Safety for everybody: de orthopedische schoentechnicus hééft en houdt de lead
Naast de standaard collectie veiligheidsschoenen biedt Emma een complete range met (semi-) orthopedische oplossingen. Daardoor is er een gecertificeerde Emma veiligheidsschoen voor iedereen! Emma Safety Footwear is er klaar voor om per direct een bijzonder assortiment op de markt te brengen: ISO gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoenen. Het bedrijf doet dit in lijn met haar slogan ‘Safety for Everybody’.
Het betreft een volledig gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoen volgens de Europese norm EN ISO 20345:2011. Daarbij moet vermeld worden dat Emma geen contacten onderhoudt met de eindgebruiker. “Wij fungeren als aanbieder op de markt. Het is de orthopedisch schoentechnicus die de contacten met de drager onderhoudt. Samen met partners maken wij het merk Emma beschikbaar voor iedereen”, zegt Product Development Manager Ronny van der Wegen.
“Het produceren van een orthopedische schoen is een vak apart, net als het vervaardigen van een veiligheidsschoen”, aldus Van der Wegen. “De uitdaging was om het beste van twee werelden samen te brengen waarbij is gekozen voor een flexibele maakwijze.” Hij werkt bij een bedrijf dat in mei het 85-jarig bestaan vierde en marktleider in Nederland is op het gebied van veiligheidsschoenen. “Wat allerminst automatisch betekent”, zegt Van der Wegen, “dat je dan ook in staat bent om zelf een volledig gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoen te maken die geen enkele concessie doet aan pasvorm, ondersteuning en veiligheid van de gebruiker. Dat ‘volledig zelf maken’ doen we dan ook niet.”
Co-productie met vakspecialisten
Emma gaat de schoenen niet als compleet product maken, maar onder eigen label aanbieden. “Wij willen onze slogan ‘Safety for Everybody’ voor 100 procent waarmaken. Emma heeft hier een verbindende rol, in die zin dat wij eigenaar zijn van de vereiste certificaten. We werken met veel materialen (leer, zoolrubber, binnenzolen, voering, ogen, etc.), maar het echte orthopedische vakwerk laten we over aan de specialisten. Zo wordt de schacht op maat gemaakt en verzorgt onze partner OSK Schoentechniek het onderwerk volgens flexibele maakwijze. Daarmee borgen we dat elk paar schoenen volgens de eisen van de ISO certificering geproduceerd wordt.” Van der Wegen benadrukt dat er ook voor de orthopedisch schoentechnicus, ook wel OST’er genoemd, niets verandert. “Deze blijft verantwoordelijk voor zijn eigen leesten en orthopedische voorzieningen, sterker nog: de orthopedisch schoentechnicus hééft en houdt altijd de lead.”
Hoogste normen en eisen
De lezer moet de orthopedische veiligheidsschoen vooral niet verwarren met enerzijds de twee extra ruime schoentypen met verhoogde veiligheidsneus (semi-orthopedische veiligheidsschoenen uit de standaardcollectie) en anderzijds de negentien semi-orthopedische af-fabriek aanpassingen op de complete standaardcollectie. “Hier heb je het over een heel ander segment, niet in de laatste plaats ook wat prijsklasse betreft”, aldus Van der Wegen. Hij is de bescheidenheid zelve, maar echt een topper in zijn vakgebied met jarenlange internationale ervaring. ‘De lat kan nooit hoog genoeg liggen’, is zijn motto. Net toen hij dacht zowat ‘alles in mijn vak’ meegemaakt te hebben, vroeg zijn werkgever hem op zekere dag te focussen op een orthopedische veiligheidsschoen die aan de hoogste normen en eisen voldoet. “Ik wist meteen: dat wordt een zware klus! Dat bleek ook te kloppen.” De drive van Van der Wegen is gericht op aandacht voor optimale bescherming van de voeten op iedere werkvloer en in iedere werkomgeving. In ongeveer 90 procent voldoet een veiligheidsschoen in twee tot drie wijdtematen. Voor 9 procent is een kleine tot middelmatige aanpassing gewenst, vaak door een aangepaste steunzool. “Bij die resterende één procent, en dat is de crux van dit verhaal, is er de noodzaak om een volledig gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoen aan te laten meten. We praten dan nog altijd over 10.000 mensen in Nederland. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van alle werknemers en mogen daarom alleen veiligheidsschoenen ter beschikking stellen die ISO gecertificeerd zijn.”
Geen consessie aan pasvorm
Bij genoemde ‘9% en 1%’ is niet alleen correctie of ondersteuning noodzakelijk, maar ook maximale bescherming. “Dat vereist samenwerking die uiteindelijk resulteert in een co-productie tussen orthopedisch schoentechnicus, vakspecialist en veiligheidsschoenproducent. Dit resulteert in een volledig gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoen volgens de Europese norm EN ISO 20345:2011. “Bovendien een schoen die, dankzij een flexibele maakwijze, het allerbeste biedt als je het hebt over een ideale pasvorm zonder concessies. Dat laatste is heel bijzonder. Emma is de uitdaging aangegaan om de orthopedische veiligheidsschoen te certificeren op basis van flexibele maakwijze, waarbij de minimale Europese eisen ruimschoots overtroffen zijn. Dat betekent ook dat de orthopedische sector zijn supplementen kan vervaardigen met de eigen gewenste materialen met een ruime supplementdikte onder de beschermneus. ”Achter de beschermneus wordt volledige vrijheid geboden zodat er geen enkele concessie gedaan hoeft te worden op het gebied van een optimale pasvorm en orthopedische voorzieningen.”
Uitsluitend gecertificeerde materialen
Het aanbieden van dergelijke ‘vrijheid’ – naast extra ruimte onder de beschermneus – maakt het noodzakelijk harde garanties af te geven voor anti-statische eigenschappen en ook voor andere materiaal- en producteigenschappen. Hoe je dat garandeert? Door alleen gecertificeerde materialen (bovenwerkmaterialen en afdekmaterialen in combinatie met werkinstructies) aan te bieden aan de orthopedische sector. Van der Wegen gaat nog een stap verder: “Met de juiste instructie en constructie wordt binnenkort zelfs een oplossing geboden voor gepersonaliseerde steunzolen. Als deze wordt gebruikt in een standaard Emma veiligheidsschoen, dan blijft de geldigheid van het Europese certificaat behouden. Met deze voor de markt nieuwe constructie, kan de orthopedisch schoentechnicus, podotherapeut en/of podoloog met maximale vrijheid een passend product aanbieden.”
Certificering
Ook introduceert het bedrijf het product Hydro-Tec® Ortho Cover. Indien de orthopedisch schoentechnicus, podotherapeut of podoloog voldoet aan de onderstaande voorwaarden:
a) deze ‘toplaag’ gebruikt bij het vervaardigen van steunzolen en supplementen
b) de Emma instructies respecteert
c) en deze vervolgens in een gecertificeerde Emma veiligheidsschoen inpast, dan blijft het Emma-productcertificaat via TÜV Rheinland Nederland BV gehandhaafd.
De orthopedische veiligheidsschoenen voorzien van het Emma label zijn geëigend voor werknemers die gecertificeerd veiligheidsschoeisel dienen te dragen (norm EN ISO 20345:2011 categorie S3 HRO) en werd reeds in oktober 2015 gepresenteerd tijdens OST Messe Köln en A&A Düsseldorf. In diezelfde periode vond ook een ‘preview’ voor vijftien OST-bedrijven plaats. Tot slot: de keuze van Emma om CE gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoenen in haar collectie op te nemen komt voort uit de doelstelling om een compleet ‘safety’-assortiment aan te kunnen bieden aan de binnen- en buitenlandse markt, waarbij eenieder de mogelijkheid wordt geboden om een correct gecertificeerde veiligheidsschoen te dragen.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.