Geïntegreerd harnassysteem voor zelfredding
Lichtgewicht en onopvallend

Het lichtgewicht, onopvallende reddingsapparaat zit in een kleine ‘rugzak’ die aan een volledige harnasgordel is bevestigd. Het is ontworpen om samen met een valdempingssysteem of ankerpunt te worden gebruikt.

Latchways PRD (Latchways Persoonlijk Reddingsmiddel)

In het geval van een val blijft de gebruiker veilig in de PRD-harnasgordel hangen en kan hij zichzelf langzaam naar de grond laten zakken in een beheerste afdaling. Het apparaat bevat een spoel van 20 meter aramide kabel die op een gecontroleerd tempo wordt afgewikkeld via een
integraal remmechanisme. In tegenstelling tot alle andere redding uitrustingen is er geen gespecialiseerde scholing voor het gebruik van de PRD nodig. De PRD wordt eenvoudigweg geactiveerd door aan het ontgrendelingskoord te trekken. De Latchways Rescue Pole is ontwikkeld voor gebruik door een derde. Als de gebruiker zichzelf niet kan redden, kan een derde het ingebouwde secundaire afdaalmechanisme van de PRD activeren.

Reddingsvoordelen
• Vermindert de reddingstijd aanzienlijk;
• Altijd beschikbaar;
• Geactiveerd door gebruiker;
• Intuïtief in het gebruik;
• Duidelijk reddingsplan;
• Verhoogde gebruikersveiligheid.

De PRD is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn en de controles voor gebruik zijn daardoor minimaal. Het afdalingsapparaat, de harnasgordel en rugzak moeten worden nagekeken op tekenen van:
• Gebruik (als er een afdaling is uitgevoerd);
• Beschadiging;
• Corrosie;
• Chemische aantasting.
Periodieke inspectie moet tenminste eenmaal per jaar te worden uitgevoerd

Typen
De PRD is beschikbaar in twee soorten harnassen, RH2 en RH3.
PRD RH2 afdaalmechanisme van 20 m, rugzak en tweepuntsharnas met D-ring op de borst.
PRD RH3 afdaalmechanisme van 20 m, rugzak en vierpuntsharnas met D-ring aan de voorkant, plus werkpositioneringsgordel met D-ringen aan de zijkant.

Artikelnummers
168890 Harnass PRD RH2 Latchways, maat L
168891 Harnass PRD RH2 Latchways maat EL
168892 Harnass PRD RH3 Latchways maat L
168893 Harnass PRD RH3 Latchways maat EL
168900 Rescue Pole tbv Latchways PRD

Werken op hoogte en de Nederlandse wetgeving
De wettelijke noodzaak voor reddings- en evacuatieplan vloeit voort uit artikel 3 en artikel 5 van de Arbowet. De werkgever dient een Risico- Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) op te stellen. Deze hoort, naast de risico’s en gevaren die werknemers ondervinden tijdens hun werkzaamheden, ook risicobeperkende maatregelen te bevatten. Bij werken op hoogte bestaan niet alleen risico’s door vallen, maar ook tijdens en na de val. Om de risico’s die een slachtoffer loopt te beperken is een reddings- en evacuatieplan noodzakelijk. http://wetten.overheid.nl/BWBR0010346/

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.