Een kwestie van materiaal en mentaliteit
Intersafe komt over de vloer bij multinationals, zoals chemische bedrijven en raffinaderijen, waar de veiligheidsnormen tot op twee decimalen achter de komma zijn vastgelegd. Maar we komen ook bij kleinere spelers en jongere bedrijven, waar nog volop gewerkt wordt aan een passend veiligheidsbeleid. Opticien Martijn Verdouw adviseert namen Intersafe over veiligheidsbrillen op maat en bracht daarvoor een bezoek aan Brouwerij Jopen in Haarlem.

Het is halverwege juni. Op het Haarlemse industrieterrein is het stil. De houten tafels op het terras voor de ‘Jopen Tap Room’ – de brouwerij ontvangt hier ook bezoekers voor rondleidingen en proeverijen – zijn leeg. Het zijn de naweeën van de crisis veroorzaakt door een virus waarvan we allemaal de naam wel kennen.
De bieren van Jopen vinden hun weg zowel naar de retail als de horeca. Toen de lockdown intrad en de cafés op slot gingen zijn de Jopencollega’s in de productie door blijven werken. Er werd gebrouwen om aan de vraag van de retailklanten te voldoen. Voor Jorn Vis een uitgelezen moment om het veiligheidsbeleid verder aan te scherpen. Jorn is ‘operator 2’ in de brouwerij en tevens preventiemedewerker. De brouwerij biedt in ploegendienst werk aan een kleine 40 man.
Een strijd
Het werk in de brouwerij, hij doet het nu ruim een jaar, bevalt hem goed. Het is zwaar en afwisselend. In het brouwhuis is het tijdens het produceren erg heet, maar dat deert hem niet.
Hij houdt wel van aanpakken. Het brouwerswereldje is een apart wereldje. De collegialiteit is groot, maar tegelijk trekt iedereen ook z’n eigen plan. “En dat maakt het qua veiligheid wel lastig. De één vindt alles leuk en prachtig, de ander trekt zich nergens wat van aan. Ik vind het voor 100% belangrijk dat iedereen in de productie een veiligheidsbril draagt, maar dat is best wel een strijd.”
Bij een winkel om de hoek kocht hij een aantal simpele veiligheidsbrillen, maar de invoering daarvan werd geen succes. Wat het extra lastig maakt is dat Jorn ergens ook wel weer begrip heeft voor de collega’s die de bril niet op doen, zo legt hij uit aan Martijn die is gevraagd om naar een oplossing te zoeken. Jorn: “Het is hier warm en vochtig, bij de afdeling transport moeten in hoog tempo dozen gevouwen en gevuld worden. Als collega’s dan die bril niet opzetten omdat de glazen steeds beslaan en omdat dat ding niet lekker zit, terwijl het zweet over je hoofd loopt, dan snap ik dat ook wel weer.”
Martijn knikt instemmend bij dit verhaal. Hij heeft zich al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in veiligheidsbrillen en kent de ‘ergernissen’ uit zijn hoofd. Martijn: “Ergernis nummer één is het beslaan van de glazen, en ergernis nummer twee is dat een bril afzakt, knelt of niet lekker zit. Het goede nieuws is dat er opties zijn om aan die ergernissen tegemoet te komen.
Zo zijn er glazen met een anti-condens coating. En verder heb je veiligheidsbrillen met extra brede ‘veren’ – de poten – voorzien van rubber waardoor ze minder knellen, minder schuiven en prettiger aanvoelen.”
Instructies geven
Als Martijn vervolgens de eenvoudige veiligheidsbril van Jorn kritisch beschouwt, kan de jeugdige operator niet anders doen dan instemmend knikken. De neusbrug is door het gebruik gaan ‘uitstaan’ en het siliconen materiaal dat bescherming moet bieden is versleten, waardoor de harde perspexranden rechtstreeks op de neus drukken. Nee, dat is geen pretje om te dragen. Maar het assortiment veiligheidsbrillen dat Intersafe voert – Martijn heeft een koffer met 25 voorbeelden meegenomen, maar dat is slechts een fractie van de totale collectie – biedt genoeg alternatieven.
Behalve een kwestie van deugdelijk materiaal, is het natuurlijk ook een kwestie van mentaliteit en gedrag om het dragen van veiligheidsbrillen in te voeren, zo houdt Martijn Jorn voor. “Je zult de mensen ook instructie moeten geven. Uitleggen dat het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen niet altijd fijn is, maar dat het soms gewoon moet. Zoals mensen in de bouw niet zonder reden met een helm lopen, en verkeersregelaars opvallende kleding moeten dragen. De gevolgen die je ondervindt door ze niet te dragen kunnen enorm veel impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan wat er kan gebeuren als er een pallet met flessen omvalt en de scherven in het rond vliegen.”
Hij voegt daaraantoe dat het veiligheidsbewustzijn ook moet groeien. “Ga bijvoorbeeld op kleine schaal eens testen met enkele collega’s, die je van deugdelijk materiaal voorziet. Gewoon kijken of het werkt.” Dat verhaal gaat er bij de preventiemedewerker uiteraard goed in. “Ja, ik ga dat met mijn manager bespreken. En misschien moet ik ook wat harder worden. Die bril moet gewoon; zonder hoef je straks niet meer binnen te komen.”
Uit de hand gelopen hobby…
Jopenbier is een wat uit de hand gelopen hobby van Haarlemse bierliefhebbers. Die begonnen in 1992 een stichting om enkele traditionele Haarlemse bieren weer op de markt te brengen. Dat sloeg aan. Jarenlang was Jopen (zo werden de houten vaten genoemd waarin vroeger het bier werd vervoerd) een ‘leenbrouwerij’ waarbij ze hun bieren bij andere brouwerijen maakten. In 2010 begonnen ze hun eigen brouwerijtje in een kerk hartje Haarlem.
Die Jopenkerk is nu een beroemd proeflokaal, restaurant en biermuseum met uitzicht op de koperen brouwketels. Op een industrieterrein aan de rand van Haarlem draait sinds 2015 de tweede brouwerij van Jopen. Ze hebben meer dan 120 smaken – van ‘bloemetjesbier’ met amper alcohol, tot zware ‘whiskybieren’ van 13,5% – en het merk doet het goed bij de ‘millennials’. Cafés door het hele land hebben bieren van Jopen op fust, en het Jopen flesbier is o.a. te vinden in de schappen bij tal van supermarkten en slijterijen.