Schoonmaakploeg test stofmaskers in de praktijk
Het internationale concern Xella heeft vier kalkzandsteen- en drie cellenbetonfabrieken in ons land. Cellenbeton wordt volop geproduceerd in de vorm van blokken en panelen voor binnenmuren. Ze genieten (nog steeds) bekendheid onder de merknaam Durrox. Ze worden echter al tientallen jaren onder de merknaam Ytong op de markt gebracht. Cellenbeton is licht van gewicht, makkelijk verwerkbaar, isolerend en brandbestendig. Geen wonder dat het al bijna 60 jaar verkocht wordt.

De Xella-fabriek in Vuren (Gelderland) produceert al decennia cellenbeton. Gerrit van Herp (Hoofd planning en expeditie) kent de fabriek op zijn duimpje, hij werkt er al 36 jaar. Zes dagen in de week produceren de ca. 80 medewerkers blokken en panelen in uiteenlopende maten. Op zondag is het ‘grote schoonmaak’. Dan worden alle productielijnen grondig gereinigd. De basis voor cellenbeton is cement. Dat wordt in een vochtige omgeving verwerkt en zet zich dus her en der vast. “In een grijs verleden werd er tussendoor nog weleens een bezem doorheen gehaald, om de boel schoon te maken. Maar onze lijnen zijn inmiddels zo beveiligd en afgezet met hekken dat dat niet meer kan. We moeten de boel dus stilzetten. En omdat opgedroogde cellenbeton hard en kruimelig wordt, komt er bij het schoonmaken tamelijk veel stof vrij.”
Testen
De acht man sterke schoonmaakploeg die op zondag aan het werk gaat wordt dus sinds jaar en dag voorzien van mondmaskers. Maar de manier waarop dat gebeurde was niet geheel naar de zin van Xella’s eigen veiligheidskundige, die op het gebied van veiligheid, comfort en duurzaamheid stappen wil maken. In overleg met Patrick van Drunen, Account Manager bij Intersafe, werd daarom besloten een test uit te voeren met stofmaskers van partner Moldex. Moldex stelde twee soorten FFP3-stofmaskers voor: de Classic en de meer geavanceerde Air, een iets duurder masker met meer comfort. Over de uitslag van de test, die verdeeld over een periode van twee weken plaatsvond, kan Gerrit kort zijn; de schoonmakers vonden de Classic goed voor de werkzaamheden die zij uitvoeren. Deze kunnen ze meerdere malen op een dag gebruiken en zitten comfortabel. Gerrit: “Belangrijk te weten is dat deze mensen niet vier of zes uur aan een stuk met een masker op aan het werk zijn. Meestal is het een half uurtje dat ze een bepaalde klus doen waarbij veel stof vrijkomt. Daarna doen ze weer ander werk dat ze veilig zónder masker kunnen doen.”

Duurzaamheid
Account Manager Bernard Crooy van Moldex hoort de bevindingen van Gerrit met belangstelling aan. De praktijksituatie waarbij maskers op en af worden gezet komt hem bekend voor. Veel bedrijven stellen in die gevallen eenvoudige en doorgaans goedkope mondkapjes beschikbaar. Dat lijkt op het eerste gezicht een voordelige oplossing, maar pakt in de praktijk vaak anders uit. Bernard: ”In principe worden mondmaskers veel te snel weggegooid. Medewerkers lopen naar de kantine voor een koffiepauze, gooien hun masker weg en pakken na de pauze automatisch een nieuwe. Terwijl je een kwalitatief masker, zoals de Classic, prima een hele dag kunt gebruiken. Zo maak je een flinke stap in duurzaamheid, zonder af te doen aan gebruiksgemak en comfort.” Kiezen tussen prijs en kwaliteit is een kwestie waar de meningen tussen inkopers en veiligheidskundigen behoorlijk uiteen kunnen lopen. Bernard maakt die discussie regelmatig mee. Hij rekent zijn toehoorders graag voor, hoe je met een duurder product per saldo toch voordeliger uit kunt zijn. Ook al omdat de praktijk uitwijst dat werknemers zorgvuldiger en zuiniger omgaan met beschermingsmiddelen waarvan ze weten dat het een kwaliteitsproduct is. “En los van de rekensom; je hebt gewoon betere en meer comfortabele adembescherming op je gezicht!”
Ademweerstand
De test onder de schoonmakers in Vuren heeft Gerrit tot nadenken gestemd over de inzet van stofmaskers bij de grote onderhoudsbeurt die de Vurense fabriek tweemaal per jaar ondergaat. Rond kerst en in de bouwvakperiode ligt de fabriek één tot anderhalve week stil voor intensief onderhoud en schoonmaak. Werk waarbij veel stof vrijkomt en waarbij de schoonmakers gedurende langere tijd in die omstandigheden moeten werken. Voor Gerrit reden om te kijken of hij in die perioden de geavanceerde maskers van Moldex in gaat zetten. “Medewerkers beoordeelden de ademweerstand bij beide maskers als ‘goed’ maar vonden de Air net wat prettiger aansluiten op hun neus. Als je maar een halfuurtje met zo’n masker rondloopt is dat geen probleem, maar wanneer je een hele shift met een masker moet werken, dan gaat dat comfort wél meetellen natuurlijk.”
Ook wijst de praktijk uit dat werknemers zorgvuldiger en zuiniger omgaan met beschermingsmiddelen waarvan ze weten dat het een kwaliteitsproduct is.
Leverbetrouwbaarheid
En sinds de corona-periode is leveringszekerheid voor Gerrit ook een belangrijk item geworden. Met zichtbaar ongenoegen denkt hij terug aan de periode waarin de toevoer vanuit Azië stokte terwijl heel de wereld schreeuwde om maskers. “In die periode hebben we met misschien wel 15 soorten maskers gewerkt. Om de simpele reden dat er op dat moment bijna niks op de markt was. Daar ben ik van geschrokken, ik wil meer vastigheid en altijd hetzelfde hebben, zodat je weet dat je je mensen veilig de fabriek in kunt sturen.” Ook op dat punt kan Bernard hem geruststellen. “Wij produceren in Duitsland, dus volgens geldende Europese veiligheidsnormen en dichtbij huis. Zowel qua leverbetrouwbaarheid, maar ook qua footprint is dat een voordeel.”
Meer weten over stofmaskers en adembescherming?
Neem contact op met jouw Intersafe contactpersoon en we helpen je graag verder.
📧 info@intersafe.eu 📞 +31 (0)78 618 14 00