Als je dagelijks met monochloorazijnzuur (MCA) werkt, dan wil je je medewerkers daar zo goed mogelijk tegen beschermen. Tegelijk wil je ze ook zo comfortabel mogelijk laten werken. “Je laat ze niet acht uur werken in een hermetisch afgesloten rubberen pak.” In krap anderhalf jaar tijd selecteerde chemisch concern Nouryon nieuwe bedrijfskleding voor zowel de operators als de mensen van de technische dienst op haar MCA- en Chloorfabrieken op het Chemie Park Delfzijl.

Balans tussen bescherming en comfort

“Er zat ook wel enige urgentie op,” zo merkt Henk Nusmann (HSE-specialist bij Nouryon) droogjes op, ”want de relatie met onze bestaande doekleverancier liep ten einde. Die had besloten om het doek waar onze pakken van werden gemaakt niet langer te laten certificeren voor de Europese markt en dus niet meer te leveren aan Europese klanten.”

Gemeen goedje…

MCA is een corrosieve en toxische stof. Er zijn maar weinig materialen bestand tegen MCA. Een goedje waarmee je niet in aanraking wilt komen, want naast brandwonden, trekt het door de huid en kan bij hoge dosis vitale organen stilleggen. De oude bedrijfskleding was voorzien van een Gore-Tex membraan. Dat bood degelijke bescherming, maar echt comfortabel was die kleding niet. Uit de Risico- Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) blijkt dat de risico’s voor de operators die hun ronde in de fabriek doen beperkt zijn. Voor hen is kleding die bescherming biedt bij ‘sprayen’ voldoende. Dat wil zeggen kleding die goed ‘afparelt’ – dus druppels laat afrollen – en waarbij het geruime tijd duurt (in dit geval een doorslagtijd van 800 seconden) voor een vloeistof door de stof heen dringt. Voor niet-standaard activiteiten worden aanvullende maatregelen (waaronder een chemiepak) genomen.


MCA in ons dagelijks leven

In pure vorm is MCA corrosief en giftig, maar na verwerking verliest het deze eigenschappen en komen we het in het dagelijks leven regelmatig tegen. Je komt MCA in het dagelijks leven tegen in onder andere: luiers (vochtopnemer), behangerslijm, als verdikkingsmiddel in jams, consumptie-ijs, patés, ook wordt MCA in de farmaceutica gebruikt als grondstof.

MCA in ons dagelijks leven


Wensenlijst

Het was aan de hand van deze ‘wensenlijst’ dat doekfabrikant TenCate Protective Fabrics op zoek ging naar een geschikt materiaal. Dat vonden ze uiteindelijk in Tecasafe® Plus (XL 9300). Een doek dat volgens Arno Lammers van TenCate Protective Fabrics (“Wij spreken altijd over doek en nooit over stof. Stof ligt bovenop een kast.”) het beste van twee werelden in zich verenigt. Het beschermt voldoende en het draagt comfortabel. Dat laatste vooral door het gebruik van een Lyocell vezel van duurzaam geproduceerd hout – duurzamer dan katoen en met een goede vochtregulerende werking, waardoor het doek altijd koel en droog aanvoelt. Het materiaal voldeed op papier aan de normen die Nouryon stelde, maar omdat het bedrijf het liefst iets boven de norm zit, gingen ze in eigen huis testen uitvoeren. Los van ervaringen opgedaan in het verleden, leverde dat positieve resultaten op.

Stalen van het nieuwe doek werden keer op keer besmet met MCA en daarna in de eigen wasserij gewassen. Het doek doorstond de test goed. Volgende stap was om werkkleding fabrikant HAVEP Workwear Protective wear een ontwerp te laten maken dat aansluit bij de behoefte en normen van Nouryon. De normering zit namelijk op het gehele kledingstuk en niet alleen op het doek. Bij dit soort kleding is het o.a. belangrijk dat zakken en kragen zo afgewerkt worden dat er geen vloeistof naar binnen kan lopen. Conform die normen werd er een serie van zes testpakken gemaakt. Deze testpakken zijn qua modellering gebaseerd op de HAVEP Multi Shield collectie. Drie operators en drie man van de technische dienst mochten zich daarmee in de praktijk uitleven. Uiteindelijk is gekozen voor twee aparte en meer gedekte kleurstellingen: rood-marine voor de operators en grijs-marine voor de technische dienst. Intersafe heeft een verbindende rol gehad in dit proces en onder andere meegedacht in de maatboog en het ondersteunen van een paspakket inclusief evaluatie.


Nouryon is sinds 2018 de nieuwe naam van een chemiebedrijf met een rijke geschiedenis. Onder de naam AKU, later AKZO en nog weer later AkzoNobel is het al meer dan honderd jaar actief in chemie, kunstvezels, coatings en farmaceutische producten. Nouryon is actief in 80 landen. Nederland telt 6 fabrieken en zo’n 2.500 medewerkers. Daarvan zijn er ca. 300 werkzaam op het Chemie Park Delfzijl, www.chemieparkdelfzijl.nl.

Nouryon is sinds 2018 de nieuwe naam van een chemiebedrijf met een rijke geschiedenis. Onder de naam AKU, later AKZO en nog weer later AkzoNobel is het al meer dan honderd jaar actief in chemie, kunstvezels, coatings en farmaceutische producten. Nouryon is actief in 80 landen. Nederland telt 6 fabrieken en zo’n 2.500 medewerkers. Daarvan zijn er ca. 300 werkzaam op het Chemie Park Delfzijl, www.chemieparkdelfzijl.nl.


Een Gronings compliment

Natuurlijk zijn er altijd leer- en verbeterpunten bij dit soort operaties. Maar terugkijkend is Henk Nusmann tevreden hoe het traject met de 3 partijen tot nu verlopen is, en dat er op tijd nieuwe én genormeerde kleding in de kasten ligt. Zijn nachtmerrie was dat de bestaande kledinglijn op zou zijn, vóór er vervanging was. Een ander groot pluspunt is het verbeterde draagcomfort. “Daarover hoor ik alleen maar positieve verhalen!” En volgens Erik Lanting,  Accountmanager van HAVEP Workwear Protective wear, moet dat als een extra groot compliment opgevat worden in dit uiterste puntje van Groningen.


Contactpersoon: Uw Customer Service medewerker Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier.