Johan Pertijs is specialist in veiligheidsschoenen. Tot zijn werk behoren passessies door het hele land. Reisde hij altijd al met een vracht aan spullen naar bedrijven, sinds de coronacrisis is daar nog extra bagage bijgekomen. Een grote sporttas, tot de rand gevuld met mondkapjes, desinfecteermiddelen en andere benodigdheden om de passessies binnen alle RIVM-maatregelen gewoon doorgang te laten vinden. Dat is hard nodig, want de meest gehoorde klacht over veiligheidsschoenen is: ‘Ik kan er niet op lopen’ Met alle gevolgen van dien…

Passessies vanaf nu Corona-proof

Veiligheidsschoenen zijn er voor veiligheid, dat spreekt voor zich.  Maar slecht zittende veiligheidsschoenen vormen juist een verhoogd veiligheidsrisico. Daardoor gaat de drager onnatuurlijk lopen, met struikelen en uitglijden tot gevolg. En in een industriële omgeving of op een bouwplaats loopt zo’n valpartij zelden goed af. Het leidt tot het nodige verzuim. Toch valt dat veiligheidsrisico volgens Johan in het niet bij de narigheid die tienduizenden werknemers dagelijks ondervinden door verkeerd gekozen schoenen. “Brandende voeten, zere knieën, pijnlijke heupen, rugklachten of abnormale vermoeidheid aan het einde van de werkdag; het zijn klachten die heel vaak voet gerelateerd zijn. Je moet het effect van werkschoenen dus niet onderschatten. Daar loop en sta je 8 uur per dag op – beduidend méér dan met je gewone schoenen – en dat stelt extra zware eisen aan pasvorm en comfort.”

Podotherapie

Johan zit al 35 jaar in de veiligheidsschoenen. Eerst bij een fabrikant, en sinds 14 jaar bij Intersafe. Hij volgde de opleiding podologie (paramedisch specialisme op het gebied van voetafwijkingen) en heeft in de praktijk een schat aan schoen- en voetkennis verzameld. Hij en zijn collega Jiliza Beekhuis bezoeken bedrijven die problemen hebben met hun schoenenassortiment, of die daarover een deskundig advies willen hebben. De ontwikkelingen op dat gebied gaan hard. Aangescherpte Arbowetgeving en bronnen-aanpak op de werkvloer hebben effect. Stond een machinebankwerker in de jaren ’80 nog tot aan zijn enkels in de stalen krullen en allerlei nare vloeistoffen, vandaag de dag werkt zo iemand super schoon doordat de metaalbewerking nu veelal in een afgesloten kast plaatsvindt. En dus kan de bankwerker van nu soms met een beduidend lichtere werkschoen uit de voeten.

Veiligheidssandalen

Het is maar één van de vele veranderingen die Johan – veel klanten kennen hem als de ‘schoenenman’ of de ‘Schoenenreus’ van Intersafe – tijdens zijn loopbaan heeft zien langskomen. Keuze voor het juiste schoeisel vergt dus veel kennis. “Elke voet is anders. Elke schoen is dus maatgevoelig, maar ook persoonsgevoelig. De vorm van de leest is bijvoorbeeld heel belangrijk. Alle merken werken met hun eigen specifieke leest. Het feit dat wij merkonafhankelijk zijn – we hebben meer dan tien merken in ons assortiment – betekent dat wij kunnen uitwijken naar de meest geschikte schoen. Van lichte veiligheidssandalen – ja, die bestaan! – tot de allerzwaarste brandweerlaarzen; op mijn iPad heb ik meer dan 1.200 variaties waaruit je kunt kiezen.” Hierbij houden we natuurlijk wel rekening met de juiste normering en bepaalde aanvullende eisen/wensen welke vooraf met de klant zijn besproken.

Stappenplan

De passessies zijn niet het begin, maar juist het slotstuk van een geïntegreerde aanpak. Stap één is een uitgebreide ronde door het bedrijf. Hoe ziet de werkvloer er op de verschillende afdelingen uit? Wat zijn daar de risico’s? Is er wellicht sprake van overkill? – een heftruckchauffeur hoeft echt niet diezelfde ‘zware’ schoenen als zijn collega achter de draaibank. Op basis van die inventarisatie wordt een plan van aanpak geschreven. Stap twee is de samenstelling van de zogenaamde schoenmatrix. Een overzichtelijke presentatie, waarbij per afdeling de meest geschikte merken en bijbehorende modellen op rij worden gezet. Heeft de opdrachtgever dáár een klap op gegeven, dan gaat het passen (stap 3) beginnen. Johan: “Dat voortraject is echt superbelangrijk. Als je alleen al de eerste twee stappen goed doorloopt, scheelt dat al een heleboel klachten.”


Passen en meten

Schoenspecialist Johan Pertijs spreekt consequent over ‘schoenen passen’ en nooit over ‘schoenen aanmeten’. Dat voorkomt misverstanden én teleurstellingen. Soms verwachten medewerkers dat hun veiligheidsschoenen helemaal op maat worden aangemeten, zoals een kleermaker een maatpak maakt. ‘Nee’, is dan mijn antwoord, ‘wij zoeken een passende schoen binnen het aanbod van diverse fabrikanten’. Dat is toch net even wat anders.”

Passen en meten


RIVM-regels

Voor de sessies neemt Johan dozen vol met schoenen uit de vastgestelde schoenmatrix mee, plus een speciale scanner waarmee hij voeten, en dan vooral afwijkingen aan die voeten, in beeld kan brengen. Nu, met alle RIVM-regels, heeft Johan zijn werkwijze zo aangepast dat de sessies weer doorgang kunnen vinden. Ze vergen wat meer tijd, omdat na elke bezoeker apparatuur en gebruikte passchoenen gedesinfecteerd moeten worden. Uiteraard is afstand houden en het gebruik van een mondkapje en handschoenen nu standaard. En verder moet er wat strakker gepland worden om te voorkomen dat er te veel mensen in de wachtruimte zitten. “Bedrijven zien de noodzaak van die maatregelen in. Omdat ze willen dat die sessies doorgaan. Door hun medewerkers letterlijk een passende schoen te bieden, bieden ze meer veiligheid. En meer dagelijks comfort. Ik heb in de loop der jaren heel wat voeten voorbij zien komen, maar de grootste klacht over veiligheidsschoenen is nog steeds ‘Ik kan er niet op lopen!’. En dat is echt niet nodig!”


Steunzolen met certificaat

Veel mensen – tussen de 5 en 10% van de bevolking is de schatting – hebben om medische reden een orthopedische aanpassing, in de vorm van een steunzool en/of zoolaanpassing. Menigeen schuift die privé steunzolen ook in de veiligheidsschoenen, maar dat is geen goed idee. Omdat de certificering van de schoen door die aanpassing niet langer geborgd is. Orthopedisch specialist Livit (met 400 locaties in het land) is een erkend bedrijf. Zij mogen dus wel aanpassingen aan veiligheidsschoenen doen, zoals met steunzolen, waarbij de certificering wel overeind blijft. Intersafe en Livit zijn samenwerkingspartners. Zijn er orthopedische ingrepen nodig aan veiligheidsschoenen – of moeten die geheel op maat gemaakt worden – dan verloopt dat via Livit.

Steunzolen met certificaat



Meer informatie?

Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier.

Meer informatie?