Weet u het nog, de eerste keer dat u in een lesauto stapte? Ook al had u (misschien) uw theorie al wel op zak, de eerste keer achter het stuur is een ervaring die lang in het geheugen blijft hangen. Ook de MT-leden van DuPont de Nemours hebben onlangs een indrukwekkende praktijkervaring opgedaan, in samenwerking met Intersafe.

 Eén ervaring zegt soms meer dan 1000 woorden

Intersafe is bij DuPont geen onbekende: al jarenlang werken DuPont en Intersafe samen aan het juiste persoonlijke beschermingsmiddel (pbm) op de juiste plaats en het juiste moment. De veiligheidsafdeling van DuPont is hierbij verantwoordelijk voor de keuze van het juiste pbm,
maar ook het management houdt de ontwikkelingen en de mogelijkheden op het gebied van veiligheid nauwlettend in de gaten. Tijdens de veldervaring ‘Veilig werken op hoogte’ kregen de MT-leden niet alleen het theoretische gedeelte voor hun kiezen, maar mochten zij tevens in
de praktijk ervaren hoe het is om in een veiligheidsharnas te werken. In de trainingsruimte van Intersafe Services ondergingen zij de vuurdoop. En met succes!

Je focus ligt ineens heel anders
Annelies Heerze, DPS Continuous Improvement Leader bij DuPont, vertelt  enthousiast over haar indrukken: “Je focus ligt ineens heel anders met zo’n veiligheidsharnas aan. Alles moet goed op elkaar worden afgestemd: je moet niet alleen veilig kunnen werken, maar ook zonder hinder je taak kunnen uitvoeren. Ook al dachten we een heel goed beeld te hebben van het werken met een veiligheidsharnas, deze ervaring was ontzettend leerzaam. En vooral ook heel leuk, want met z’n allen zo’n harnas aantrekken geeft een groot gevoel van saamhorigheid.”

Ook Arno Lammers, Account Manager bij Intersafe, blikt terug op een geslaagde workshop. “Voor ons is weer bevestigd hoe belangrijk het is om het thema ‘veiligheid’ binnen alle lagen van een organisatie onder de aandacht te hebben. Veiligheid moet door iedereen gedragen worden,
letterlijk en figuurlijk.” DuPont waardeert de rol van Intersafe: naast voorkeursleverancier van pbm’s wordt het onderwerp ‘veiligheid’ door workshops zoals deze breder onder de aandacht gebracht. Veldervaring vergroot de bewustwording omtrent een specifiek onderwerp, in dit geval het werken op hoogte. Tijdens de workshop werd niet alleen aandacht besteed aan het ABC van de valbeveiliging (Ankerpunt, Bevestiging en Connectie), maar ook aan het draagcomfort van verschillende harnassen. Zo zijn er veiligheidsharnassen speciaal voor lassers, gemaakt van materiaal dat bestand is tegen lasvonken. Ook heb je harnasgordels die extra “paddings” (kussentjes) hebben op plaatsen van banden die altijd op het lichaam zitten en meer comfort geven als je veel in dezelfde houding zit.

Zeer informatief en leerzaam
Tijdens het theoretische gedeelte van de dag, voorafgaand aan de feitelijke ervaring van het veiligheidsharnas, lag de focus op regelgeving, wetgeving en praktijk. Ook de theorie werd door het MT-team van DuPont als zeer informatief en leerzaam beschouwd, maar het hoogtepunt was toch wel de praktijkervaring. Annelies Heerze: “Een zeer duidelijk leermoment was de rozet in de stalen steiger: de harnasgordel moet bevestigd worden aan de rozet, niet aan de ligger van de steiger. In de praktijk zien we weleens gebeuren dat mensen de harnasgordel aan de ligger bevestigen. Daar wordt nu op ingegrepen.” Al met al kijken zowel DuPont als Intersafe terug op een nuttige en leuke ervaring, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker, T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu.