Via officiële berichtgeving van onze partner Ansell hebben wij kennisgenomen van de (tijdelijke) prijsverhogingen van Ansell op specifieke referenties. Lees hieronder de volledige berichtgeving van Ansell


Ansell: Stijging van externe kosten vraagt om tijdelijke heffing op specifieke referenties

Beste klant en partner,

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in januari zien we een ongekende stijging in de vraag naar specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen voor eenmalig gebruik, coveralls en mondmaskers. Tegelijkertijd leidt zowel de pandemie zelf als de reactie van overheden op de pandemie tot aanzienlijk toegenomen kosten in de toeleveringsketen en staan de prijzen op de markt onder druk.

Voornaamste oorzaken van de gestegen kosten:

  • hogere arbeidskosten voor fabrieken die het met minder personeel moeten doen vanwege voortdurende veiligheidsmaatregelen terwijl de afwezige medewerkers moeten worden doorbetaald;
  • transporttekorten;
  • overheden die mondmaskers ongeacht de prijs inkopen, waardoor de marktprijs voor niet-geweven stoffen tot ongekende hoogte is gestegen;
  • afzonderlijke aanbieders op de markt maken misbruik van het onevenwicht tussen vraag en aanbod.
  • Gezien de omvang van de externe factoren die Ansell niet kan voorzien of beheersen, zijn we niet langer in staat om zelf te compenseren voor de prijsstijgingen. We hebben daarom nu geen andere keus meer dan een gedeelte van de extra kosten door te berekenen in de vorm van een tijdelijke heffing op een beperkt aantal producten.

Gezien de omvang van de externe factoren die Ansell niet kan voorzien of beheersen, zijn we niet langer in staat om zelf te compenseren voor de prijsstijgingen. We hebben daarom nu geen andere keus meer dan een gedeelte van de extra kosten door te berekenen in de vorm van een tijdelijke heffing op een beperkt aantal producten.

Deze heffing geldt voor twee productcategorieën:

  • (1) Beschermende AlphaTec®-kleding is 300% tot 1000% duurder geworden, omdat niet-geweven materialen ongeveer 50-80% van de totale kosten van de kleding vertegenwoordigen. Dezelfde niet-geweven stoffen worden gebruikt voor industriële beschermende ademhalingsmaskers (bijvoorbeeld EN 149 P2, P3 of N95) en chirurgische maskers voor eenmalig gebruik.
  • (2) sommige EDGE®-, VersaTouch®- en MICROFLEX®-handschoenen voor eenmalig gebruik van externe leveranciers, omdat de gestegen kosten aan ons zijn doorberekend.

De door COVID-19 veroorzaakte prijsstijgingen voor alle TouchNTuff®-, HyFlex®-, AlphaTec®- en MICROFLEX®-handschoenen en andere handschoenreferenties die in onze Ansell-fabrieken worden geproduceerd, nemen we voor eigen rekening.

Maandelijkse herziening

De tijdelijke heffing gaat gelden voor alle nieuwe en openstaande bestellingen met verzenddatum vanaf 18 mei 2020. De heffing is een vast bedrag per referentie. De heffing wordt bijgeteld bij uw gebruikelijke eenheidsaankoopprijs op bestellingsbevestigingen en facturen en wordt automatisch toegepast. Als uw openstaande bestellingen de betreffende referenties omvatten en u uw bestelling liever wilt annuleren, kunt u dat vóór 15 mei doen.

Klik hier om de per referentie toegepaste heffing te bekijken.

Het is niet Ansells bedoeling om gebruik te maken van de onrust op de markt. We zullen de heffingen maandelijks herzien en direct verlagen of afschaffen zodra de marktomstandigheden weer normaal zijn geworden. Het is een lastige beslissing geweest die we na een zorgvuldige afweging hebben genomen, maar op dit moment zien we geen andere oplossing. We hebben gekozen voor een tijdelijke heffing, in plaats van een verhoging van de prijs, zodat we transparant kunnen zijn en de heffing snel kunnen afschaffen wanneer de situatie weer normaal is geworden.

Als u zorgen wilt uiten of klachten heeft, neem dan rechtstreeks contact op met ons of met uw plaatselijke vertegenwoordigers van Ansell. Zij staan voor u klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Rikard Froberg                         Paul De Weert                                  Jaroslav Tomasek
Chief Commercial Officer          Vice President Industrial Sales          Sr Director Industrial Sales
EMEA/APAC                              EMEA Mature Markets                      EMEA Developing Markets