Het assortiment van Intersafe bestaat uit vele duizenden artikelen. Van een simpele wegwerphandschoen tot aan de meest geavanceerde ademluchttoestellen. En dat assortiment is niet statisch, maar ontwikkelt en innoveert doorlopend. Hoe houd je dan de kennis op peil? Door heel het jaar door, interne trainingen en workshops te geven. “Door producten dichter bij onze mensen te brengen en ze er vertrouwd mee te maken, maken we het makkelijker om in het gesprek met onze klanten ook die ingewikkeldere producten ter sprake te brengen”, zegt Category Manager Aart-Jan van Ek.

Adembescherming en gasdetectie vallen zonder twijfel in de categorie ‘ingewikkelde producten’. Half- en volgelaatsmaskers, overdruk- en onderdruksystemen, werken in besloten ruimtes al dan niet met giftige stoffen; het is een specialisme binnen veilig werken waar veel over te vertellen valt. En dat blijkt ook wel tijdens de interne trainingsdagen die Intersafe samen met leverancier MSA heeft georganiseerd. In totaal zijn er drie dagen voor uitgetrokken om de medewerkers van Intersafe en Lyreco bij te praten. MSA heeft een bus bomvol maskers, filters, ademluchttoestellen en gasdetectieapparaten op pad gestuurd, vergezeld door maar liefst drie experts. “Stel vooral veel vragen!” is de aanmoediging waarmee Ilco Biemans (voor MSA al 20 jaar actief als adviseur van o.a. brandweerkorpsen en defensiepersoneel op het gebied van ademlucht) zijn gehoor aanspoort. En dat vragen stellen beperkt zich niet tot alleen deze dag, maar geldt ook zeker als men straks bij bedrijven over de vloer komt.

Adembescherming en gasdetectie vallen zonder twijfel in de categorie ‘ingewikkelde producten’

“We staan bekend als organisatie met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en vaak zijn het de meer gangbare veiligheidsproducten waarover men spreekt. Dat wij ook artikelen én specialisten in huis hebben voor bijvoorbeeld gasdetectie komt in die gesprekken niet zo snel ter tafel,” aldus Aart-Jan. “En,” zo voegt hij daar in één adem aan toe: “dat is deels omdat organisaties er niet naar vragen. Het betreft hier zeer specialistische en uiterst gecompliceerde producten.

Safety-dagen bij de klant

Op het moment dat COVID-19 om zich heen ging grijpen kwam er een abrupt einde aan de Safety-dagen die Intersafe bij klanten organiseert. Maar alle kans dat die dagen weer terugkeren. Bij zo een gelegenheid worden bepaalde veiligheidsonderwerpen bij de kop gepakt, bijvoorbeeld werken op hoogte en valbeveiliging. De aanwezigheid op de locatie leent zich verder goed voor het ter plekke uitvoeren van allerlei ‘veiligheid-op-maat-acties’. Category Manager Aart-Jan van Ek: “We controleren bijvoorbeeld of de helmen nog niet over de datum zijn en of de certificaten in orde zijn. Maar ook het afnemen van facefit-testen en het ter plekke verrichten van oogmetingen voor veiligheidsbrillen op sterkte behoren tot de mogelijkheden.”

Kennis hoog houden

Om het team van Intersafe de juiste kennis mee te geven, zodat zij het gesprek kunnen aangaan bij organisaties, zijn de interne trainingen een uitstekend middel. Deskundige uitleg en de mogelijkheid om allerlei maskers en filters beet te pakken en van alle kanten te bekijken werken bevrijdend en uitnodigend. “Zodat onze mensen een volgende keer zonder aarzelen bij een klant vragen, ‘hebben jullie ook ademluchttoestellen? Of gasmeters?’ en dat ze vervolgens ook nader op het onderwerp kúnnen ingaan.” Aart-Jan praktiseert deze aanpak al vele jaren. In een grijs verleden liet hij zelfs collega’s, met een volgelaatsmasker op en een fles ademlucht op de rug, een zwaar parcours afleggen bij een brandweertrainingscentrum.“Dat was wel een zéér effectieve manier om te leren hoe die toestellen werken, haha!” zo kijkt hij daar lachend op terug.

Kijkje in de werkplaats

De trainingsdagen over adembescherming en gasdetectie vonden niet plaats op het hoofdkantoor van Intersafe in Dordrecht, maar enkele kilometers verderop bij het centrale magazijn. Daar bevindt zich namelijk ook de werkplaats waar Intersafe onderhoud doet aan o.a. adembeschermingsproducten zoals maskers en ademluchttoestellen. Ademspecialisten Rogier Kolsters en Hans Aalderink zijn gecertificeerd én geregistreerd bij de Engelse organisatie Fit2Fit. Zijn ze niet in de werkplaats te vinden, dan trekken ze door het land om bij bedrijven stof-, half- en volgelaatsmaskers aan te meten en te testen en om gasdetectie te controleren en kalibreren.

Meer weten over adembescherming en gasdetectie?

Neem contact op met jouw Intersafe contactpersoon en we helpen je graag verder.
📧 info@intersafe.eu 📞 +31 (0)78 618 14 00