Lockout/Tagout is een geplande veiligheidsprocedure waarbij de energietoevoer van industriële machines en apparatuur wordt uitgeschakeld terwijl onderhouds- of reparatiewerk wordt uitgevoerd. Deze procedure is bedoeld om het personeel te beschermen tegen het vrijkomen van elektrische stroom en tegen de gevaren van machines in werking.

Grotere werkveiligheid en efficiëntie met Lockout/Tagout

Waarom een Lockout/Tagout-programma implementeren?
Verlaagd ongevallencijfer en verminderde kosten
Europese cijfers tonen aan dat 10 tot 15% van alle dodelijke ongevallen op de werkplek en 15 tot 20% van het totale aantal ongevallen te maken hebben met onderhoudswerkzaamheden. Typische verwondingen zijn breuken, snijwonden, amputaties, brandwonden en shocks. Niet zelden leiden Lockout/Tagout (LOTO) ongevallen, die vaak ernstige gevolgen hebben, tot buitensporige kosten wat betreft de behandeling van dergelijke verwondingen.
Minder uitvaltijd, hogere productiviteit
Een goed LOTO-programma met duidelijk gelabelde energiebronnen, eenvoudige procedures en gemakkelijk bereikbare vergrendelingsmaterialen kan de onderhoud- en reparatiewerkzaamheden in een bedrijf aanzienlijk versnellen. Werknemers hoeven geen tijdrovende taken uit te voeren, zoals het opsporen van leidingen en stroomkringen om de betreffende energietoevoerpunten te controleren. Hierdoor kunnen de onderhoudswerkzaamheden op een efficiëntere manier worden uitgevoerd, worden stilstanden verminderd en kan de capaciteit van de machines ten volle worden benut.
Verminderde indirecte kosten
Werkongevallen kunnen een belangrijke invloed hebben op het werkschema en de productiviteit in het betreffende bedrijf. De onvoorziene inschakeling van apparatuur kan ook tot heel wat schade aan de machines zelf leiden, zodat de totale kosten van het ongeval nog moeten worden vermeerderd met de kosten voor de herstelling en/of vervanging van de beschadigde apparatuur.

De volledige LOTO-oplossing van Brady
Brady biedt een volledige LOTO-oplossing vertrekkend van een energie-audit, selectie en aankoop van het juiste materiaal, opmaken van instructies, tot training en implementatie.

Gevaarlijke energieën waarvoor LOTO een geschikt controlemiddel is

  • Elektrisch
  • Mechanisch
  • Pneumatisch
  • Hydraulisch
  • Vloeibare & gasvormige chemicalien
  • Thermisch
  • Hete oppervlakken & stoffen

Een efficiënt Lockout-programma in 4 stappen

1 Een beleid & procedures met betrekking tot energiecontrole (LOTO) opstellen
De eerste stap bestaat uit het uitwerken en documenteren van een lockout-beleid dat in detail het doel en de omvang van het lockoutprogramma identificeert. Brady helpt u graag bij de opmaak van een stappenplan voor een succesvolle implementatie van een LOTO-programma met volgende punten: realisatie van een audit van alle bestaande mogelijke gevaarlijke energiebronnen, opmaak van een lijst, beschrijving van de procedures en definitie van de verantwoordelijkheden.

Waarom hebt u lockout-procedures nodig?

  • Procedures dienen als checklist voor de werknemers om zo fouten te vermijden en het risico op ongevallen en letsels te vermijden.
  • Procedures bespoedigen de vergrendeling, wat dan weer leidt tot minder uitvaltijd en een betere operationele productiviteit.
  • OSHA vereist gedocumenteerde machine specifieke procedures voor energiecontrole.

2 Alle energiecontrolepunten identificeren
In deze stap dient u alle energiecontrolepunten, inclusief kleppen, schakelaars, stroomonderbrekers en stekkers, te lokaliseren en duidelijk te markeren met permanent aangebrachte labels of tags. De pictogram- en labelprinters, alsook de duurzame labelmaterialen van Brady zijn ontworpen om u een betrouwbare en duurzame identificatie te bezorgen.

3 Geautoriseerde werknemers voorzien van de correcte lockout-systemen en waarschuwingsmaterialen
Brady biedt een compleet gamma LOTO-systemen en waarschuwingsmaterialen aan waaronder veiligheidssloten, niet-geleidende hangsloten, hangsloten uit messing, vergrendelingssystemen voor kleppen, universele vergrendelingssystemen, stroomonderbrekers, tags, labels, lockout boxes, slotenborden en nog zoveel meer.

4 Werknemers opleiden en sensibiliseren inzake veilige arbeidspraktijken
Brady biedt zijn expertise aan in de vorm van opleidingen voor werknemers en supervisors. Zij kunnen een efficiënt programma opstellen voor de opleidingssessies, de vereiste inhoud voor een specifieke doelgroep definiëren en uw toezichthoudend personeel opleiden zodat zij kunnen instaan voor de interne opleidingen.

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.