Jaarlijks wordt 3,1 miljoen keer gebeld naar 112. Gemiddeld enkele honderden telefoontjes per uur! En dat 24 uur per dag. Telefoontjes die binnen enkele seconden beantwoord moeten worden, want erhangen letterlijk levens vanaf. Belangrijke speler op de achtergrond is LMS (Landelijke Meldkamer Samenwerking) die de beheer- en bedrijfsvoering verzorgt dat het werk ondersteunt van meer dan 12.000 centralisten bij politie, brandweer, ambulancezorg en de Koninklijke Marechaussee. Ruim 250 LMS-medewerkers zijn sinds kort herkenbaar aan hun nieuwe LMS-bedrijfskleding.

Verdeeld over het land telt LMS op dit moment dertien meldkamers, exclusief het OC van de Landelijke Eenheid. Om de medewerkers (hoofdzakelijk ICT-specialisten) hun nieuwe kledingpakket aan te meten, vanLMSende In negen dagen tijd werden 10 locaties plus het hoofdkantoor in Zeist aangedaan. De uit 1954 daterende Greyhound bus is een opvallende verschijning op de Nederlandse wegen. En de verrassing wordt alleen maar groter als je binnentreedt in dit zwart-zilveren gevaarte. Dan tref je een enorme rijdende paskamer met rekken vol broeken, polo’s en overhemden in de meest uiteenlopende maten.

Grappen maken

Begin juni staat de bus ’s morgens in Apeldoorn en ’s middags op een zonovergoten parkeerplaats aan de rand van Arnhem. De medewerkers van drie meldkamers uit Oost-Nederland die zich hier verzamelen voor de passessie kijken verwonderd naar de bus. En maken onderling grappen, want daar leent de combinatie mannen-en-pashokjes zich uitstekend voor. Maar dat slaat snel om in bittere ernst als de mannen stuk voor stuk aan bod komen om hun toekomstige kleding en schoenen te komen passen. Maar liefst vier adviseurs – drie van Tricorp en Key Accountmanager Remco de Haas van Intersafe – geven deskundig tekst en uitleg waar je allemaal op moet letten om te zorgen dat bedrijfskleding past als de spreekwoordelijke handschoen. Dan is het belangrijk dat het kledingstuk niet knelt of ‘trekt’ onder je armen als je je beide armen ver over elkaar plaatst. Hetzelfde verhaal met een werkbroek. Die zit misschien als gegoten als je rechtop in de pasruimte staat. Maar wat als je flink door de knieën moet om onder een bureau een bundel kabels te ontwarren?

Ruim assortiment

“Doorpassessies zijn essentieel”, zegt Remco de Haas, “want elk lichaam is anders.” Dat blijkt ook wel in de bus. Volwassen kerels die al jaren ‘zweren’ bij maatje 48 blijken toch écht een andere maat nodig te hebben als ze met hulp van de experts hun nieuwe bedrijfskleding passen. Het LMS-pakket is behoorlijk uitgebreid, constateert De Haas; “De medewerkers kunnen kiezen uit een breed assortiment. Vier jassen (van een licht fleecejack tot stevige doorwerkjas), twee soorten broeken (een werk- en een spijkerbroek), polo’s met lange een korte mouwen, een overhemd, en twee soorten schoenen (een sneakerachtig model en een halfhoge lederen veiligheidsschoen). Van sommige items mogen ze zelfs meerdere exemplaren bestellen. In totaal een pakket van maximaal 15 items, dat ze in een gepersonaliseerde box op de meldkamer locaties bezorgd krijgen. Compliment aan de werkgever, die verstrekt een mooi en compleet assortiment.”

Herkenbaarheid

“Jazeker, het totale pakket is geschikt voor elk seizoen”, zo bevestigt Remko Tippens (Kwartiermaker LMS Oost-Nederland). Maar daar is in zijn ogen alle reden voor. De vorming van de nieuwe organisatie (met medewerkers die uit verschillende geledingen afkomstig zijn (een deel komt bij de politie vandaan, anderen uit de veiligheidsregio’s) vraagt om een herkenbaar nieuw gezicht. En vanwege die verschillende achtergronden is het extra belangrijk om het gevoel van één team te onderstrepen.

Daarbovenop heeft de kleding ook een functionele betekenis. De LMS-bedrijfskleding geeft immers ook bevoegdheden. Remko: ”LMS is onderdeel van de Politie, maar heeft een multi-disciplinaire verantwoordelijkheid naar de Ambulancezorg, Brandweer, Koninklijke Marechaussee en Politie als gebruikers van de meldkamers. Dan is uniforme bedrijfskleding uitermate nuttig voor de herkenbaarheid; een duidelijk signaal dat je geen willekeurige bezoeker bent, maar iemand die op de beeldschermen mag kijken en onder bureaus mag kruipen.” De kwartiermaker heeft zijn eigen kledingpakket inmiddels ook laten aanmeten. “Het is fijn en goed materiaal, en het draagt lekker. Uit hoofde van mijn functie voer ik regelmatig besprekingen met burgemeesters en directieleden. Bij zulke gelegenheden draag ik uiteraard een pak. Maar verder draag ik op de werkvloer zoveel mogelijk onze eigen bedrijfskleding.”

Mega operatie

Een complex verhaal samengevat in drie letters en vier pijltjes. Zie daar de betekenis van het LMS-logo. De letters LMS staan voor Landelijke Meldkamer Samenwerking. De kleuren staan voor de partijen die hierin samenwerken; politie (blauw), brandweer (rood), ambulancezorg (geel) en de Koninklijke Marechaussee (donkerblauw). Het samenvoegen en verbinden van allerlei meldkamers begon in 2013 en moet in 2023 afgerond zijn. Het doel is tweeledig: burgers in nood sneller en efficiënter van dienst zijn, en alle hulpdiensten beter faciliteren bij hulpverlening en bestrijding van crisis en rampen. Drie ministeries, de politie, 25 veiligheidsregio’s en 24 regionale ambulance voorzieningen zijn betrokken bij deze megaoperatie.

Interesse in passessies op locatie?

Ook geïnteresseerd in passessies bij jou op locatie en benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met jouw vaste Intersafe contactpersoon of bel of mail naar 📧 info@intersafe.eu | 📞 +31 (0)78 618 14 00.