2.000 liter. Dat is de hoeveelheid water die nodig is voor de productie van één T-shirt. De kledingindustrie snakt naar verduurzaming. Het goede nieuws: iedereen kan een bijdrage leveren. Al eens nagedacht over circulaire werkkleding? Hoe pak je dat aan? Tijdens het Circular Safety Round webinar van Intersafe vertelden experts, ervaringsdeskundigen en ketenpartners over het verwerken en de (retour)logistiek van oude werkkleding.

Retourlogistiek: dat is de specialiteit van onze logistieke partner GAIA circulair. “Werkkleding, werkschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Onze klanten verzamelen alles in onze resource boxen”, vertelt directeur Marcel Franssen. “Wij halen de dozen op en verzorgen de sortering en recycling. Zo maken we met elkaar de wereld stap voor stap steeds meer circulair.”

‘Toverpoeder’

Afval is grondstof. En dat is waar een andere partner in beeld komt: Schijvens Corporate Fashion. “De oude werkkleding wordt door de ‘guillotine’ in kleine reepjes gehakt”, demonstreert Shirley Schijvens. “Die reepjes gaan in een shredder. De vezels mengen we met polyester tot garens waar we stoffen en bedrijfskleding van maken. Dan is de cirkel weer rond.” En de ontwikkelingen staan niet stil: “In de recyclefabriek voegen we nu poeder aan de vezels toe. Dat poeder kunnen we scannen. Zo herkennen we gerecyclede garens die uit de keten terugkomen. Dit is pas het begin van innovaties op het gebied van traceerbaarheid. Hoe mooi is het als je straks de stof van een specifiek kledingstuk door de hele keten kunt volgen!”

‘Prijs geen argument meer’

Circulaire werkkleding gaat verder dan alleen het milieu. Shirley: “Wij hechten ook veel waarde aan de sociale dimensie: fair wear. En dan is onze circulaire kleding nog maar 5 tot 10% duurder. Dan is prijs eigenlijk geen argument meer.” The real price. Beter voor het milieu, met een eerlijke beloning voor de maker. Uit een poll blijkt dat deelnemers aan het webinar bereid zijn om daarvoor te betalen. Slechts 18% overweegt alleen circulaire werkkleding als de prijs gelijkt blijft. 29% is bereid om maximaal 5% meer te betalen, 35% maximaal 10% meer en nog eens 18% wil tot 15% meer uitgeven. Een andere poll maakt de circulaire ambities van de deelnemers duidelijk. Zo geeft 82% aan al duurzame stappen te zetten, terwijl 16% zich nog ‘aan het oriënteren’ is.

TBI gaat voor impact

Wendeline Besier: “Elke dag iets beter”
“Onze negatieve impact minder. En onze positieve impact groter. Dat is en blijft ons uitgangspunt. Voor ons als bouw-, infra- en techniekconcern hebben bouwmaterialen de meeste impact. Denk aan de inkoop van beton en staal. Maar we zijn ons ervan bewust dat kleding als industrie ook een grote negatieve impact heeft. Wij kopen jaarlijks zo’n 10.000 kledingstukken in. Het assortiment is niet zozeer veranderd, maar wel veel duurzamer nu. Fijn en belangrijk dat je partners als Intersafe en de leveranciers hebt die dit samen met ons realiseren. Zonder hen liepen onze collega’s nu niet in circulaire werkkleding. We nemen graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat vraagt wel om een lange adem. Zo heeft de retourlogistiek voortdurende aandacht nodig omdat dit ook een gedragsverandering vergt. Maar tien kleine stappen is ook één grote stap. Waar het om gaat, is dat je het vandaag beter doet dan gisteren. En morgen weer iets beter.”

Circulair zonder concessies

“Bemoedigende resultaten”, ervaart ook Wendeline Besier. De Manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van bouw-, infra- en techniekconcern TBI ging twee jaar geleden samen met Intersafe op zoek in de markt. Twee jaar later lopen haar collega’s buiten in circulaire werkkleding. Onder andere vervaardigd door Schijvens, deels uit de door GAIA opgehaalde oude werkkleding van TBI. Wendeline: “Circulaire kleding, zonder concessies aan veiligheid of comfort. Al tijdens draagproeven bleek ruim 90% van onze collega’s enthousiast. Zo vinden ze de circulaire werkjassen minder zwaar. Het is echt een misvatting dat circulair minder comfort betekent. De beeldvorming neigt vaak naar de nadelen. Maar circulaire werkkleding kan zelfs een verbetering van de kwaliteit en het comfort betekenen.”

Tien kleine stappen is ook één grote stap. Waar het om gaat, is dat je het vandaag beter doet dan gisteren. En morgen weer iets beter

Afscheid van lineair

Intersafe maakt zich sterk voor circulaire werkkleding. “We zien een duidelijke maar langzame verschuiving van ‘lineair’ naarduurzame oplossingen”, constateert Category Manager Gert-Jan van Spanje. “Wij vinden dat we als distribiteur onze verantwoordelijkheid moeten nemen. De hele keten enthousiasmeren om circulaire stappen te maken.” Maar stel: je overweegt circulaire werkkleding. Lenen dan ook persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zich voor hergebruik? Marcel: “Niet altijd direct. Maar we zijn voortdurend op zoek naar oplossingen. Inmiddels boeken we de eerste successen met nieuwe circulaire garens en doeken voor dak- en stoelbekleding in de auto-industrie. Dus kleding, schoenen en helmen. Circulair of niet. Doe het vooral in die resource boxen. Het allerbelangrijkste is dat er ingezameld wordt.”

Bekijk de samenvatting

Meer weten over duurzaamheid en circulariteit?

Neem contact op met jouw Intersafe contactpersoon en we helpen je graag verder.
📧 info@intersafe.eu 📞 +31 (0)78 618 14 00