Marktleider Kimberly Clark Professional streeft naar milieuvriendelijk poetsen.

Duurzaam ondernemen voor de wereld van morgen

Of het nu de luchtvaart, de metaalindustrie of de gezondheidszorg betreft: overal en in ieder proces zijn kwaliteit, snelheid en efficiëntie van groot belang. Maar om goed, snel en efficiënt te kunnen (blijven) werken, moeten machines en werkplaatsen ook goed, snel en efficiënt worden schoongemaakt. Marktleider Kimberly Clark Professional streeft naar poetsoplossingen met zo min mogelijk impact op het milieu.

Kimberly Clark Professional, bekend van onder andere de WYPALL en KIMTECH industriële poetsdoeken, wil graag toonaangevend zijn in zaken die belangrijk zijn voor een beter leven. Om dit te bereiken heeft het bedrijf een duurzaamheidsstrategie opgezet: Sustainability 2022. Het jaartal 2022 is niet willekeurig gekozen, dit komt voort uit het feit dat Kimberly Clark Professional in 2022 zijn 150-jarig bestaan zal vieren.

Vijf aandachtspunten op het gebied van duurzaamheid

In de duurzaamheidsstrategie van Kimberly Clark Professional zijn een vijftal ‘werkpunten’ opgenomen: sociale impact, bossen en vezels, afval en recycling, energie en klimaat en de leveranciersketen. Voor ieder van deze aandachtspunten heeft het bedrijf doelstellingen opgesteld die in 2022 behaald moeten zijn. Op het gebied van energie en klimaat bijvoorbeeld streeft Kimberly Clark Professional ernaar om de uitstoot van broeikasgassen met 20% te verlagen ten opzichte van 2005. Natuurlijk is deze reductie niet van de ene op de andere dag bereikt: daarom peilt het bedrijf periodiek hoe het proces ervoor staat. Het doel voor 2016 was om de uitstoot van broeikasgassen met 10,7% te verlagen ten opzichte van 2005. Dankzij onder andere het gebruik van windenergie, slim transport en zonnepanelen is deze doelstelling ruimschoots gehaald. De aandacht voor een gezond klimaat vindt u uiteraard ook terug in hun producten. Zo kunt u het gebruik van oplosmiddelen tot wel 20% reduceren en de VOC-uitstoot (vluchtige organische stoffen) verminderen door te kiezen voor het WETTASK systeem. Met dit navulbare poetssysteem verkleint u uw ecologische voetafdruk, terwijl u tegelijkertijd bespaart op de kosten van afvalverwijdering.

Afval verminderen en recycling bevorderen

Door minder afval te produceren bespaar je niet alleen grondstoffen en energie, maar voorkom je tevens dat onze afvalberg ons op een dag boven het hoofd groeit. Daarom produceert Kimberly Clark Professional speciale poetsdoeken voor zware taken, zoals de WYPALL L-serie. Deze poetsdoeken wegen vijf keer minder dan doorsnee poetsdoeken, waardoor er per gewicht 37% minder afval wordt geproduceerd. En doordat de poetsdoeken uit de L-serie twee keer zoveel absorberen als andere poetsdoeken, heeft u 15% minder doeken nodig voor dezelfde taak.

De afvalberg verkleinen doet u niet alleen door minder poetsdoeken te gebruiken, want door de slimme Hydroknit® technologie is WypAll X een goed voorbeeld van innovatie. Een product dat de eigenschappen heeft van textiel, maar niet de nadelen. Hiermee produceert Kimberly Clark Professional poetsdoeken die een reductie in uw afvalstromen generen oplopend tot 70% in gewicht. De poetsdoeken uit de WYPALL X-serie zijn niet alleen sterk, absorberend en bestendig tegen oplosmiddelen maar daarnaast uitermate geschikt voor meermalig gebruik. De WYPALL X-doeken worden gemaakt door zachte absorberende papiervezels te combineren met extra sterk propyleen, zodat ze ook na meerdere malen gebruiken hun originele vorm behouden. Zo hoeft u minder vaak poetsdoeken weg te gooien: beter voor het milieu, beter voor uw budget.

Een nieuwe bron van vezels

Ook op het gebied van ‘bossen en vezels’ timmert Kimberly Clark Professional aan de weg. Zo werkt het bedrijf hard aan het creëren van nieuwe vezelbronnen, zodat er minder bomen gekapt hoeven te worden om papier van te maken. Eén van deze bronnen is gelegen op de Great Plains, een vlakke prairiestreek in het hart van de Verenigde Staten. In dit gebied wordt veel tarwe verbouwd. Na de oogst worden de tarwekorrels gescheiden van de gehakte, gedroogde stengels en bladeren, waarna de strootjes als ‘restproduct’ achterblijven. Ingenieurs en wetenschappers hebben nu een methode ontwikkeld om vezels uit dit stro te verkrijgen. In 2025 moet 90% van de door Kimberly Clark Professional gebruikte vezels afkomstig zijn uit milieuvriendelijke vezelbronnen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft maatschappelijk verantwoord ondernemen helemaal niet duur of moeilijk te zijn. Door te kiezen voor de producten van Kimberly Clark Professional draagt u bij aan een beheersbare ecologische voetafdruk van uw bedrijf zonder concessies te doen aan kwaliteit en efficiëntie. Zo werkt u niet alleen aan de wereld van vandaag, maar ook aan die van morgen.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact met ons op.