Nederland is een waterland. En daar maken we gretig gebruik van. Van de individuele watersporter tot de Koninklijke Marechaussee. Natuurlijk willen zij allemaal veilig de woelige wateren op. Het bedrijf Maritech voorziet met haar nautische beschermingsmiddelen in deze behoefte. Sinds kort ook samen met Intersafe. Het resultaat: de meest uiteenlopende totaaloplossingen onder één dak.

Paul Westra, oprichter en directeur van het familiebedrijf Maritech Special, heeft altijd iets met het water gehad. Net als zijn vader en zijn opa trouwens. De zee zit hem in het bloed. Niet zo gek dus, dat het bedrijf een brede kennis en ervaring in de maritieme bedrijfstak heeft. Maritech biedt bedrijven in de offshore, zeevaart, binnenvaart en industrie kwalitatief hoogwaardige veiligheidsmaterialen aan.

Iedereen veilig het water op

Passie voor nautische beschermingsmiddelen
In het verleden zat Paul bij de marine en vervolgens was hij jaren werkzaam in het loodswezen. Eerst als machinist en uiteindelijk als manager inkoop. Zodoende droeg hij zelf jarenlang de producten waarover hij nu zijn klanten adviseert. Toen Paul in 2004 besloot dat de tijd rijp was voor een nieuwe stap, begon hij voor zichzelf. Vanuit zijn passie voor nautische beschermingsmiddelen startte hij Maritech. Het bedrijf maakt zelf geen producten, maar zit met klanten en leveranciers aan tafel om ze te ontwikkelen. Paul: “Wij brengen de praktische wensen van gebruikers en de technische kennis en kunde van fabrikanten bij elkaar. Door samen op te trekken, kom je tot innovaties waar de markt echt behoefte aan heeft. En daar profiteert iedereen van.”

Harbourjas met drijvend vermogen
Zo is anderhalf jaar geleden ook de samenwerking met Intersafe begonnen. Speciaal voor klanten van Intersafe in de weg- en waterbouw, zoals Rijkswaterstaat en Dura Vermeer pasten Maritech en fabrikant Mullion een parka met drijvend vermogen aan. In samenspraak met Intersafe en de eindgebruikers werd een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is de jas vlamvertragend en anti-statisch gemaakt, zodat hij voor veel verschillende toepassingen geschikt is.

Honderd procent van de markt
Als het gaat om persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) kan Intersafe het merendeel van de gevraagde producten en diensten leveren. Op de nichemarkt van nautische beschermingsmiddelen heeft Maritech zich toegelegd. Hiervoor is zeer specialistische kennis en ervaring nodig. Dankzij de samenwerking met Maritech kan Intersafe deze maritieme klanten nu ook bedienen.

Ongeluk zit in een klein hoekje
De jas met drijvend vermogen sluit helemaal aan bij de behoeften van mensen die op en om het water werken. Er is namelijk een reddingsvest in verwerkt. Natuurlijk is het ook een voordeel dat je een jas veel gemakkelijker aanschiet dan een reddingsvest. Daarvoor zijn namelijk meer handelingen nodig. Het is menseigen om dan te denken dat het ook wel een keertje zonder kan. Met alle risico’s van dien! Werkgevers in deze tak van sport weten maar al te goed dat een ongeluk op het water in een klein hoekje zit. Feit is helaas nog altijd dat er veel ongelukken gebeuren op het water.

Gevaren onderschatten
Helaas is niet iedereen zich bewust van de noodzaak van pbm’s. Vooral mensen die in hun vrije tijd het water opgaan, onderschatten de risico’s nog wel eens, is Pauls ervaring: “Ze gaan op pad zonder reddingsvest of met een exemplaar dat al jaren ongecontroleerd achter in de boot ligt. Maar het weer kan snel omslaan en voor je het weet kan het bijvoorbeeld op het IJsselmeer flink spoken.”

Innovatie kan levens redden
Maritech is helemaal thuis in de nieuwste oplossingen om de veiligheid op het water waarborgen. Neem bijvoorbeeld het asymmetrische reddingsvest. “Dit is niet zomaar een reddingsvest”, benadrukt Paul. Het unieke eraan is dat de opblaasbare delen die erin zitten, verschillen in grootte. Komt de drager in het water terecht, dan wordt hij automatisch gekanteld dankzij deze ongelijke longen die zichzelf razend snel opblazen. Omdat je zo met je gezicht naar boven in het water blijft drijven, neemt de kans op verdrinking af. Deze innovatie kan dus levens redden! Daarbij is het vest te combineren met een dry- of wetsuit.

Materieelmanager
Maritech levert niet alleen kwalitatief hoogwaardige beschermingsmiddelen, de nautische specialist zorgt er ook voor dat deze producten geregistreerd en op tijd gekeurd worden. Door bijvoorbeeld ieder reddingsvest voor de klant op te nemen in het registratiesysteem ‘Materieelmanager’. Dankzij Materieelmanager krijgt hij het overzicht van de producten die hij in huis heeft en weet hij wanneer welk product weer gekeurd moet worden. “Het systeem kan dan automatisch een seintje geven aan Maritech. Wij verzorgen dan de keuring. Zeker voor grote klanten is dit een uitkomst”, aldus Paul. “Bovendien maakt een goede registratie van producten standaardisering mogelijk.”

AIS geïntegreerd in reddingsvest
Een andere innovatie waarmee Maritech zich bezighoudt, zijn automatic identification systemen (AIS-en). “Een AIS geeft een signaal af als je in het water valt”, legt Paul uit: “Dit signaal komt via een digitale kaartlezer, de zogenaamde AIS-reciever, binnen op het schip. Met een Personal Location Beacon (PLB) kunnen we dit signaal zelfs personaliseren. Samen met de klant en de leverancier hebben we nu een reddingsvest op de markt gebracht waarin zo’n systeem is geïntegreerd.”

Snel handelen
Veel vragen die Maritech krijgt, vragen om directe actie. Professionals op zee hebben dikwijls op korte termijn iets nodig. Er komt een telefoontje en vervolgens moet je direct handelen. “Zo reisde ik gisteren nog af naar Harlingen”, vertelt Paul enthousiast. “Een schip van de Rijksrederij was een paar dagen aan wal en de bemanning wilde aan boord een PLB op het AIS testen. Account Manager Hans Schram van Intersafe is daarbij dan ook aanwezig om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden.”

Maritech en Intersafe: een stevig fundament
Maritech en Intersafe leren elkaar steeds beter kennen. De samenwerking verloopt voorspoedig en beide bedrijven willen er de komende periode meer diepgang aan geven. “In ieder geval varen we dezelfde koers als het gaat om de kwaliteit van onze producten en diensten”, zegt Gert-Jan van Spanje, Product Manager van Intersafe. “Die hebben we beiden hoog in het vaandel staan.” Ook qua bedrijfscultuur lijken Maritech en Intersafe op elkaar: nuchter, no-nonsense en betrouwbaar. Al met al ligt er een stevig fundament. Nu is het zaak het onderlinge vertrouwen verder op te bouwen.

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker, T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe-groeneveld.nl.