Filters gaan niet eeuwig mee

Het gebruik van ademhalingsbeschermingsfilters kan verwarrend en ingewikkeld zijn en er zijn een aantal veelvoorkomende vragen en problemen die regelmatig voorkomen. Het roept bij vele vragen op. In dit artikel en de whitepaper van 3M beantwoorden we deze vragen.

3M-whats-in-your-air

Welke voorschriften en normen zijn van toepassing op het ontwerp en het gebruik van filters en herbruikbare maskers?

Twee hoofdregels hebben betrekking op ademhalingsbescherming.

  1. Verordening (EU) 2016/425 van 9 maart 2016 heeft betrekking op het ontwerp, de fabricage en het op de markt brengen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
  2. Richtlijn 89/656/CEE van 30 november 1989 betreft de minimale gezondheids- en veiligheidseisen voor het gebruik door werknemers van persoonlijke beschermingsmiddelen op de werkplek.

In de Europese Norm EN 529 vind je aanbevelingen voor keuze, gebruik, verzorging en onderhoud van ademhalingsbeschermingsmiddelen, wat je kan helpen de veiligheid van jouw medewerkers te optimaliseren. Ademhalingbeschermende middelen zijn gekeurd, getest en gemarkeerd volgens Europese normen. Veel voorkomende normen zijn:

  • EN 136: Ademhalingsbeschermingsmiddelen – Volgelaatsmaskers
  • EN 140: Ademhalingsbeschermingsmiddelen – Halfgelaatsmaskers en kwartmaskers
  • EN 143: Ademhalingsbeschermingsmiddelen – Deeltjesfilters
  • EN 405: Ademhalingsbeschermingsmiddelen — Filterende halfgelaatsmaskers met ventiel ter bescherming tegen gassen of tegen gassen en deeltjes.
  • EN 14387: Ademhalingsbeschermingsmiddel – Gasfilter(s) en combinatiefilter(s).

Welke soorten filters zijn er?

  • Deeltjesfilters
  • Gas-/dampfilters
  • Combinatiefilters

Lees meer over de werking van de verschillende soorten filters, hoelang deze filters meegaan en wanneer ze vervangen moeten worden.

Lees hier de whitepaper over het tijdig vervangen van filters      

Waarom moet je jouw filters regelmatig vervangen?

Deeltjesfilters raken verstopt en worden moeilijker om te ademen door een verhoogde fysiologische belasting voor de drager. Gas- en dampfilters beginnen verontreinigingen door te laten zodra hun sorbens verzadigd raakt. Dit wordt doorbraak genoemd. Belangrijk: De selectie van filters moet worden uitgevoerd door een bevoegd persoon met volledige kennis van de ademhalingsrisico’s op de werkplek.

Zijn er in jouw (werk)omgeving gevaren die door de lucht worden verspreid?

Laat je helpen door experts om de risico’s in kaart te brengen en jezelf en je collega’s te beschermen! Lees hier de volledige whitepaper van 3M over het belang van de juiste ademhalingsbescherming en het tijdig vervangen van jouw filters

Lees hier de whitepaper over het tijdig vervangen van filters      

Direct meer weten?

Neem contact op met jouw Intersafe contactpersoon
📧 info@intersafe.eu 📞 +31 (0)78 618 14 00