Gert-Jan van Spanje is Category Manager Workwear & Footwear bij Intersafe en praat zich sinds anderhalf jaar ongeveer de blaren op z’n tong. Hij is namelijk drukdoende partijen enthousiast te maken voor circulair ondernemen, en dat vereist veel overleg. Met name die transparantie binnen de gehele keten te krijgen. Gert-Jan: “Dat staat haaks op de lineaire economie, want daar houdt iedereen vanouds de kaarten tegen de borst en vertelt elke schakel liever niet wat hij verdient. Het kost dus veel tijd en uitleg om dat te doorbreken.” Dat die doorbraak er komt, staat ook voor Gert-Jan als een paal boven water.

Transparantie binnen de gehele keten krijgen

Samen met Dutch aWEARness en producent Tricorp werkt Intersafe aan nieuwe items voor de Infra-line® kledinglijn. Het is nog een pilot en betreft hoge zichtbaarheidskledingstukken die voor meer dan 80% recyclebaar zijn. Gert-Jan: “Een interessante proef, die ook een bepaald commitment van onze afnemers vraagt. Dat gaat verder dan enkel een order plaatsen. Meedoen betekent ook dat ze integraal onderdeel van de keten worden. Als zij niet zorgen dat die kleding weer terugkomt, hebben wij geen grondstof meer.”

Toen chemicus Michael Braungart en architect William McDonough in 2002 hun boek ‘cradle to cradle’ uitbrachten (de ondertitel op de Nederlandse editie luidde afval = voedsel), werd er aanvankelijk wat sceptisch gereageerd. Maar dat veranderde snel toen bleek dat onder andere Ford, Unilever en Nike tot hun grote opdrachtgevers behoorden. Hun oproep om te stoppen met het productiemodel ‘cradle to grave’ (van de wieg tot het graf) raakte een gevoelige snaar. De voorbeelden hoe je slimme producten moest maken, die in kringloop zijn her te gebruiken (‘van wieg naar wieg’) spraken tot de verbeelding. Zo verscheen hun boek in Amerika op synthetisch papier en gedrukt met inkt, die later opnieuw gebruikt kon worden. Intussen raakt ook in Nederland het begrip duurzaamheid steeds meer ingeburgerd.

Verborgen kosten

Eind februari presenteerde Rien Otto van circulair ketenregisseur Dutch aWEARness, voor een groep van een kleine 100 man uit de kledingindustrie, de stand van zaken op het gebied van een circulaire kledinglijn. Met support van de Europese Unie werkte hij met zijn team het EcoProFabricsconcept uit. Kunststofvezels waarvan je kleding kunt maken die 100% recyclebaar is. In plaats van recyclen spreken we meer over het geschikt maken van producten en grondstoffen die we kunnen hergebruiken op hetzelfde niveau. Qua veiligheid en prijsstelling doet deze kleding niet onder voor bestaande kledinglijnen. Onderdeel van het concept is een sluitend retoursysteem voor de inzameling van de kleding als die aan het einde van zijn bestaan is. Een shredder vermaalt de stof, die vezels worden gesmolten en tot garen gespoten en gesponnen. Daarna kan de cyclus opnieuw beginnen. Bij EcoProFabrics hoort verder een Circular Content Management Systeem, dat elk stapje in de keten nauwgezet in beeld brengt. Zodat je precies kunt zien wat er exact gebeurt; waar wordt waarde toegevoegd? Waar wordt energie verbruikt? Waar worden kosten gemaakt? Otto: “In de circulaire economie draait het maar voor 20% om het product. En om 80% het managen van het proces. Vooral om precies te weten welke grondstoffen in het product zitten, want als je dit niet precies weet is het bijna onmogelijk om het product te hergebruiken (recyclen), de verborgen kosten in de keten op te sporen en efficiënt te managen.” Otto is er heilig van overtuigd dat duurzaam ondernemen inmiddels zijn plek heeft veroverd en alleen nog maar gaat uitbreiden. “Kijk naar biologisch voedsel. Tien jaar terug was dat nog voorbehouden aan een klein kringetje van alternatievelingen, nu liggen de schappen bij Albert Heijn vol met biologisch voedsel. Biologisch voedsel heeft een grotere stap gemaakt dan kleding. Vanuit het EU keurmerk kun je alleen maar de term biologisch gebruiken als voldaan is aan de criteria duurzame landbouw, geen pesticiden, geen kunstmest en goede arbeidsomstandigheden. Dit is ook het grote voordeel van biologisch: een keurmerk voor de verschillende facetten.”

Prestatieladder

Inmiddels werkt de overheid via tenders en aanbestedingen ook aardig mee om duurzaam ondernemen verder te stimuleren. Bedrijven die meedingen naar opdrachten in de bouw en wegenbouw komen hoger op de zogenaamde prestatieladder naarmate ze meer MVO-treden ‘beklimmen’ ofwel duurzaam te werk gaan. Elk duwtje – hoe klein ook – kan helpen, zo is Gert-Jan van Spanje van mening. “Ik kom regelmatig afnemers tegen die het vooralsnog ingewikkeld vinden en het liefst nog even vanaf de zijlijn toekijken. Die het liefst wachten tot het cirkeltje 100% rond is. Maar zo werkt het volgens mij niet. Alles wat je nu al doet om hergebruik te stimuleren is namelijk al winst. Als wij morgen 15% van de kleding die wij verkopen kunnen hergebruiken, dan is dat al een enorme stap!”

In eigen huis

Uiteraard is het een nobel streven je afnemers zover te brengen dat ze duurzamer omgaan met alles wat onze planeet voortbrengt. Maar dan moet je daarmee natuurlijk ook wel in eigen huis beginnen. Intersafe zette die stap zo’n twee jaar geleden, door het onderwerp Duurzaamheid hoog op de agenda te zetten. De eerste stappen gingen nog wat aarzelend, vertelt Lynn Vanheule in alle openheid. Ze is Business Development Manager bij Intersafe en heeft ook MVO in haar portefeuille. Lynn studeerde duurzame energietechnologie in Delft en werkte na haar studie in Kenia. Daar richtte ze in enkele jaren een bedrijf op dat zonnepanelen installeert bij boerderijen en scholen. Om een onderneming als Intersafe een meer duurzame koers te laten varen, vergt een wat langere adem, zo moet ze lachend bekennen. “Het onderwerp staat nog in de kinderschoenen, maar stap voor stap komen we wel verder. Over 2014 hebben we ons eerste MVOrapport gepubliceerd en binnenkort komt de 2015-versie uit. Daarin vertellen we onze stakeholders, ook de klanten dus, wat onze belangrijkste Kritieke Prestatie-Indicatoren op MVO-gebied zijn en in hoeverre we op koers liggen. In 2014 zijn we er al in geslaagd het aantal vrachtautobewegingen bij onze distributiecentra met 75% terug te brengen. En op ons nieuwe hoofdkantoor, dat we september 2015 in gebruik hebben genomen, werken we met led-verlichting, met minder én zuinigere printers en zijn de plastic koffiebekertjes vervangen door een duurzamere oplossing. Het lijken misschien kleine stapjes, maar vergeleken met tien jaar terug is het al heel wat. En over nog eens tien jaar zijn we weer veel verder. Dat is het uitdagende aan duurzaam ondernemen, het stopt nooit!”

Meer weten?

Wie als ondernemer meer wil weten over MVO, kan het beste beginnen met een bezoek aan de website van MVO Nederland, zo luidt het advies van Lynn Vanheule. Je vindt er informatie als je wilt starten met MVO, maar ook rapporten voor de meer gevorderde duurzame ondernemers. MVO Nederland organiseert bijeenkomsten door het gehele land. Inmiddels bereikt deze onafhankelijke organisatie meer dan 100.000 ondernemers in Nederland. mvonederland.nl Rien Otto geeft aan dat wanneer je stappen wilt maken en praktische tips wilt verkrijgen het ook verstandig is om contact op te nemen met duurzame bedrijven. Zij weten uit ervaring al vele antwoorden op circulaire vraagstukken en kennen potentiële bedrijven die je verder kunnen helpen.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw Customer Service medewerker.