Met een masker op ben je veilig? Nou, nee dus…
Eerste operator Jos Paulissen werkt al meer dan 20 jaar bij DCC in Maastricht. En elke dienst maakt hij dankbaar gebruik van zijn halfgelaatsmasker met P3-stoffilters. Hij kent zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) inmiddels door en door. Toch aarzelde hij niet om aan te schuiven toen er recent een bijeenkomst werd gehouden om de kennis over het werken met adembescherming weer even op te frissen. Jos: “Het gaat wel om je eigen gezondheid, hè.”
“Even aan het hek schudden”, zo noemt Moldex accountmanager Bernard Crooy dit soort ‘toolbox-sessies”. Betrokkenen weten zo ongeveer wel hoe ze moeten omgaan met een masker, maar om de puntjes op de i te zetten, kan geen kwaad. Dat was ook de bedoeling van Jan Koot, die samen met zijn productiemanager, hiertoe het initiatief nam. Jan werkt al bijna 40 jaar bij DCC, dat in het verleden onderdeel was van het Zwitserse chemieconcern Ciba-Geigy en later van BASF. Hij is verantwoordelijk voor engineering, procesimprovement én de inkoop van pbm. “Risico’s sluipen erin. Om onze medewerkers daarvan bewust te maken is het goed van tijd tot tijd weer een kleine opfrissessie te houden.”
Fysiek zwaar werk
In het verleden bevatte pigment nog lood, en dat was verre van onschuldig. hedendaagse pigment is loodvrij en een stuk onschuldiger – Jan: “In principe zou je het kunnen eten”- maar de productie kent wel enkele risico’s. Pigment wordt onder bepaalde condities gemaakt door vloeistof en vaste stof te mengen. Hierbij ontstaat een ‘slurry’ die vervolgens wordt gefiltreerd en gedroogd. Vervolgens worden die opgedroogde plakken verpulverd en vermalen en ingepakt in zakken. Dat gaat gepaard met de nodige stofontwikkeling. Het proces is semi-automatisch en vergt nog een aantal handmatige werkzaamheden. Fysiek zwaar werk, want de droogbakken met pigment die met de hand gestort moeten worden wegen elk een slordige 10 kilo. En één batch bestaat uit 160 bakken. Daarbij sta je dan ook nog tussen de droogovens in, waar de temperatuur ’s zomers flink kan oplopen. Draagcomfort is dan ook erg belangrijk en dat is de reden waarom het bedrijf destijds is overgestapt naar Moldex. Jos: “Het is zwaar werk. Als je daar tijdens je dienst één of twee uur in de hitte staat te zweten, dan wil je geen last hebben van je helm, je bril of je masker, maar moet het allemaal prettig zitten.”
Gele verf voor een zwart auto
DCC is de afkorting van Dominion Colour Corporation. Een specialist in het maken van pigment voor o.a. lakken, poedercoatings en inkt. Het hoofdkantoor staat in Toronto (Canada) maar hun producten gaan de hele wereld over. Van de vier eigen fabrieken staat er één in Maastricht. Daar maken ze met een kleine 50 medewerkers anorganisch pigment in de kleur geel. Gele verf is om meerdere redenen bijzonder. Het is kleurvast, goed bestand tegen zonlicht en ijzersterk. Niet voor niks zijn wegenbouwmachines vaak in geel uitgevoerd. Overigens zit in op het oog gitzwart gespoten personenauto’s ook altijd wat geel verwerkt. Dat is om de zwart lak diepte en warmte te geven.
Membraan controleren
Naast een goed product is ook kennisoverdracht en advies belangrijk. Reden waarom Bernard regelmatig Toolbox trainingen verzorgt. Hierbij legt hij ook uit hoe je zo’n masker onderhoudt, hoe je het bewaart en wanneer je de filters moet vervangen. Kennis die er meestal wel is, maar die in de drukte van alledag vaak wat naar de achtergrond verschuift. Zo werd Jos zich tijdens de laatste toolbox weer bewust hoe belangrijk het is om het uitademmembraan van tijd tot tijd te controleren en zo nodig te vervangen. Die zijn van rubber gemaakt en kunnen door stof en pigment uitdrogen, waardoor ze niet goed meer afsluiten. Moldex levert haar halfgelaatsmaskers in drie maten. Die maatvoering is al jaren hetzelfde. Maar je gezichtsvorm blijft niet altijd hetzelfde. Wie vijf jaar terug een masker kreeg aangemeten en in die tijd dikker is geworden – of afgeslankt – loopt een grote kans dat het masker niet meer goed past, met de kans op lekkage.
Veelgemaakte fout; te strak
Het is een fout die veel dragers van een gelaatsmasker maken; de banden té strak aantrekken. Het lijkt of het masker je gezicht dan hermetisch afsluit, maar het tegendeel is vaak het geval. Door dat overdreven gesjor aan de banden trek je namelijk rare plooien in je gezicht en juist daarlangs kan lekkage plaatsvinden. Moldex heeft een eigen kanaal op Youtube met instructievideo’s die laten zien hoe het wel moet. https://www.youtube.com/user/MoldexEurope/videos
Wanneer filter vervangen?
Belangrijk punt van aandacht is ook het moment waarop je de filters moet vervangen. Sommigen doen dat op ‘tijd’; na zoveel dienst schroeven ze nieuwe filters op. Anderen doen het op ‘het oog’; als de filters vies zijn, stappen ze naar het magazijn. Maar beiden zijn geen juiste graadmeter. Het gaat om de ‘ademweerstand’ die je ondervindt. Als die merkbaar omhooggaat, dán is het tijd te gaan wisselen. Waar dat moment precies ligt, is trouwens van persoon tot persoon verschillend. Een stevige roker, met een verminderde longcapaciteit, zal eerder bij dat punt zijn dan een goedgetrainde sportman. Bernard: “Zoals je ook de banden van je auto regelmatig moet checken of er nog genoeg profiel opzit, zo moet je ook van tijd tot tijd je middelen voor adembescherming nalopen. Veel mensen denken ‘ik zet een masker op en ben veilig!’, maar dat is niet zo. Er komt wel iets meer bij kijken!”
Meer informatie?
Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier