Leo Keijzer, de koning van de veiligheidsbrillen
Voor het aanmeten en uitleveren van veiligheidsbrillen heeft Intersafe een landelijk servicenetwerk opgebouwd, waarbij zo’n 700 opticiens zijn aangesloten. Daarnaast zijn er diverse opticiens bij Intersafe die op locatie kunnen komen aanmeten. Eén daarvan is Leo Keijzer. De Intersafe opticien die met zijn mobiele apparatuur door het land trekt om bij bedrijven veiligheidsbrillen op sterkte aan te meten. Dat doet hij al bijna 40 jaar en verveelt hem nooit: “Naar buiten gaan bevalt mij stukken beter dan in een winkel zitten wachten tot er een klant binnenloopt!” Vandaag vertellen wij zijn verhaal.
Eenmaal op locatie staan de ‘klanten’ soms voor Leo in de rij. Zoals bij een groot chemisch concern waar we een middag meelopen met hem en waar ongeveer twintig metingen verricht moeten worden. Het is alweer de vierde sessie voor Leo, want in totaal komen zo’n 80 medewerkers uit de productie en het laboratorium in aanmerking voor een veiligheidsbril. De Arbo-coördinator heeft het allemaal voorbereid en iedereen netjes op tijd ingedeeld. Maar dat schema wordt soms overhoopgehaald omdat iemand probeert of hij nog net voor aanvang van zijn dienst terecht kan. Of er loopt spontaan een medewerkster binnen omdat haar bril niet lekker zit en ze zelf de pootjes niet durft te buigen. Leo biedt uitkomst.
‘Goed zicht is voor iedereen anders’
Vooraf heeft Leo al geregeld dat hij met zijn auto het fabrieksterrein op mag rijden want hij heeft een kofferbak vol met spullen bij zich. Een koffer met 25 verschillende monturen, een laptop en allerlei specialistische oogmeetapparatuur. Zoals de mobiele autorefractor. Het lijkt op een laser gun waarmee de politie hardrijders vastlegt, maar het is een geavanceerd instrument dat met lichtstralen meet of ogen wel of geen correctie nodig hebben.
Leo: “En dan begint het pas. Dat apparaat meet wel heel goed hoevéél correctie een oog nodig heeft, maar vertelt je niet wát de persoon daarmee ziet. Want min twee bij Jan is niet hetzelfde als min twee bij Piet. Ik gebruik de autorefractor dus voor de voormeting. Vervolgens ga ik met losse glaasjes in de speciale oogmetingbril, ‘finetunen’. Nauwkeurig afstemmen wat voor die persoon comfortabel is. Want goed en scherp zicht is voor iedereen anders. Elke bril vereist dus maatwerk.”
Veel uitdagingen
Leo had al vroeg belangstelling voor fijne mechanische techniek en koos voor de opleiding tot instrumentmaker. Vervolgens ‘ging hij de glaasjes in’ en leerde het vak vanaf de basis. “Monturen repareren, glazen slijpen; alles gebeurde nog met de hand.” Hij begon bij een opticien in Rotterdam en vanaf het begin richtte hij zich op bedrijven. Havenbedrijven, raffinaderijen; overal kwam hij over de vloer.
Toen hij na 10 jaar overstapte naar Intersafe bleef hij de veiligheidsbrillenmarkt trouw. “Waarom? Het is een interessant gebied. Een veiligheidsbril op sterkte moet aan bepaalde normen voldoen. Ik houd wel van dat soort uitdagingen. En ik kom op de meest uiteenlopende plaatsen. De chemische industrie, brouwerijen, kaasmakerijen, in de bouw en bij ziekenhuizen. Ik ben geen type om alle dagen in een winkel te staan, wachten tot er een klant binnenloopt.”
Oogmeting op locatie
Bedrijven die een Intersafe-opticien op bezoek willen voor een oogmeting moeten minimaal 10 medewerkers aanmelden. Per persoon staat er ca. 20 minuten voor een oogmeting. Enkele weken na de meting volgt een tweede sessie, waarbij de brillen uitgeleverd en afgepast worden.
‘Mooi’ is minder belangrijk
In bijna 40 jaar heeft Leo veel, in positieve zin, zien veranderen. Er kwamen nieuwe glastechnieken en nieuwe coatings die het comfort van de veiligheidsbril verbeterden. Nieuwe, modieuze monturen zorgden voor meer keuze en daarmee een bredere acceptatie van dit beschermingsmiddel. Leo: “Bij het aanmeten van een veiligheidsbril let ik met name op pasvorm en comfort. Dat de bril goed aansluit op het gezicht bijvoorbeeld, zodat er niet van alles achter kan schieten. Soms valt iemand voor een montuur dat hij erg mooi vindt. Maar dan kan het zijn dat ik hem moet teleurstellen met de mededeling dat hij dat model echt niet gaat krijgen.
Als het om veiligheid gaat is ‘mooi’ wat minder belangrijk. Waarbij ik uiteraard wel precies uitleg waarop ik mijn advies baseer.” Wat ook veranderde, is hoe bedrijventegenover veiligheidsbrillen staan. Toen Leo zijn carrière begon, liepen raffinaderijen en chemische bedrijven voorop. In de bouw werd er veel nonchalanter mee omgegaan. ‘Ik werk al 20 jaar zonder veiligheidsbril dus wat moet ik met zo’n ding op mijn neus?’ was vaak de houding op de bouwplaats. Maar dat is nu wel over. Over de hele linie is men inmiddels overtuigd dat je ogen een kostbaar bezit vormen dat je goed moet beschermen.
Millimeterwerk
Elke oogmeting is een geconcentreerd werk. Bij brildragers meet Leo met een apparaat of de sterkte van de glazen wel overeenstemt met zijn meting. Met z’n opticienliniaaltje meet hij o.a. de pupilhoogte. “Zeker bij een multifocale bril moet je daar goed op letten. Dat luistert op een halve millimeter nauwkeurig.” Verder heeft Leo inmiddels een scherp oog ontwikkeld voor de hoofden van zijn klanten. Een groot of klein hoofd maakt nogal een verschil voor een passend montuur. En een stevige neus of een wat bescheidener formaat is weer van belang voor de breedte van de neusbrug, die per model varieert.
In zijn koffer met 25 voorbeeldmonturen zitten brillen van diverse merken in verschillende maatvoeringen. Daar zit altijd wel een model bij dat veiligheid biedt en comfortabel is. De laatste klant die deze middag bij Leo in de stoel plaatsneemt om zich een beeldschermbril aan te laten meten, weet daar alles van: “Ik heb al een veiligheidsbril. Die is ook door Leo aangemeten. En eerlijk, die bril zit beter dan mijn gewone bril die ik na het werk draag!”
Meer informatie?
Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier.