Elke investering verdient een zo lang mogelijke levensduur
Effectief onderhouden van jouw ademhalingssysteem, hoofdkappen en lashelmen
Ademhalingssystemen in combinatie met hoofdkappen en of las helmen zijn ontwikkeld om werknemers in hun werksituatie zo optimaal mogelijk te beschermen. Door verschillende onderdelen te combineren kan het systeem aangepast worden aan de behoefte van de gebruiker en aan elke werksituatie. Door het correct dragen en gebruiken van de producten verzeker je jezelf van de hoogste bescherming, maar elke dag tasten vonken, hitte, dampen, stoffen en normale gebruiksslijtage jouw persoonlijke beschermingsmiddelen aan.

Het onderhoud hiervan is daarom essentieel voor de levensduur van de systemen, en tijdige vervanging van onderdelen verzekert je van optimale bescherming. Naast een mogelijke vermindering van beschermingsniveaus, kan slecht onderhoud ook de effectieve levensduur van uitrusting verkorten, met extra vervangingskosten als gevolg. Gelukkig zijn deze systemen zo ontworpen dat ze weinig onderhoud vergen en alle onderdelen eenvoudig en zonder gereedschap te vervangen zijn.
Wat voor onderhoud is er dan nodig?
Motorunits
Om de Adflo™ en Versaflo™ motorunits maximaal te laten presteren raadt 3M aan om de volgende checks met regelmaat uit te voeren en onderdelen indien nodig tijdig te vervangen:
Voor gebruik:
- Batterij – Zorg voor een volle batterij.
- Motor unit – Inspecteer de unit op schade en zorg voor een goede bevestiging aan de riem.
- Air flow check – Gebruik de Air flow indicator om de luchtdruk te controleren.
- Filters – Controleer de filters en vervang indien nodig.
- Alarmcheck – Check of de alarmen goed werken
Na gebruik:
- Batterij – Laadt de batterij op in de oplader
- Motor unit – Maak het systeem schoon en inspecteer op schade. Raadpleeg instructies.
- Filters & voorfilters en vonkenvanger – Vervang indien nodig
Om het voor jou eenvoudiger te maken, zijn de nieuwste systemen uitgerust met een geavanceerde user interface & technologie, zodat je direct kan zien wat de batterijstatus is, hoe verzadigd het filter* is, maar ook zijn er alarmen ingebouwd die er voor zorgen dat je gewaarschuwd wordt als er iets niet in orde is.
Periodiek:
Batterij – Als de batterij slecht of niet meer oplaadt, dan moet de batterij vervangen worden
Voorfilter – Vervang voorfilter. Tijdig vervangen van de voorfilter verlengt de levensduur van het deeltjesfilter.
Filter – Op zijn minst moeten filters worden vervangen wanneer:
- Je de verontreiniging kan proeven of ruiken bij juist dragen van het masker (gas- en damp- of combinatiefilters),
- De motorunit in alarm gaat, dit gebeurt bij een hoge weerstand van het filter,
- De houdbaarheidsdatum van het filter is verstreken,
- Het filter 6 maanden of langer uit de verpakking is (gas- en damp- of combinatiefilters),
- Het filter tekenen van beschadiging laat zien.
Regelmatig vervangen van het filter zorgt er ook voor dat jouw systeem minder hard hoeft te werken en dat de batterij langer mee gaat. Op basis van de data en blootstellingsgegevens uit de RI&E kan worden berekend hoe vaak je jouw filters moet vervangen. Bij laswerkzaamheden wordt vaak minimaal 1 keer per maand aanbevolen.
- Vonkenvanger – Reinig deze regelmatig. Bij laswerkzaamheden wordt wekelijks geadviseerd
- Vervang beschadigde onderdelen – Vervang alle beschadigde onderdelen om zeker te zijn van maximale prestatie, bescherming en comfort.
- Luchtslang – Vervang indien deze beschadigd, vervormd of lek is. Gebruik een hoes om de levensduur te verlengen, of een rubberen slang bestemd voor zwaar industrieel gebruik.
Hoofdkappen & lashelmen
Om de hoofdkappen maximaal te laten presteren raden wij aan om de volgende checks met regelmaat uit te voeren en onderdelen indien nodig tijdig te vervangen:
Voor gebruik:
- Gezichtsafdichting – Controleer of de afdichting beschadigd is anders bestaat er een groot riscio dat je verontreinigde lucht inademt.
- Zweetband – Vervang wanneer deze te vies is geworden.
- Beschermruitjes voorzijde bij lashelmen of vizieren – Voor optimaal zicht en de werking van het lasfilter dienen de beschermruitjes of vizieren schoon en volledig transparant te zijn.
- Beschadigde onderdelen – Vervang als onderdelen beschadigd of defect zijn.
Na gebruik:
- Schoonmaken – Raadpleeg de instructies.
Periodiek:
- Beschermruit buitenzijde, beschermruit binnenzijde, leesglas en vizier – Als ze te diep vervuild en bekrast zijn of als ze niet meer te reinigen zijn.
- Zweetband – Regelmatig vervangen voor behoud van comfort en hygiëne.
- Gezichtsafdichting – Vervang als niet meer te reinigen is of als beschadigd is. Als de afdichting beschadigd is bestaat er een groot risico dat je de verontreinigde lucht inademt. Regelmatig vervangen wordt aanbevolen.
- Overige onderdelen – Vervang deze indien deze defect zijn.
Onderhoud is essentieel voor de levensduur van de systemen.

Onderhouds-/vervangingsschema?
Eigenlijk is het wenselijk om iedere dag voor en na gebruik te checken of alles nog naar behoren werkt en er nog goed uit ziet, maar omdat dit vrij arbeidsintensief is, is het raadzaam een onderhouds- en vervangingsschema op te stellen op basis van de meest recente RI&E om zo te voorkomen dat onderdelen te laat vervangen worden waardoor de veiligheid van de medewerker en/of de levensduur van het product in gevaar komt. Dit is vaak onderverdeeld in zaken die voor- en na gebruik, wekelijks of maandelijks gecheckt moeten worden en zal dus per situatie verschillen (afhankelijk van bijvoorbeeld de mate van blootstelling). Vervang in ieder geval bij defecten direct de kapotte onderdelen.
Wist je dat?
3M voor bijna alle ademhalingssystemen en hoofdkappen eenvoudige onderhoudsinstructievideo’s, brochures en posters beschikbaar heeft om je als gebruiker te helpen jouw systeem zo goed mogelijk te onderhouden? Daarnaast staan de Intersafe en 3M specialisten tot je beschikking om je te helpen met trainen en motiveren van jouw medewerkers in het correct onderhouden van hun PBM. Heb je nog geen ervaring met 3M™ Versaflo™ of Adflo™ ademhalingssystemen en de nieuwste generatie 5 lashelmen, vraag dan nu vrijblijvend een demo aan.
Neem contact op met jouw Intersafe contactpersoon.
📧 info@intersafe.eu 📞 +31 (0)78 618 14 00