Chris Henderson werkt als wetenschapper bij de afdeling Personal Safety van 3M in Aycliffe (Verenigd Koninkrijk) en is betrokken geweest bij de research en development van verschillende veiligheidsproducten. De afgelopen twee decennia is hij één van de wetenschappers achter de stofmaskers van 3M. Zijn belangrijkste drijfveer? De behoeften van “zijn” klanten.

Een kijkje in de gereedschapskist van de technicus

De loopbaan van Chris Henderson is een grillige, maar wetenschap en techniek hebben al vanaf het eerste begin centraal gestaan. Chris: “Als kind al haalde ik klokken en andere apparaten uit elkaar om te zien hoe ze werken, om vervolgens te proberen ze weer in elkaar te zetten. Van daaruit volgde ik mijn fascinatie voor techniek, en dat leidde er uiteindelijk toe dat ik aan de universiteit ging studeren en er mijn carrière van maakte. Ik heb nooit een duidelijk idee gehad over mijn carrière, ik wist alleen dat ik verschillende industrieën en omgevingen wilde uitproberen totdat ik er één vond waarin ik mij zou willen specialiseren.”

Via diverse werkgevers kwam Chris uiteindelijk bij het ontwikkelingslab van 3M in Aycliffe terecht. Eén van de eerste projecten waarmee hij aan de slag ging, was gericht op het vinden van manieren om een bestaand product efficiënter te maken. Chris: “Wij keerden de vraag om: wij begonnen te kijken naar hoe het product eruit zou moeten zien als we de meest efficiënte methode gebruikten die we konden vinden.” Het experimenteren door Chris en zijn collega’s leidde tot de ontwikkeling van de oorspronkelijke 9300 Serie stofmaskers, de voorloper van de 3M Aura™ 9300+ Gen3 Serie.

Klant centraal in het productontwikkelingsproces

Stofmaskers draag je niet voor je plezier, maar ter bescherming tegen verontreinigingen in de omgevingslucht. “Niemand houdt ervan om een stofmasker te dragen, mensen dragen ze omdat ze dat moeten,” vertelt Chris. “Als je klanten vraagt waarom ze geen stofmasker dragen, krijg je een hele lijst van redenen: het is te warm, het is te oncomfortabel, enzovoort. Zolang zij deze redenen hebben, zullen wij doorgaan met ons werk.”

Voor Chris is het (proberen te) begrijpen van de behoeften van klanten essentieel voor het productontwikkelingsproces. Hierover zegt hij: “Toen we begonnen met zoeken naar verbeteringen van het Aura stofmasker, waren de behoeften van klanten de belangrijkste aspecten waar we naar keken. Eén ding waarvan ik altijd voorstander van ben geweest, is dat je, als je een product ontwikkelt, moet weten hoe het te gebruiken. Dat is een kwestie van naar buiten, het veld ingaan om ervaring op te doen met het daadwerkelijk dragen van het product, om te begrijpen hoe het is om het te gebruiken. Iemand die in een gieterij of in de metaalverwerkende industrie werkt, zal bijvoorbeeld handschoenen dragen; je moet ervaren hoe het is een stofmasker te gebruiken met handschoenen aan om die gebruiker te begrijpen.”

Ontwikkeling van de 3M Aura™ 9300+ Gen3 Serie

Voordat Chris en zijn collega’s aan de slag gingen met het verbeteren van de stofmaskers, brachten zij eerst in kaart hoe klanten het bestaande Auraproduct beoordeelden. Wat waardeerden zij en wat juist niet? Chris: “Het was geen verrassing dat comfort van het hoogste belang was, maar er gingen ook stemmen op voor ‘gebruiksgemak’ en ‘duurzaamheid’.” Het team gebruikte de ontvangen feedback om richting te geven aan de verbetering van de stofmaskers. Om het ademhalingscomfort te verbeteren, introduceerden zij het Cool Flow™ Comfort uitademventiel. Dit uitademventiel heeft een lagere drukafname bij opening, zodat gebruikers gemakkelijker door het product kunnen ademen.

Ook het gebruiksgemak van het stofmasker kreeg een boost. Chris: “We hebben aan het boven- en onderpaneel extra lipjes toegevoegd, zodat gebruikers het product gemakkelijker kunnen openen zonder hun vingers in het masker te steken. Ook hebben we het kapje op het uitademventiel zodanig aangepast dat het gemakkelijker vast te pakken is.” Om de duurzaamheid van de stofmaskers te bevorderen is de Aura™ 9300+ Gen3 Serie voorzien van nieuwe, gevlochten hoofdbanden.


Wilt u zelf ervaren dat dit geen gebakken lucht is?

Vraag direct een sample aan via: Go.3M.com/Intersafe_AuraGen3_Sample

Wilt u zelf ervaren dat dit geen gebakken lucht is?


Wereld van wetenschap

Bij het ontwikkelen van de verbeterde serie stofmaskers zijn Chris en zijn collega’s niet over één nacht ijs gegaan. “Toen we met het ontwikkelingsproces begonnen, genereerden we een groot aantal verschillende concepten; meerdere varianten van de hoofdband, verschillende opties voor het gebruiksgemak, andere manieren om het te  verpakken, enzovoort. Door samen te werken met klanten en interne testen werkten we naar een punt toe dat er nog een handvol concepten over waren,” blikt Chris terug. Hij is er trots op dat hij in zijn werk een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en veiligheid van mensen. “Er gaat een hele wereld van wetenschap schuil aan het ontwerpen van een product dat goed past,” vertelt hij. Juist die wereld van wetenschap intrigeert hem iedere dag opnieuw.

“Ik zie wetenschap als een gereedschapskist die je als technicus altijd bij je hebt. Je hebt diverse technologieën en kunt die op verschillende manieren en in verschillende combinaties toepassen om een probleem op te lossen. En als het eens voorkomt dat je op een probleem stuit waarvoor je dat gereedschap niet kunt toepassen, moet je eropuit om nieuw gereedschap te vinden. Dat is wat mij fascineert: gereedschap toepassen voor het oplossen van problemen en nieuwe dingen ontdekken als wat ik heb niet werkt.”

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact met ons op.