Inalfa op zoek naar slimme oplossingen voor veiligheid van voeten en handen
Ze maken enorme ontwikkelingen door bij Inalfa Roof Systems in Venray. Van bescheiden familiebedrijf dat breinaalden en kachels maakte in de jaren vijftig-zestig van de vorige eeuw, naar wereldspeler op het gebied van schuifdaken die onder meer Jaguar, BMW, Volvo, Daimler en Rolls Royce tot de klantenkring mag rekenen. Die onstuimige groei vereiste ook de nodige verbetertrajecten op het gebied van veiligheid. Bij de veiligheidsschoenen zijn intussen belangrijke stappen gezet. Nu zijn ook de veiligheidshandschoenen aan de beurt.
Securitymedewerker Amancio Bron begon in 1985 bij Inalfa (uit het verleden een afkorting van Industrie van Aluminium abricaten) en kan zich nog herinneren dat het toen nog echt een industrieel bedrijf was. Lassen, persen, lakken; al dat soort werk gebeurde nog onder één dak. Herrie, hitte, olie en vet; het hoorde er allemaal bij. Wie nu van bovenaf een blik werpt op de productiehal in Venray, ziet een smetteloze hal. Hier wordt niet meer geproduceerd, maar geassembleerd in een schone omgeving. 24 uur per dag en ruim zes dagen in de week.
Op het hoofdkantoor in Venray ontwerpt en ontwikkelt Inalfa schuifdaken voor alle grote merken. Zowel voor personenauto’s als voor vrachtwagens. De productie van elk onderdeeltje – een dak bestaat al gauw uit 150 elementen; van glasplaat tot elektromotoren en kleine computers – is volledig uitbesteed. In de productiehal in Venray, en in veertien andere Inalfa-fabrieken elders ter wereld, worden al die goederenstromen samengevoegd tot complete daken. Die vervolgens ‘just in time’ bij de autofabrikant moeten zijn. Zodat het juiste beige dak klaar ligt als er een Audi met beige interieur van de band moet rollen.
Traject verbeteren
Marco van der Borgh is sinds anderhalf jaar project-inkoper bij Inalfa. Behalve dat hij moet zorgen dat alle onderdelen voor de schuifdaken voor de nieuwe Rolls Royce Cullinan op tijd in huis zijn, is hij tijdelijk ook MRO-inkoper (Maintenance, Repair and Operations). “Zeg maar de indirecte inkoop, dus alles wat niet in een dak gaat zitten. Denk aan persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm), aan schoonmaak, inhuren van mensen; het is vrij breed. Al snel na zijn aantreden viel het Marco op dat er weinig samenhang zat in de aanschaf van veiligheidsschoenen. “Er werd bested waar de medewerker om vroeg. Ik zag een bonte rij aan merken, scheve prijzen en er waren geen of nauwelijks goede afspraken gemaakt.” Tijd om dat traject te verbeteren. Er waren eerder al contacten geweest tussen Inalfa en Intersafe, en die waren zo goed bevallen dat de banden aangehaald werden. Dat resulteerde allereerst in een TRA (Taak Risico Analyse) waarbij secuur werd gekeken wat waar nodig was. En dat bracht onder andere aan het licht dat op tal van plaatsen zware S3 schoenen werden gedragen, waar S1 schoenen ook voldoen. Marco: “Die zijn een stuk lichter en ventileren beter. Dat is prettiger voor de medewerker én beter voor onze portemonnee.”
Driemaal winst
Volgende stap was om een nieuw assortiment samen te stellen waaruit de medewerkers kunnen kiezen. Daarin zijn bewust ook wat ‘hippere’ modellen opgenomen, want oud en jong lopen hier door elkaar en Inalfa wil iedereen goed kunnen bedienen. Securitymedewerker Amancio, die ook zorgdraagt voor de bestellingen van pbm, heeft een aparte plek ingericht waar alle leverbare modellen staan uitgestald en waar men ook alle maten kan uitproberen. Amancio: “De meeste collega’s kunnen we zo van passende schoenen voorzien. Voor collega’s die zich via de bedrijfsarts met specifieke voetklachten melden, komt Intersafe eens in de zoveel tijd met de ‘pasbus’. Een podoloog (gespecialiseerd in voetklachten) komt dan helpen de juiste schoen aan te meten.” Het nieuwe schoenenbeleid ging begin dit jaar van start, en bestond onder andere uit testen met een aantal gebruikers. De resultaten stemmen tot tevredenheid. Marco: “De mensen op de vloer zijn blij met betere spullen, het bestelproces bij Amancio loopt soepeler en efficiënter en we hebben aan de inkoopkant betere afspraken. Dat is dus driemaal winst.”
Wereldwijd actief
Inalfa startte in 1946 met de productie van aluminium producten zoals trap- en gordijnroeden. Aluminium omdat koper zo kort na de oorlog schaars was. In de jaren ’70 maakten ze de eerste autoschuifdaken voor Jaguar en Rover. Dat deden ze zo goed dat al snel ook andere merken de weg naar Venray vonden. Vanaf de jaren ’90 groeide het bedrijf als kool. Hoofdkantoor en ontwerp- en testafdeling zitten nog steeds in Venray. Maar intussen zijn er ook 14 fabrieken in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Sinds 2011 maakt Inalfa deel uit van Beijing Hainanchuan Automotive Parts (BHAP), een fabrikant van auto-onderdelen in China. BHAP telt wereldwijd 20.000 medewerkers, waarvan ruim 6.000 bij Inalfa. In Venray werken ongeveer 1.000 personen, waarvan ca. 300 in de productie.
Witte handschoenen
Volgend terrein waarop Inalfa winst hoopt te behalen is bij de veiligheidshandschoenen. Die gaan er nu in grote aantallen doorheen. Met name de witte exemplaren. Die dienen niet alleen ter bescherming van de handen, maar ook ter bescherming van het product. De glasplaten die in de daken komen, moeten puntgaaf afgeleverd worden. De officiële bedrijfskleding bestaat dan ook uit broeken zonder gesp en zonder ritsen. In plaats daarvan een klittenbandsluiting, om zo krassen op het glas te voorkomen. Handschoenen zijn op diverse lijnen verplicht om uit te sluiten dat er vingerafdrukken op het glas komen. En de kleur wit is ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Inkoper Marco had al ontdekt dat zwarte exemplaren goedkoper zijn, maar daarop zie je geen vuil of vettigheid. En als dat op het lichtgekleurde stoffen scherm komt dat aan de binnenkant van een schuifdak is aangebracht ben je verder van huis. Amancio: “Dat krijg je niet meer schoon, dat kun je meteen weggooien!”
Duurzaamheid
Veel medewerkers willen geen enkel risico lopen en hebben er dus een gewoonte van gemaakt om na elke pauze meteen maar weer nieuwe, schone handschoenen te pakken. Dat loopt in de papieren en het is niet echt duurzaam. Daarom gaat Inalfa met Intersafe een proef opzetten om te kijken of handschoenen hergebruikt kunnen worden. Overdag dragen, ’s nachts wassen en de volgende dag opnieuw gebruiken; dat is het concept waar we naar gaan kijken. Marco: “Dat is mogelijk economisch beter en in elk geval duurzamer. We letten daar uiteraard zelf op, maar het is ook iets waar onze afnemers steeds meer mee bezig zijn. Vroeger moest je product goed én op tijd zijn. Tegenwoordig kijken onze klanten ook toe hoe we met het milieu en met onze mensen omgaan.”