Groener wordt het niet…
Het felle groen fonkelt in de lentezon. Mocht je dit voorjaar de dames en heren van BAM zien stralen op de bouwplaatsen: dat klopt. Schijvens Corporate Fashion en Intersafe hebben de medewerkers van het bouwconcern in nieuwe polo’s en T-shirts gestoken. Gloednieuw, maar tegelijkertijd wel 100% circulair.

Handen uit de mouwen. Dat zijn ze in de bouw wel gewend. Maar tijdens het 150-jarige jubileum van BAM in 2019 wapperden die handen op een andere manier. “We hebben toen wereldwijd 150.000 bomen gepland”, vertelt projectmanager circulaire economie Tom Blankendaal. “Onze collega’s hebben een groot deel van de bomen zelf geplant in onze thuislanden. Als bouwbedrijf werk je aan veel projecten op verschillende locaties. Tegelijkertijd probeer je de impact op je omgeving zo veel mogelijk te beperken. Denk aan energie-efficiency, het reduceren van CO2 en het verduurzamen van je grondstofgebruik.”
People positive
Het jubileumcadeau voor collega’s – een circulaire jas – betekende ook de aftrap voor de verduurzaming van de werkkleding. “Met oog voor zowel groene als sociale impact”, benadrukt Tom. “Zo betrekken we binnen BAM mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij onze projecten. Je wilt niet alleen climate positive, maar ook people positive zijn. Milieu, sociale duurzaamheid en kosten. Dat waren onze belangrijkste uitgangspunten en selectiecriteria.” Met dat verlanglijstje klopte BAM bij Intersafe aan: “Als onze partner, adviseur en leverancier van onze werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) is Intersafe ons ‘luik’ naar de markt. Van de voorgestelde fabrikanten was Schijvens duidelijk de meest interessante optie.” Leon Lengkeek heeft goede ervaringen met de fabrikant. “We selecteren altijd zorgvuldig de beste partijen in de markt”, verzekert de Key Account Manager van Intersafe. “Het ‘track record’ van Schijvens is veelzeggend. Echt een koploper en dé specialist in Nederland als het gaat om circulaire werkkleding.”
Garen spinnen
Confectie: het is de op één na meest vervuilende industrie. “Weet je dat er voor één nieuwe polo 3.000 tot 4.000 liter water nodig is?”, vertelt Shirley Schijvens. Dat moet ook anders kunnen, dacht de vijfde generatie van het ook meer dan 150 jaar (anno 1863) oude familiebedrijf. Bij Schijvens pluizen ze het letterlijk uit. “We halen oude werkkleding bij onze klanten op. Als je die kleding helemaal uitpluist, kun je van de vezels nieuwe garen maken. Als je blijft spinnen, houd je uiteindelijk een draad over waar je nieuwe stof van kunt maken.” Voor de stevigheid wordt er gerecycled polyester uit bijvoorbeeld petflessen, visnetten en oceaanplastic toegevoegd. Shirley: “50% katoen, 50% polyester, 100% circulair. Bovendien bespaar je 99% water, 40% CO2-uitstoot en 40% energie. Als je voor de volledigheid de retourlogistiek meeneemt, worden die percentages respectievelijk 96%, 20% en 36%. En dat willen we uiteraard verder blijven verbeteren.”
Leefbaar loon
Winnaar van de Circular Award Business 2020 en zilver bij de European Business Awards for the Environment. De inspanningen van Schijvens voor het milieu blijven niet onopgemerkt. Ook Shirley onderstreept het belang van sociale duurzaamheid: “Zo maken wij ons sterk voor een leefbaar loon. Inmiddels scoren we een 8,9 bij de Fairwear Foundation die de sociale condities in naaiateliers audit.” Open en eerlijk, luidt het devies. Shirley: “Die transparantie waardeer ik ook in Intersafe.96%, 20% en 36%. En dat willen we uiteraard verder blijven verbeteren.”
Ze laten ons met de eindklanten aan tafel zitten, omdat ze het volste vertrouwen hebben in hun eigen toegevoegde waarde.” Volgens Leon floreert de samenwerking erdoor: “De lijntjes zijn kort en het vertrouwen is groot. Mooi om die bevlogenheid en het enthousiasme voor circulair ondernemen bij BAM en Schijvens te zien. Dit is echt een partnership tussen drie partijen.” Ook de klant spint er garen bij. “Zo kiezen we er bewust voor om onze kostprijs transparant te maken”, vertelt Shirley. “De eindklant heeft direct inzicht in zijn impact. Als hij bereid is om een dubbeltje meer te betalen, kan dat bijvoorbeeld een beter loon in de fabrieken betekenen. Maar hij ziet ook direct de kosten van de verschillende ontwerpen.” Qua design heeft BAM haar ‘clubkleuren’ mee. Groener wordt het niet. Shirley lachend: “Ha ha, dat lijkt me een mooie kop voor het artikel.”
Circulaire ambassadeur
Tom is blij met het eindresultaat. “En veel belangrijker: mijn collega’s buiten ook. Het belang van een tevreden drager is immers even zo belangrijk. De eindgebruikers zijn daarom door middel van een draagtest ook betrokken in het proces. Ze ervaren de circulaire kleding echt als nieuw. Het assortiment bestaat nu uit polo’s en T-shirts met lange en korte mouwen. Maar dit is pas het begin. Intersafe helpt ons in onze ambitie om ook onze andere kleding en pbm volledig circulair te maken.”
Intersafe is graag een ambassadeur voor circulariteit. “Zo denken we met klanten en partners als Schijvens mee hoe we de retourlogistiek en de keten zo goed mogelijk kunnen organiseren”, vertelt Leon. “De bouw is een sector die voorop loopt als het gaat om circulair, maar ik merk echt dat de vraag ook elders in de markt groeit. Wij enthousiasmeren opdrachtgevers en leveranciers om met circulaire oplossingen te komen. Of het nu de bouw, retail, maakindustrie, automotive of (petro)chemische industrie is. Eigenlijk in alle bedrijven waar werkkleding wordt gedragen, kun je met circulaire kleding duurzaam een verschil maken.”
Meer informatie?
Intersafe ondersteunt u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw situatie. Voor meer informatie over circulaire kleding of persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kunt u te allen tijde contact opnemen met uw Customer Service medewerker via T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu of neem contact op met ons via het contactformulier.