Van Puijenbroek Textiel, fabrikant van onder meer HaVeP protective wear, heeft de Sustainability Award 2013 gewonnen. Het bedrijf uit Goirle kreeg de prijs van Intersafe uitgereikt voor de nieuwe REWORK kledinglijn, de eerste katoenen cradle-to-cradle werkkleding ter wereld. “Dit is voor ons een mooi beginpunt voor verdere verbetering.”

Innovatieve kledinglijn bekroond met MVO-award

Kledingconcept REWORK maakt een bliksemstart. Begin december gelanceerd en al in april tijdens het National Safety at Work Event gelauwerd met een prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Jean-Paul van de Wiel, marketingmanager van Van Puijenbroek Textiel, spreekt van waardering voor een écht duurzaam initiatief. “Duurzaamheid moet klanten voordelen bieden. Aan uitsluitend een groene uitstraling, het bekende greenwashing, heeft niemand iets. Wij zijn op zoek gegaan naar een product dat milieuvriendelijk kan worden vervaardigd, gerecycled en tegelijkertijd aan onze normen voor vorm, veiligheid en draagcomfort voldoet. De kleding mocht niet veel duurder zijn dan ons bestaande assortiment. We willen dat duurzame workwear voor iedereen betaalbaar is.

De uitkomst leverde een wereldprimeur op: de eerste katoenen werkkleding die volledig binnen de gedachte van cradle-to-cradle past. Het merk REWORK onderscheidt zich met een bestendige levenscyclus. Jacks, broeken, Amerikaanse overalls en andere onderdelen worden met niet-belastende grondstoffen, energiezuinig en onder veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. Na een intensief gebruik krijgt de kleding een nieuwe bestemming. Afhankelijk van de slijtage, keert REWORK terug als textielgrondstof of in de vorm van compost. De kledinglijn ontving de zilveren certificering van de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA), het bureau van prof. dr. Michael Braungart, één van grondleggers van het cradle-to-cradleprincipe. Zilver is het op twee na hoogste certificaat. Een gouden certificering zat er wel in, zegt Jean-Paul van de Wiel, maar dat zou een fors prijskaartje aan de REWORK-collectie hangen. “Als we bijvoorbeeld biologisch katoen toepassen, stijgt de prijs met minimaal dertig procent. Dat is niet ons idee van een duurzame oplossing voor de lange termijn.”

Voortschrijdende technologie
Van Puijenbroek Textiel koos bij de ontwikkeling van REWORK voor partnerschappen met afvalverwerkinsgbedrijf Van Gansewinkel en drie textieldienstverleners. Van Gansewinkel neemt de recycling van stoffen en de verwijdering en het hergebruik van fournituren, bijvoorbeeld knopen en buttons, voor zijn rekening. De inname van de huurkleding komt op het conto van de andere bedrijven. “Met de juiste partijen aan tafel blijkt er heel veel te kunnen.”, vertelt Jean-Paul van de Wiel. “Onze partners voeren al enige tijd duurzame innovaties door, zij staan voor honderd procent achter het idee. Daarnaast speelt voortschrijdende technologie een rol. De verf voor de kleding wordt gemaakt met natuurlijk afbreekbare polymeren. Die mogelijkheid bestond drie jaar geleden nog niet.”

Breed gedragen
De concrete vraag naar de REWORK-collectie komt volgens Van de Wiel nu op gang. In eerste instantie kiezen vooral bedrijven die MVO hoog in het vaandel dragen voor recyclebare kleding. Maar Van Puijenbroek Textiel mikt tevens op een omvangrijke doelgroep. “Publiciteit rond de Sustainability Award heeft bijgedragen aan de naamsbekendheid van REWORK. Daar zijn we blij mee, want we willen ook graag de kritische massa bereiken. Duurzame initiatieven hebben naar onze mening pas effect als ze breed worden gedragen.”

De fabrikant van HaVeP veiligheids- en werkkleding en Bucofa Company Workwear staat zelf te boek als onderneming die duurzaamheid omarmt. Zo nam Van Puijenbroek Textiel als één van de eerste textielbedrijven in Nederland deel aan de Fair Wear Foundation, een organisatie die zich sterk maakt voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingproductie.

De lancering van REWORK is naar eigen zeggen de start van een langdurig proces. Jean-Paul van de Wiel: “We zien de bekroning met een prijs dan ook niet als mijlpaal, maar als mooi beginpunt voor verdere verbetering. Momenteel werken we aan het kleurengamma. Dat is een intensief samenspel tussen doekleverancier en chemisch bedrijf. De resultaten zijn verbluffend, je ziet het verschil tussen regulier en duurzaam geproduceerde materialen nauwelijks. Voor de nabije toekomst staat REWORK-kleding met voering op het programma. En we gaan op zoek naar vlamvertragende stoffen voor deze serie.”

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker, T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe-groeneveld.nl.