De doorsnee Nederlander kijkt met bewondering naar prestaties van topsporters. Maar andersom komt óók voor. Jeroen Hertzberger (28) is spits van het Nederlands hockeyelftal (ruim 140 interlands, meer dan 65 goals) en als hij een matroos op een sleepboot of een orderpicker in een koelhuis aan het werk ziet, dan is dat voor hem óók een vorm van topsport. En daar hoort goede thermo-onderkleding bij, om zo de kans op blessures of uitval te voorkomen.

Ontwikkeld en goedgekeurd door olympische sporters - Thermo-onderkleding

Van thermokleding weet Jeroen inmiddels alles af. Hij is één van de drie vennoten van ThunderSports. Sinds 2010 brengen zij onderkleding voor  sporters op de markt; shirts, shorts en sportbeha’s. En nu is er ook ThunderSports Industrial. Onder die merknaam bieden ze onderkleding voor de industrie aan. Intersafe heeft de landelijke primeur en heeft het merk vanaf september in haar collectie opgenomen.

Heilzame werking
In de aanloop naar dat moment sprak Jeroen zo’n 25 Account Managers van Intersafe toe en legde uit waarom hij zoveel waarde hecht aan speciale onderkleding. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat temperatuur- en vochtregulerende onderkleding een heilzame werking op de spieren heeft en blessures kan voorkomen. Meer dan 60 Olympische sporters hielpen Jeroen en zijn partners om producten te ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften van topsporters. In het verlengde daarvan deden ze een bijzondere ontdekking. “Voor mensen die niet of minder getraind zijn, is zulke functionele kleding eigenlijk nog veel belangrijker dan voor topsporters. Die zijn zó goed getraind dat ze veel kunnen opvangen. Het zijn vooral de amateursporters die op de skipiste door hun knie gaan, of zich verstappen tijdens het hardlopen.”

Industriële variant
De aanvoerder van HC Rotterdam heeft niet voor niks commerciële economie gestudeerd, en hij keek dus ook meteen verder dan alleen de sportwereld. Jeroen:”Ik woon op het Noordereiland in Rotterdam en zie dagelijks allerlei schepen voorbij varen. Dan zie ik mensen die hard aan het werk zijn, dat is in mijn ogen ook een vorm van topsport.” Zo rees het idee voor een industriële variant. Dat idee kreeg verder vorm nadat Jeroen contact legde met Intersafe en in gesprek raakte met Category Manager Gert-Jan van Spanje. Die kon een extra lijn tussen de A-merkkleding en het huismerk van Intersafe best gebruiken, en zo kon Jeroen de fabriek in wat de communicatie vereenvoudigt. Ze maken er ook onderkleding voor onder andere Hunkemöller en Björn Borg.

Extra lengte
De eerste producten voor ThunderSports Industrial zijn ondershirts; een long sleeve en een short sleeve. En dat zijn geen kopieën van de bestaande sportshirts in een andere verpakking. De shirts voor de Industrial lijn werden apart ontworpen en kregen andere specificaties. Zo is de stof een tikje dikker dan de sportshirts en voelt het minder synthetisch aan. Het polyestergehalte werd verlaagd om het doorademen en de afvoer van vocht te verbeteren. “Deze producten komen ook vrijwel kurkdroog uit de wasmachine.” Vergeleken bij de concurrentie zijn de shirts tussen de 5 en 8 centimeter langer. Dat voorkomt dat bij het boven je hoofd werken het shirt uit de broek ‘piept’ en je met een blote rug komt te staan, met een verhoogd risico op kouvatten. Verder zijn de mouwen extra lang, óók die van de short sleeve. “Een grote irritatie onder magazijnmedewerkers is dat korte mouwen terugvallen in de oksel als je hoog moet reiken.” Op de tekentafel was het ‘triple lock effect’ een belangrijk uitgangspunt. De shirts moeten perfect afsluiten op drie essentiële plekken; bij de polsen, nek en taille. Dat voorkomt het vervelende ‘kouderillingeneffect’ dat optreedt als je transpireert en koude lucht onverwachts op warme spieren slaat.

Groeiende bekendheid
Als er één ding is wat Jeroen graag doet, dan is het scoren. Dat geldt ook voor zijn zakelijke activiteiten, waaraan hij wekelijks minstens net zo veel tijd besteedt als aan topsport. ThunderSports is nu te koop in zo’n 50 sportwinkels en tegen het einde van het jaar moeten dat er 100 zijn. Het merk heeft zich gepositioneerd, zowel op kwaliteit- als op prijsniveau, tussen de gevestigde A-merken zoals Adidas en Nike en de huismerken van grote kledingketens als HEMA en H&M. Over een jaar of drie wil Jeroen bij de top-3 merken staan op het gebied van onderkleding. Belangrijk instrument bij het bestormen van de Nederlandse markt vormen de 60 topsportambassadeurs van ThunderSports. Allemaal Olympische sporters – niet alleen hockeyers, maar ook roeiers, voetballers en wielrenners – die fan zijn van het merk en dat op allerlei manieren uitdragen. Door het merk zoveel mogelijk zelf te dragen én het te promoten bij medesporters. Bovendien trekken deze ambassadeurs het land door om bij sportverenigingen en bedrijven presentaties te houden over hun sport en het belang van sportkleding. Jeroen: “De olievlek wordt steeds groter en onze bekendheid neemt toe. Zichtbaarheid is belangrijk bij de opbouw van ons merk.”

Op een olifant
Als hij voor Oranje uitkomt mag Jeroen niet zijn eigen onderkleding dragen. Daar heeft hij overigens vrede mee, want hoofdsponsor Adidas stopt jaarlijks een bedrag met zes nullen in de hockeysport in ruil voor maximale zichtbaarheid. Maar bij zijn eigen club HC Rotterdam ligt dat anders. Daar spelen de heren 1 allemaal met ‘zijn’ merk onder hun shirt. Jeroen, met een brede grijns, “Ik ben aanvoerder, dus als je in de basis wilt, dan moet je natuurlijk wel zo’n ding aan!”
Tot slot nog een leuke anekdote over de naam ThunderSports. Die bedacht Jeroen toen hij op een… olifant zat! “Ja, ik was met vakantie in Azië. Ik maakte een ritje op een olifant en ik zat een beetje te mijmeren over ‘underwear’, sport en het feit dat iemand had voorgesteld een
bliksemschicht als logo te nemen. Zo kwam ik op ‘ThunderSports’.”

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.