Employee Safety Manager neemt werk uit handen
Gereedschap- en materieelbeheerder Herco Merts van Strukton Worksphere (Utrecht/Amsterdam) vergelijkt zijn magazijn graag met een versnellingsbak: “Het moet soepel lopen. Je wilt niet dat er een tandwiel hapert, want dan loopt het niet lekker meer.” De Employee Safety Manager (ESM) van Intersafe, het geautomatiseerde systeem om veiligheids- en beeldschermbrillen op sterkte te bestellen, neemt hem daarbij veel werk uit handen.
Ook zijn collega Roelof Chris ten van het Strukton Worksphere magazijn in Capelle aan den IJssel, is een enthousiast gebruiker van de ESM: ”Er komt geen papierwerk meer aan te pas en alle gegevens worden opgeslagen en bijgehouden. Je kunt precies zien wie wat besteld heeft, of een bril klaar is en zelfs wanneer een bril aan vervanging toe is.” Herco en Roelof zijn ervaren en gedreven magazijnbeheerders. Ze bestellen de onderdelen en speciale gereedschappen die de monteurs en technici in het veld nodig hebben, nemen die goederen in ontvangst én geven ze uit. Ook de persoonlijke beschermingsmiddels (pbm’s) zijn ‘hun pakkie-an’. Verdeeld over het land kent Worksphere meerdere gereedschap- en materieelbeheerders.
Herco bemant vier dagen in de week het magazijn in Utrecht en één dag per week het magazijn in Amsterdam. Roelof is vaste man in het magazijn voor regio Zuidwest dat Zuid-Holland en stukken van Zeeland en Noord-Brabant bestrijkt. In die regio zijn zo’n 90 monteurs actief en Roelof kent ze nagenoeg allemaal van naam. En hij zorgt er voor: ‘dat ze hier veilig de deur uitgaan én er ook netjes bijlopen’. Dat laatste vindt Roelof belangrijk, want Strukton-mensen komen overal. “Op plants bij chemische bedrijven in De Botlek, maar ook bij verschillende ministeries. Dan kun je er niet als een sloddervos bijlopen.”
Makkelijk programma
Herco begon 25 jaar geleden ‘als broekie’ in het magazijn en heeft in dat tijdsbestek veel zien veranderen en vooral verbeteren. Er kwamen nieuwe en betere pbm’s en nieuwe bestelsystemen verlosten de magazijnbeheerder van veel handelingen en oneindig veel papierwerk. Zo krijgen alle Strukton-medewerkers eenmaal per jaar hun persoonlijke bedrijfskledingpakket op maat keurig thuisbezorgd via mijnpbmpakket.eu. Herco hoeft in zijn magazijnen alleen nog een kleine, harde voorraad aan te houden voor nieuwkomers en voor geval van nood.
De invoering van Employee Safety Manager gaf hem ook meer armslag. Moest hij voorheen nog verschillende formulieren downloaden, invullen, scannen en mailen aan diverse betrokkenen om een order voor één veiligheidsbril of beeldschermbril op sterkte aan te maken, nu gaat dat alles met een paar muisklikken. Het nieuwe ESM-programma had Herco snel onder de knie, zij het met wat hulp van Intersafe. Herco, lachend: “Al doende leert men. Ik worstelde met het aanmaken van een nieuw account. Op een gegeven moment stond ik er zelf drie keer in! Met één telefoontje naar Lorette van Leuven, mijn Customer Service contactpersoon bij Intersafe, was dat snel opgelost.” Ook Roelof – volgens eigen zeggen geen held op de computer – pikte het snel op: “Je moet het een paar keer gedaan hebben, da’s het hele eieren eten.”
Strukton bijna eeuw oud
De Strukton groep telt ongeveer 6.600 medewerkers en is goed voor een omzet van € 1,9 miljard. De groep bestaat uit vijf werkmaatschappijen waaronder Strukton Rail, Strukton Civiel (infrastructuur) en Strukton Worksphere gespecialiseerd in Techniek en Gebouwen.
De basis voor de onderneming ligt in 1918. Twee spoorwegmaatschappijen, de voorlopers van de NS, bouwden in eigen beheer een nieuw hoofdkantoor in Utrecht. Ze bakten daarvoor 22 miljoen bakstenen en verwerkten 4.000 kub hout in een eigen timmerfabriek. De Inktpot, zoals dit grootste bakstenengebouw van Nederland officieel heet, staat op de Rijksmonumentenlijst en is nu het hoofdkantoor van ProRail.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.