Tien jaar geleden had nog niemand ervan gehoord: ‘digitale oogvermoeidheid’. Maar vandaag is het een serieus probleem, waar meer dan 80% van de mensen mee te maken heeft. Rugpijn, hoofdpijn, nekklachten, tranende ogen én slapeloosheid… het is vaak terug te voeren op het gebruik van beeldschermen, die zowel op het werk als privé niet meer weg te denken zijn.


Beeldschermen zijn zware aanslag op oogspieren

Lekker onderuit op de bank hangend naar voetbal op tv kijken. En tussendoor op je mobiel even de commentaren volgen. Of je mail checken. Het oogt ontspannen. Maar ondertussen maken je oogspieren overuren én krijg je extra veel blauwviolet licht op je netvlies. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Innovatief product

De productie van wereldspeler Essilor voor Nederland en België vindt plaats in Zevenaar. Dat betreft in hoofdzaak brillenglazen op sterkte. De locatie in Zevenaar (140 medewerkers) is gecertificeerd om ook de veiligheids- en beeldschermbrillen voor Intersafe te maken. “Als wij eenmaal over brillenglazen praten, dan komt daar geen eind aan, zoveel innovatie zit er in dit ogenschijnlijk simpele product!” zegt Rinse Kijlstra. De Key Account Manager voor de Benelux van Essilor overdrijft niet. Samen met Product Manager Bram Gardien belicht hij de actuele ontwikkelingen en daar nemen ze uitgebreid de tijd voor. Simpelweg omdat in het digitale tijdperk heel veel gebeurt met onze ogen.

Serie klachten

De allergrootste verandering is dat we inmiddels gemiddeld zo’n 5 uur (!) per dag naar een beeldscherm kijken. Tv, pc, laptop, tablet en uiteraard de smartphone; we staren wat af en hebben een digitale levensstijl. Wat dat voor onze ogen betekent is door Essilor uitvoerig in kaart gebracht. Ten eerste dat door al die wisselende kijkafstanden de ogen zich constant moeten instellen om alles scherp te blijven zien. Hierdoor worden onze ogen extra belast. Zo geeft 70% van de mensen aan wel eens nek- of schouderpijn te ervaren. Ten tweede dat al die beeldschermen, plus de sterke opmars van ledverlichting, ons opzadelen met een extra dosis schadelijk blauwviolet licht. Dit kan op termijn leiden tot een toename van klachten. Ook is bewezen dat blauw licht de aanmaak van het hormoon melatonine beïnvloedt en daarmee effect heeft op ons slaapgedrag. Wie ’s avonds laat nog actief is met tablet of mobiel kan maar moeilijk de slaap vatten. De Gezondheidsraad adviseert blauw licht zoveel als mogelijk weg te houden uit de slaapkamer.

15 lagen coating

Tot die innovatieve technieken behoort onder meer het Crizal Prevencia en Eye Protect Systeem. Een speciale technologie die UV- en blauwviolet licht weert in een helder brillenglas. Bram: “Deze techniek is geïntegreerd in het brillenglas en houdt rekening met schadelijk blauw licht en met UV-licht via de voor- en achterkant van het brillenglas. Dit is belangrijk aangezien meer dan de helft van het schadelijk UV-licht ons oog bereikt via reflecties via de achterkant.” Nieuw zijn ook de Essilor Eyezen brillenglazen en de Varilux Digitimebrillenglazen. Beide zijn afgestemd op multi beeldscherm gebruik, en zorgen voor ondersteuning en ontspanning van de ogen als je veelvuldig heen en weer switcht tussen bijvoorbeeld je computer en je smartphone. De Essilor Eyezen is er voor brildragers in de leeftijd van 20 tot 45 jaar. Vanaf circa 45 jaar neemt de flexibiliteit van het oog verder af, en voor mensen boven die leeftijd vormt Varilux Digitime het alternatief om de verschillende kijkafstanden soepel op te vangen op de werkplek. Het lab in Zevenaar kan glazen op sterkte in maar liefst 10 miljoen variabelen slijpen. Geen twee brillen die hier de deur uitgaan zijn gelijk, het is altijd maatwerk. Dat maatwerk houdt ook in dat het aanmeten van zulke verfijnde optiek de hulp van een specialist vereist. De opticien dus. Die zoekt steeds de beste oplossing bij de werkomstandigheden, die voor elke persoon weer anders zijn. Zit je acht uur per dag achter een beeldscherm? Of wissel je computerwerk af met vergaderingen, waarbij het belangrijk is dat je ook op afstand goed zicht hebt? Aan de hand van dat soort vragen wordt de bril zo precies mogelijk aangepast aan de kijkeigenschappen van de drager.

Preventief faciliteren

Op het hoofdkantoor van Intersafe in Dordrecht hebben alle medewerkers inmiddels hun eigen computerbril aangemeten gekregen. Ook de niet-brildragers. Daarmee behoort de groothandel tot de koplopers, aldus Rinse: ”De meeste bedrijven gaan ‘klacht oplossend’ te werk. Maar langzaamaan zien we ook een beweging naar meer preventief optreden. Werkgevers die klachten in de toekomst willen voorkomen en tegen hun medewerkers zeggen ‘wij vragen je zoveel uur per dag achter een beeldscherm te werken en wij faciliteren dat’. Zoals je iedereen ook een goede bureaustoel aanbiedt, zo kun je ze ook de juiste bril aanbieden.”

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact met ons op.