Dagelijks werken zo’n 9.000 werknemers in Nederland in schadelijke geluidniveau’s. Helaas blijft dit voor velen van hen niet zonder gevolgen: volgens de gegevens van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NcvB) staan gehoorstoornissen al jarenlang in de top van de meest gemelde beroepsziekten. Met Elacins unieke gehoorbescherming op maat voorkomt u leed, ongemak en gehoorschade.

Gehoorschade voorkomen luistert nauwer dan u denkt

Het menselijk gehoor bestaat uit drie onderdelen: de oorschelp, het middenoor en het binnenoor. Al deze onderdelen tezamen zorgen ervoor dat trillingen worden opgevangen en omgezet in signalen die door de hersenen herkend worden als geluid. Raakt één van de onderdelen beschadigd, dan functioneert het gehoor als geheel niet meer zoals voorheen. U kunt dan minder goed of zelfs in het geheel niet meer horen.

Verordening Persoonlijke beschermingsmiddelen 2016-425

In de Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen 2016-425, ook wel de nieuwe PBM-verordening, wordt lawaai dat schadelijk is voor het gehoororgaan officieel erkend als een onomkeerbaar gevaar voor de gezondheid. Hiermee valt gehoorbescherming in dezelfde hoge risicocategorie (categorie III) als bijvoorbeeld valbescherming, ademhalingsbescherming of producten die beschermen tegen chemicaliën. De Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen 2016-425 is in werking getreden op 21 april 2018. Alle persoonlijke beschermingsmiddelen die, vanaf 21 april 2019, in de handel gebracht worden, moeten aan de nieuwe regelgeving voldoen. Voor fabrikanten van gehoorbescherming betekent dit dat zij aantoonbaar moeten maken dat de kwaliteit van iedere individueel op-maat-gemaakte gehoorbeschermer voldoet aan het initieel CE gecertificeerde product. De beoordeling hiervan ligt in handen van een onafhankelijk keuringsinstituut (Notified Body).

Vier jaar passend en de juiste demping

Betekent dit dat u uw gehoorbescherming ieder jaar moet laten controleren? Niet wanneer u ervoor kiest om via Intersafe gehoorbescherming op maat (otoplastieken) van Elacin te gebruiken. Waar andere fabrikanten moeten kiezen voor een jaarlijkse additionele lektest van elk afzonderlijk product, heeft Elacin aangetoond dat elk individueel product voldoet aan dezelfde specificities als de initieel CE gecertificeerde producten. De Notified Body heeft dan ook beoordeeld dat een tussentijdse controle van elk afzonderlijk geproduceerd product niet verder bijdraagt aan de kwaliteit. Concreet betekent dit voor u dat een tussentijdse controle gedurende de garantieperiode van 4 jaar op passing en demping niet nodig is. Hierdoor bespaart u tijd en kosten.

Geen lawaai, wel waarschuwingssignalen

Otoplastieken zijn alleen effectief wanneer deze ononderbroken gedragen worden: af en toe gehoorbescherming gebruiken heeft geen zin. Daarom maakt Elacin haar gehoorbeschermers van medisch geclassificeerd zacht siliconen materiaal. Dit biedt de gebruiker optimaal draagcomfort. Met de nieuwste generatie RC-filters tilt Elacin op-maat-gemaakte gehoorbescherming naar een nog hoger niveau. De optimale demping biedt de gebruiker niet alleen continue veiligheid in (industriële) omgevingen met een grote variatie aan lawaainiveaus, maar zorgt er tevens voor dat de spraakverstaanbaarheid sterk verbeterd. Hierdoor kunnen gebruikers ook in een lawaaierige omgeving met elkaar communiceren, wat de veiligheid op de werkvloer ten goede komt. Op die manier ontstaat de zekerheid dat het dragen van gehoorbescherming op maat geen nieuwe risico’s met zich meebrengt.

Filters en varianten

Het geheim van de smid zit ‘m in de unieke RC-filters. Deze filters zijn door Elacin volledig in eigen huis ontwikkeld en maken gebruik van een nieuwe, gepatenteerde technologie. Hierdoor vervormt het geluid niet en neemt de spraakverstaanbaarheid in lawaai voor de gebruiker toe: niet alleen in vergelijking met het blote oor, maar ook in vergelijking met traditionele filters (die vooral hogere frequenties overmatig dempen). De Elacin RC-reeks is leverbaar in drie varianten, elk met unieke eigenschappen, afhankelijk van de situatie waarvoor deze gebruikt wordt. Zo wordt de Elacin RC geleverd met een geïntegreerd handgreepje, zodat de gebruiker de gehoorbeschermer gemakkelijk kan inzetten en uitnemen. Voor personen die tevens een helm en/of oorkap gebruiken is er de Elacin RC minigrip met o-ring. Is het de bedoeling dat de gehoorbescherming onzichtbaar blijft, bijvoorbeeld bij mensen die regelmatig klantcontact hebben? De Elacin RC no grip (zonder grip) is ontworpen voor maximale discretie. Voor alle varianten zijn er diverse filters verkrijgbaar, afhankelijk van het geluidsniveau van de werkomgeving.

Snelle vervanging bij verlies

De otoplastieken van Elacin worden gemaakt met behulp van een 3D printer. Alle gemaakte afdrukken worden gedigitaliseerd en in 3D software gemodelleerd. Gedurende de garantieperiode van 4 jaar bewaart Elacin de digitale afdrukken, zodat een eventueel verloren otoplastiek eenvoudig opnieuw kan worden geproduceerd. Via Intersafe kan een nieuwe gehoorbeschermer al binnen 8 werkdagen geleverd worden.


Meer informatie?

Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier

Meer informatie?