De zomer heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Hoewel we hopen op nog meer warme dagen en zwoele avonden, brengt de zomer ook de nodige risico’s met zich mee. 


COOL, COOLER, COOLST…

Een hoge luchttemperatuur, stralingswarmte van de zon of machines, een hoge luchtvochtigheid, te warme kleding, zware fysieke arbeid… De lijst van mogelijke oorzaken en omstandigheden waarbij de temperatuur (te) hoog op kan lopen, is lang. Ons lichaam reageert direct op deze hittebelasting. Door een stijging van de huidtemperatuur, een verhoogde hartslag en een opgevoerde zweetproductie, probeert het de lichaamstemperatuur terug naar de normale waarde te krijgen. Lukt dat niet, dan kunnen allerlei klachten optreden. In een productieomgeving kan dit leiden tot concentratieverlies waardoor fouten kunnen ontstaan. Dit zal leiden tot productiviteitsverlies. Wat lang niet iedereen zich realiseert, is dat grote risico’s kunnen schuilen in kleine ongemakken.

Kleine ongemakken, grote risico’s

Symptomen als een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid, hebben een fysieke en cognitieve prestatievermindering tot gevolg. Mensen worden bijvoorbeeld minder alert en een kleine misstap kan dan grote gevolgen hebben. Zeker wanneer je met machines, langs de weg en het spoor, op hoogte of in een andere risicovolle omgeving werkt. Maar het gebeurt ook dat mensen iets kneuzen of in iets scherps grijpen op het moment dat ze even hun evenwicht verliezen. Toch gaat het in praktijk om meer dan ‘alleen’ gezondheidsrisico’s. Een klein moment van onachtzaamheid door hittestress kan ook z’n weerslag hebben op de kwaliteit van een product of dienst. Een machine die stilvalt, fouten in de productie, een hobbel of kuil in het asfalt… Fouten die grote consequenties kunnen hebben. Denk aan opstart- en herstelkosten maar ook aan imagoschade. Het loont dus om maatregelen te treffen tegen hittestress.

‘Koelgel’

Eén van die maatregelen introduceerden we in 2016: het Infra-line® Coolvest Hydrogel. Het high visibility veiligheids- én koelvest in één dat zijn oorsprong vindt in de wegenbouw. Mannen die op de asfalteermachine of langs de weg werken, staan heel de dag in de hitte van het zinderende asfalt. Daarnaast dragen ze vaak kleding met lange pijpen en mouwen om zich te beschermen tegen de zon, én daar over dragen ze voor de zichtbaarheid een nauwelijks ademend veiligheidsvestje. Zo ontstond het idee voor het Coolvest. Een vest dat draagcomfort, gebruiksgemak én zichtbaarheid combineert. De hydrogelkorrels in het vest zuigen zich vol met water als het vest een minuut of twintig wordt ondergedompeld. De korrels en het water vormen een koelende gel. Zodra de stof van het vest droog is kan het vest gebruikt worden. Het water in de gel verdampt, waardoor het zweetproces wordt nagebootst en lichaamswarmte wordt afgevoerd. Het vest koelt een aantal dagen en moet daarna weer ondergedompeld worden. Voor extra koeling kan het vest ook in de koelkast of vriezer worden gelegd.


Download de leaflet

​Wilt u meer weten over hoe u het Infra-line Coolvest gebruikt? Download hier de leaflet van het Infra-line® Coolvest Hydrogel.

Download de leaflet


Terugkoppeling vanuit de eindgebruiker is voor ons van groot belang. Werkt het naar behoren, hoe beoordeel je het vest en zijn er verbeterpunten? Deze en andere vragen stelden we via een enquête aan de eindgebruikers van het Coolvest. We registreerden niet alleen gebruikers op of aan het asfalt, maar ook op andere plaatsen in de bouw waar een verkeers- of veiligheidshesje verplicht is. Uit hun antwoorden en ervaringen zijn in de zomer van 2017 een aantal productverbeteringen doorgevoerd. Aan de lijn van het Coolvest ‘2.0’ zijn bijvoorbeeld twee extra maten toegevoegd: 4XL en 5XL. Daarnaast heeft het vest meer bewegingsruimte bij de oksels en zijn de vesten vanaf maat L iets langer geworden. Aanpassingen die leiden tot nóg meer comfort en gebruiksgemak.

‘PCM vest’

Het Coolvest werkt op basis van verdamping, hierdoor is het niet geschikt voor omgevingen waar de gebruiker bijvoorbeeld vlamvertragende of chemisch resistente kleding er overheen moet dragen. Voor deze omstandigheden heeft Intersafe sinds de zomer van 2017 het Flexible PCM Coolvest (Phase Change Material). Een vest met speciale koelblokken en dat ook onder veiligheidskleding gedragen kan worden. Het voordeel van Flexible PCM is dat het vest soepel blijft na afkoeling, wat het draagcomfort ten goede komt. Dit in tegenstelling tot traditionele PCM dat hard wordt. Flexible PCM is onbrandbaar omdat de basis uit water en zout bestaat. Traditionele PCM hebben een parafine olie basis en zijn dus uiterst brandgevaarlijk.

Tips tegen oververhitting tijdens zomerse dagen

•    Plan zware fysieke activiteiten zo vroeg mogelijk in de ochtend
•    Vermijd waar mogelijk vanaf 11.00u fysieke arbeid
•    Drink veel en regelmatig water tijdens hitte
•    Bescherm je hoofd en nek tegen de zon
•    Zoek zo veel mogelijk de schaduw op
•    Pauzeer met regelmaat en zoek dan een koele plek op
•    Gebruik altijd zonnebrand met een hoge beschermingsfactor
•    Gebruik verkoelende producten zoals een koelvest

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.