurfit Kappa Roermond Papier haar medewerkers van otoplastieken van Elacin. De gehoorbescherming in deze fabriek is voorzien van Elacin CH-28 filters, qua demping het op één na zwaarste filter. Julia heeft haar setje oordoppen op kantoor altijd binnen handbereik, want op het moment dat ze iets in de fabriek moet bekijken stopt ze deze meteen in haar oren. Ook de vijf dames uit de bedrijfskantine hebben ieder hun eigen setje laten aanmeten, aangezien zij van tijd tot tijd catering in de fabriek verzorgen.


Smurfit Kappa Roermond Papier

Smurfit Kappa Roermond Papier maakt al ruim 80 jaar van oud papier nieuw papier dat verwerkt wordt tot golfkarton verpakkingen die na gebruik en inzameling weer opnieuw ingezet worden voor de productie van papier. De organisatie telt 260 medewerkers en maakt onderdeel uit van de Smurfit Kappa Group, een internationaal concern met 350 vestigingen in 34 landen met 46.000 medewerkers.

Smurfit Kappa Roermond Papier


Contractors en uitzendkrachten

De totale update-operatie vergde bijna een jaar tijd. Dat was vanaf het moment dat de vraag op de werkvloer werd gesteld, tot de laatste meting. In de tussenliggende periode werden er planningen opgesteld, uitnodigingen verstuurd en veel overlegd over kwesties die aan de orde kwamen. Julia: “Er werken hier verschillende contractors, sommigen komen dagelijks over de vloer. Dat zijn bijna collega’s van ons. Dus hebben we besloten dat zij ook konden deelnemen aan deze actie en dat hun medewerkers, voor eigen rekening, ook otoplastieken konden laten aanmeten. Hun oren zijn immers net zo kostbaar als die van onze eigen medewerkers. Verder werken we met een schil van uitzendkrachten. Veelal uitzendkrachten met perspectief op een langere toekomst bij ons bedrijf. Zij konden natuurlijk ook otoplastieken laten aanmeten.”

Privégebruik

Twee medewerkers maakten meteen van de gelegenheid gebruik om van hun eigen geld nog een extra setje te laten maken. Voor privégebruik; de één werkt als vrijwilliger in een treinenmuseum, waar nogal wat geluid geproduceerd wordt. De ander is een fanatieke klusser, en houdt met zijn gehoorbescherming de verwoestende klanken van de klopboor, schuur- en zaagmachines binnen de perken. Julia bezoekt in haar vrije tijd nog weleens een muziekfestival en heeft met het oog daarop bij een audicien een paar ‘partyplugs’ aangeschaft: “Om te voorkomen dat je zo’n festival verlaat met zo’n vervelende piep in je oren. Als inkoper krijg je veel informatie mee. In mijn geval ook over gehoorbescherming, en dan ga je daar toch meer over nadenken.”


Meer informatie?

Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier

Meer informatie?