Pechdienst kan weer verder met nieuw kledingpakket
Nooit eerder werd een nieuwe bedrijfskledinglijn zo massaal geïntroduceerd als het nieuwe ‘tenue’ van de Wegenwacht van de ANWB. De Kampioen, met een oplage van 3,7 miljoen het grootste tijdschrift van Nederland, besteedde er ruimschoots aandacht aan. Over het nieuwe kledingpakket valt dan ook veel te vertellen. Kledingfabrikant HaVeP Workwear/Protective wear en Intersafe werkten er – samen met de ANWB – ruim een jaar aan.
HaVeP en Intersafe verzorgen nieuwe kledinglijn voor 900 wegenwachten van de ANWB.
Vinsent Jansen is productmanager bij Koninklijke Van Puijenbroek Textiel, waar HaVeP deel van uitmaakt, en Ivo Smit is projectmanager bij Intersafe. Beide kijken met de nodige professionele waardering en met veel trots terug op deze bijzondere opdracht. ’s Lands grootste pechdienst, er zijn meer dan 900 wegenwachten in dienst van de ANWB, in het nieuw steken, is nu eenmaal een omvangrijke en tevens prestigieuze klus.
Grote beurt
De ANWB pakte de zaken grondig aan. Voordat in de zomer van 2014 diverse partijen werden aangeschreven om mee te dingen naar de order, was de ‘wielrijdersbond’ in eigen huis al een jaar bezig met de voorbereidingen. De oude kledinglijn ging al meer dan 20 jaar mee, dus het was ook wel tijd voor een ‘grote beurt’. Alle onderdelen van het kledingpakket, maar liefst 17 items – een broek, shirt en jas, maar ook een sjaal, riem, muts en cap – werden opnieuw ontworpen. Een uitdagende opdracht voor ontwerper Bas van Wayenburg, want wegenwachten moeten onder alle omstandigheden goed opvallen en dat vereist dus creatief omgaan met de verplichte reflectiestrepen.
Synergie
Begin januari 2015 zaten ANWB, HaVeP en Intersafe voor het eerst bijeen. Kort daarvoor was de uitslag van de tender bekendgemaakt, die na twee ronden werd gewonnen door HaVeP. Die tender verliep anders dan gebruikelijk. Meestal wordt daarvoor een aantal leveranciers uitgenodigd, die op hun beurt fabrikanten selecteren. De ANWB deed het andersom. De bond schreef uit onder fabrikanten, die op hun beurt een leverancier aandroegen. Dat HaVeP Intersafe als partner voorstelde was geen verrassing, beide partijen werken al jaren succesvol samen. Bij die eerste bijeenkomst zaten in totaal nog zo’n 15 man, van elke partij vijf vertegenwoordigers, om de tafel. Maar dat was omdat het de aftrap betrof. “Die brede projectgroep is meteen gesplitst in kleinere groepjes. Eén groepje dat zich bezig hield met de productie, een apart groepje voor het contract etc. Op die manier konden we voortvarend en constructief samenwerken,” zo blikt Ivo Smit
terug. De ’klus’ deed het hart van deze projectmanager sneller kloppen. “ANWB en HaVeP hadden ook projectmanagers afgevaardigd en dat zorgde voor veel synergie. We hadden een duidelijke scope en weken daar in principe niet vanaf. Vaak zit je bij dit soort opdrachten met inkopers en veiligheidsmensen tegenover je, en dat is toch anders.”
Door de sneeuw rollen
Ook Vinsent Jansen van HaVeP prijst de ‘korte klappen’ die gemaakt konden worden. En die ook hard nodig waren. “We hebben met veel nieuwe technieken moeten werken, en dat vereiste snel schakelen. Voordeel was dat wij een atelier in Nederland hebben, waardoor we aanpassingen aan samples snel konden doorvoeren. Bovendien hadden we een jaar eerder al fiks geïnvesteerd in nieuwe technieken in onze productieunit in Macedonië, en dat betaalde zich nu uit.” De grondige aanpak van de ANWB bleek onder meer uit het feit dat er een testteam van 16 wegenwachten was geformeerd. Zij kregen maar liefst zes weken de tijd de nieuwe kleding te testen. De afsluiting was bij SnowWorld, waar ze in hun nieuwe outfit door de sneeuw mochten rollen om uit te proberen of de broeken en jassen wel goed bestand zijn tegen de kou.
Laconiek
Intersafe stuurde vijf weken lang een aantal mensen op pad, onder wie ook Ivo Smit, om de kleding te laten passen, de wegenwachten te adviseren en de juiste maten per persoon te registreren. Vooral de mannen konden die hulp goed gebruiken. Ivo: “Die maken zich er vaak te makkelijk vanaf. “Ja hoor, dit zit wel goed’, zeggen ze al snel. Meestal pakken ze dan echter een maat te groot, want dat zit lekker los. Maar tijdens het dragen loopt kleding vaak nog een beetje uit, dus dan willen ze na verloop van tijd tóch weer een maatje kleiner, met alle gedoe van dien. Bovendien ‘smoelt’ het niet als iemand in te ruime kleding loopt. De uitstraling moet goed zijn, ze zijn immers wel het visitekaartje van de ANWB. We hebben dus erg veel aandacht besteed aan het kiezen van de juiste maat.”
Lekke band
Zowel voor HaVeP als Intersafe was dit de eerste intensieve samenwerking met de ANWB. Beviel de kennismaking? Ivo Smit: “Ja. Wij leverden al brillen op sterkte aan de ANWB, maar dat staat niet in verhouding tot deze opdracht. En we konden elkaar goed vinden. Alles kon gezegd worden. Voor mij een mooi voorbeeld van goede ‘co-creatie’. Als ik er een rapportcijfer voor moet geven, dan kom ik op een 8,5.” Ook Vinsent Jansen deelt een ruime voldoende uit. “Mijn rapportcijfer is zeker een 8. Trots ben ik op het feit dat we voor de 10 vrouwelijke wegenwachten aparte kleding hebben gemaakt. Eén van hen was er super blij mee. ‘Eindelijk kleding die me 100% past!’. Van één ding heeft Vinsent wel spijt. De ANWB hield, voorafgaand aan de introductie, in het land een aantal modeshows om de nieuwe kledinglijn alvast aan de eigen medewerkers te tonen. Er was ook een show in de regio waar Vinsent woont. Door omstandigheden kon hij er niet bij zijn om met eigen ogen te zien hoe trots de wegenwachten ‘zijn’ kleding dragen. Dus speelt hij nu met de gedachte om stiekem een band van zijn auto leeg te laten lopen en dan de Wegenwacht te bellen…
Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.