Na de dood van zijn moeder, die in 2016 aan kanker overleed, nam Jan Fokke Oosterhof een beslissing die zijn leven veranderde: word geen slachtoffer van uitgesteld geluk. Van zijn vader leerde hij: wel je koppie erbij houden.

Op avontuur met Jan Fokke Oosterhof: Koppie erbij houden

Oosterhof betoogt dat duurzaam veilig werken valt of staat met zelf de regie houden. Als hij door een fabriekshal loopt wil hij helemaal geen persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken voordat hij zelf inziet dat dit voor zijn eigen veiligheid nodig is. Hij wil dit het liefst ‘aan den lijve’ ervaren. Die manier van denken brengt hem ertoe om zijn plannen op een extreem hoog niveau in te zetten en deze vervolgens minutieus voor te bereiden. Stapje voor stapje.

Op eigen kracht naar de Zuidpool

Samen met een mede-ondernemer oppert Oosterhof het idee om op eigen kracht de Zuidpool te bereiken. Een tocht van 1130 kilometer waarbij je een slede achter je aan moet sleuren. Door ijzige koude, poolstormen, over gletsjerspleten met gevaar voor bevriezende ledematen en ‘last but not least’: ijsberen. Waar begin je aan… Als je dan nog uitrekent dat je daarvoor ook nog 100.000 euro nodig hebt, dan heb je wel wat voorbereidend werk te doen.

Eerste trainingsexpeditie naar de Mont Blanc

Na de symbolische handdruk om de uitdaging aan te gaan wordt het Projectplan ‘Zuidpool’ opgesteld. Oosterhof: “We begonnen met een persoonlijke SWOT-analyse: wat kun je wel en wat niet. Daarna schreven we een trainingshandboek en begonnen we direct met het voorbereiden van de eerste trainingsexpeditie naar de Mont Blanc. Om geld bij elkaar te kijgen namen we sponsorvlaggen mee om deze op de top te fotograferen, € 350 euro per vlag. Met een golfstick op de top moest wat dieper in de buidel getast worden: € 1.500.”

Van Athene naar Sparta en daarna dwars door Groenland

In Griekenland werd vervolgens gezocht naar een methodiek om voeding, hitte, vocht en kleding met elkaar in balans te brengen om tot een optimale prestatie te komen. Daarna rende Paul Kamphuis onder zijn begeleiding de Spartathlon, een hardlooptocht van 246 kilometer. Hierna was het tijd om te ervaren hoe de expeditieleden zich onder extreme koude zouden houden. Daarvoor werd een tocht dwars door Groenland uitgestippeld. Steeds opnieuw benadrukt Oosterhof dat het aankomt op je eigen persoonlijke ontwikkeling en het gestructureerd in kaart brengen van je kennis en vaardigheden. Voortdurend kwamen er nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld: batterij management. Hoe laad je al die elektronische gadgets van tegenwoordig, met al die verschillende stekkers, op zonder oplaadpunt? Ze bedachten een technische oplossing om alle apparaten met hetzelfde zonnepaneel te kunnen opladen.

‘Een ijskoude jongensdroom’

Om aan temperaturen van min 40˚C te wennen lieten de mannen zich in één van de koelcellen van sponsor Sligro insluiten. Oosterhof: “Tussen de frikadellen ervaren wat extreme koude met je doet. Heel leerzaam. Wat het belangrijkste is om op de Pool te overleven is, dat je bij jezelf de wil tot overleven traint. Dat is een attitude waar je niet zonder kunt. Ook zelfinzicht is belangrijk; benoem je competenties en weet wat je kunt en wat niet. Uiteindelijk hebben de voorbereidingen slechts negen maanden in beslag genomen en konden we op een verantwoorde manier op weg. Het is af en toe heel spannend geweest, vooral tijdens een vier dagen durende sneeuwstorm, maar we hebben het er levend van afgebracht en we hebben een ervaring om nooit meer te vergeten.”

Terug op de werkvloer

Oosterhof houdt zijn publiek vervolgens een spiegel voor: “Al die borden en symbolen die je in fabrieken ziet. Het lijkt wel ganzenbord. Waarom maak je de mensen niet zelf verantwoordelijk? Laat ze zelf nadenken. Daag ze uit. Laat ze uit hun comfortzone komen. Vraag heel direct: ‘Wat ga je doen? Met wie? Let je op elkaar? Werken aan veiligheid zou een persoonlijke uitdaging moeten zijn. Maak er een expeditie van.”


Benieuwd naar de hele workshop?

​ Kijk hier de workshop van Jan Fokke Oosterhof terug: https://youtu.be/SeSM3X3Oias


Jan Fokke Oosterhof

Jan Fokke Oosterhof (1975) is ondernemer, extreemsporter en poolreiziger. Samen met Paul Kamphuis schreef hij het boek ‘Hardlopen, met succes je grenzen verleggen’, een boek over het realiseren van een ultieme hardloopdroom. Eén van de lezers van dit boek: “De kracht van het boek is dat je als lezer betrokken raakt bij wat ‘de gewone man’ kan bereiken. De dagelijkse loopavonturen en de grotere doelen zijn voor mij als lezer inwisselbaar met andere zaken. Daarmee bedoel ik dat eenieder die het leest zichzelf op enige wijze kan en zal herkennen in zijn eigen situaties waar het werken naar een bepaald doel een periode in zijn leven markeert.”