Alle dagelijkse producten welke gebruikt worden in en om het huis bevatten chemische stoffen. Onder anderen in verzorgingsproducten, reinigingsmiddelen, meubels en speelgoed zitten chemische stoffen verwerkt. Tegelijkertijd wordt er veel uiteenlopende informatie over chemische stoffen verspreid. Daarom is de campagne “Wat je er ook mee doet, het is goed om te weten wat er in zit” van start gegaan.

Chemische stoffen in dagelijkse producten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(RIVM), VeiligheidNL en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben onlangs de website waarzitwatin.nl gelanceerd. Met deze site willen ze consumenten bewuster maken van de producten die ze gebruiken, en geruchten over producten de wereld uit helpen op basis van wetenschappelijke inzichten. Consumenten kunnen op de website opzoeken hoe ze op een veilige manier met chemische stoffen kunnen omgaan die verwerkt zijn in hun dagelijkse producten. De website biedt toegankelijke informatie en ontkracht allerlei geruchten.

Op de website wordt uitgelegd wat je kunt doen als je een stof wilt vermijden. Op de homepage kun je kiezen voor persoonlijke situaties zoals “Ik heb een allergie” of “ik heb een baby” en meer informatie vinden over producten en stoffen die van toepassing zijn op jouw situatie. Ook staan er tientallen tips, adviezen en mogelijke alternatieven beschreven en benoemt Waarzitwatin voorzorgsmaatregelen. De website wordt de komende jaren uitgebreid met meer producten en chemische stoffen.