Technologie is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Doordat het productieproces is gedigitaliseerd, heeft dat ook invloed op de manier waarop producten worden gemaakt. Deze digitalisering wordt Industry 4.0, of ook wel 4e Industriële Revolutie, genoemd en is gericht op het verbeteren van de productiviteit van organisaties met behulp van de nieuwste slimme technologie. Het gebruik van slimme technologie is bedoeld om de werkplek te optimaliseren en te automatiseren en daarom hebben werknemers ook slimmere bescherming nodig.

Wat is Industry 4.0?

Industry 4.0 staat voor een nieuwe industriële revolutie waarin traditionele productieprocessen en industriële platforms worden gecombineerd met de nieuwste slimme technologie. Deze revolutie draait voornamelijk om de inzet van grootschalige M2M-communicatie (machine-to-machine) en het Industrial Internet of Things (IIoT). Er worden slimme sensors en actuators gebruikt om de productie en industriële processen te verbeteren. Het doel is een grotere mate van automatisering en het in real time bewaken van activa, samen met het gebruik van machines die analyses kunnen uitvoeren en met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijk kenmerk van Industry 4.0 zijn de onderling verbonden apparaten. Hiermee kunnen bedrijven gegevens en informatie genereren en gebruiken om hun activiteiten te optimaliseren en het proces gestroomlijnder te maken, waarmee de slimme fabriek werkelijkheid wordt.

Nu er steeds meer aangesloten apparaten zijn, worden er ook steeds meer touchscreens en displays gebruikt op de werkplek en moeten medewerkers bedieningselementen op de machines aanraken om activiteiten te starten. Hoewel Industry 4.0 ervoor zorgt dat er op een slimmere manier wordt gewerkt, betekent het ook nieuwe uitdagingen voor werknemers, met name op het gebied van veiligheid. Werknemers in omgevingen waar gevoelige elektronische componenten aanwezig zijn of waar sprake is van explosiegevaar, worden blootgesteld aan elektrostatische ontlading (ESD) en ATEX (explosiegevaar), wat risico’s met zich mee kan brengen.

Wat zijn ESD en ATEX?

De twee voornaamste nadelige gevolgen van statische lading op de werkplek, die operationele en veiligheidsmanagers proberen te voorkomen zijn: 

  • 1) elektrostatische ontlading (ESD) in en rondom gevoelige elektronische componenten en apparatuur, en; 
  • 2) voorkomen van ontploffingen als gevolg van statische ontlading in omgevingen of bij toepassingen waarbij vluchtige stoffen aanwezig zijn, waarnaar in het algemeen wordt verwezen met ATEX.

ESD is ongewenst, maar tegenwoordig op veel werkplekken aanwezig. Het betreft het opwekken van elektrische lading tussen twee oppervlakken die kan leiden tot uiteenlopende situaties, van milde irritatie tot catastrofale reacties. Het meest voorkomende voorbeeld van ESD is wanneer u op een tapijt loopt en vervolgens een lichte schok krijgt als u bijvoorbeeld een deurklink aanraakt. Dit is een relatief sterke ontlading, omdat een mens de effecten van ESD pas voelt bij 3000 volt. Circuits kunnen echter al door 10 volt vervormd raken, afhankelijk van hun ESD-veiligheidsclassificatie.

De gevolgen zijn ernstiger in omgevingen waarin gevoelige elektronische componenten aanwezig zijn of waarin sprake is van explosiegevaar. Daar kan elektrostatische ontlading leiden tot zowel aanzienlijk letsel bij werknemers als schade aan gevoelige elektronische apparatuur en componenten.

Ophoping van oplosmiddelen of stof in een gebied kan explosiegevaar opleveren of verergeren. Deze risicovolle gebieden worden ‘ATEX-zones’ genoemd. Door onbeheerste statische ontlading kan een vonk ontstaan die een explosie kan veroorzaken.

Volgens de ATEX-richtlijn, die bestaat uit twee Europese richtlijnen, moet ieder voorwerp dat een ATEX-zone binnen wordt gebracht worden ontworpen, vervaardigd en gebruikt op een manier die voorkomt dat er statische elektriciteit wordt opgewekt. Werknemers in ATEX-zones moeten kleding en schoenen dragen die ervoor zorgen dat ze voortdurend zijn geaard en er bij het bewegen geen ontlading van statische elektriciteit plaatsvindt.

Waarom is het belangrijk om handschoenen te dragen die geschikt zijn voor touchscreens?

Er moet zorgvuldig te werk worden gegaan om een productieomgeving te verkrijgen waarin haast geen statische elektriciteit wordt opgewekt. Het dragen van de juiste handschoenen is daarom van cruciaal belang om de veiligheid van werknemers en de apparatuur op de werkplek te beschermen. Handschoenen die zijn ontworpen om de overdracht van statische lading tussen werknemers en apparatuur en componenten die gevoelig zijn voor ESD te verminderen of te voorkomen, dragen ook bij aan het voorkomen van besmetting via deeltjes die worden aangetrokken door de natuurlijke oliën op de handen van werknemers.

Zowel de ATEX-richtlijn als de richtlijn inzake persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) schrijven het gebruik van handbescherming voor die is ontworpen en vervaardigd op een manier die elektrostatische ontlading voorkomt. Het dragen van de juiste handschoenen op het werk zorgt er ook voor dat werknemers hun taken gedurende de dag op een effectieve manier kunnen uitvoeren. Hierdoor kan verspilling worden verminderd en neemt de kwaliteit van het werk toe.

Maak kennis met HyFlex 11-819 ESD

HyFlex11-819 is een beschermende handschoen die is ontworpen om werknemers te beschermen tegen elektrostatische ontlading zonder dat er een risico ontstaat dat componenten beschadigd raken. Bovendien is de handschoen geschikt voor explosieve ATEX-omgevingen. De handschoen is gecertificeerd volgens de norm EN 16350:2014 en biedt werknemers de mogelijkheid om apparaten met aanraakschermen veilig te bedienen.

Dankzij de Ansell FORTIX™ Abrasion Resistance Technology heeft de handschoen een ultradunne nitrilschuimcoating die een uitstekende grip en duurzame bescherming biedt. Ook blijft het gevoel van blote handen behouden voor precisietaken waarbij alle beweeglijkheid nodig is, zodat werknemers hun beschermende handschoenen tijdens het uitvoeren van hun werk niet uit en weer aan hoeven te trekken.

HyFlex 11-819 ESD: een handschoen geschikt voor explosieve ATEX-omgevingen

Naast het tegengaan van ESD en de geschiktheid voor aanraakschermen is de HyFlex11-819 ook clean en huidvriendelijk. De Oekotex-certificering garandeert dat de handschoen geen schadelijke stoffen als DMF of andere chemicaliën bevat. Daarnaast is de handschoen dermatologisch getest met Dermatest. 

Deze handschoenen worden geproduceerd in de fabriek in Sri Lanka, waar gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie om het energieverbruik te verlagen en de uitstoot van broeikasgassen te voorkomen. Ansell heeft haar productie-efficiëntie ook verbeterd door biomassaverwarmingsketels te gebruiken die worden gestookt met houtsnippers om de CO2-uitstoot met 39.000 ton per jaar te verlagen. 

Naast HyFlex11-819 heeft Ansell een groeiend aanbod beschermingsoplossingen die compatibel zijn met aanraakschermen, zoals HyFlex11-754, 11-755 en de nieuwe zelfreinigende 11-100-handschoenen met Ionic+™, een antimicrobiële technologie met EPA-registratie. Tijdens deze industriële revolutie waarbij slimmer werken en de veiligheid van werknemers voorop staan, legt Ansell zich erop toe werknemers uit te rusten met beschermingsoplossingen van de hoogste kwaliteit voor een veilige werkdag.

Uitproberen?

Laat het weten aan jouw Intersafe contactpersoon.
We komen graag bij je langs met samples zodat jij of je medewerkers de producten zelf kunnen ervaren.
📧 info@intersafe.eu
📞 +31 (0)78 618 14 00