Adembeschermingsspecialisten

Ze zijn de enige twee Nederlandse adembeschermingsspecialisten die opgeleid, gecertificeerd én geregistreerd zijn bij de Engelse organisatie Fit2Fit. Eén keer in de drie jaar gaan ze samen naar Engeland om daar praktische en theoretische examens af te leggen. Normaal trekken Hans Aalderink en Rogier Kolsters voor Intersafe apart door het land – “van de Eemshaven tot Antwerpen” – om bij bedrijven de pasvorm van stof-, half- en volgelaatsmaskers te testen. Vandaag trekken ze bij hoge uitzondering samen op. Om in een pilot te kijken hoe ze hun testwerkzaamheden ‘corona-proof’ kunnen uitvoeren.

Dat is aanvankelijk best onwennig. Zo heeft Hans op het laatste moment de make-up spiegel van z’n vrouw uit de badkamer gegrist, omdat hij niet zomaar bij een kandidaat het masker even zelf goed kan aanbrengen. Dat moet nu met aanwijzingen vanaf anderhalve meter afstand gebeuren. En dan is zo’n spiegel – “je moet de bandjes achter je oor wat hoger doen” – verrekte handig.

Nieuw is ook het assortiment mondkapjes, desinfecteermiddelen, handschoenen en extra slangen dat ze meesjouwen. Die slangen zijn nodig voor hun voornaamste instrument; de PortaCount. Een kostbaar apparaat dat meet hoeveel de lucht ín het masker schoner is dan de lucht in de omgeving. Dat getal heet de ‘fitfactor’, een term die te herleiden is naar het Engelse ‘fit’ dat staat voor ‘passend’.

En dat is feitelijk de kern van het werk van Hans en Rogier. Want een masker dat goed past, houdt schadelijke stoffen buiten de deur en staat daarmee voor veilig en gezond werken.

Geen airco

Het testen luistert nauw, en dat begint al met de ruimte waar de test wordt afgenomen. Die mag niet te klein zijn – om minimaal 1,5 meter afstand te kunnen houden – maar zeker ook niet te groot. De meetapparatuur werkt het best in een ruimte met tussen de 10.000 en 15.000 stofdeeltjes per kubieke meter inhoud. Vandaag is het duo neergestreken in een vergaderzaal van een kleine 40 vierkante meter. De airco-installatie hebben ze uitgezet, de ramen staan wijd open. Natuurlijke ventilatie is veruit te prefereren voor hun werk. Hier komt bij dat deze twee specialisten al meteen hebben gezien dat deze airco niet voorzien is van een HEPA-filter (hoog efficiënt luchtfilter, dat ook bacteriën en virussen kan afvangen) en dus het coronavirus zou kunnen verspreiden.

De testen met de PortaCount – hij kan zowel volgens de Amerikaanse OSHAnorm (Occupational Safety and Health Administration, een agentschap van het Amerikaanse Ministerie van Arbeid) als de Engelse HSE-norm (Health and Safety Executive) worden afgenomen – is ongewijzigd gebleven. Elke kandidaat moet met masker op een aantal fysieke inspanningen doen. Eerst rustig ademhalen, daarna een minuut lang zwaarder ademen, alsof je zwaar werk doet. Ook spreken in het masker en herhaaldelijk het hoofd van links naar rechts en van boven naar onder bewegen horen erbij.

Steriel maken

Vanachter de laptop volgen Rogier en Hans nauwgezet wanneer het aantal stofdeeltjes in het masker eventueel stijgt en er blijkbaar ergens lekkage optreedt. De test is inhoudelijk dus niet veranderd, maar wel qua uitvoering. Hans en Rogier dragen mondkapjes en handschoenen en zijn na elke test druk in de weer met ontsmettingsdoekjes om alle oppervlakten schoon te maken. Ook wordt er meer hulp van de kandidaten gevraagd. Die moeten nu zelf de slangen van het meetapparaat verwijderen en in een speciale zak deponeren. Alle gebruikte slangen gaan mee terug naar Dordrecht en worden in de Intersafe werkplaats gereinigd en weer steriel gemaakt.

Nerveuze kandidaten

Dankzij de heldere aanwijzingen van Rogier en Hans verloopt de pilot vlekkeloos. Kandidaten komen keurig op het afgesproken tijdslot en zijn ook weer netjes weg als de volgende komt. Rogier: “Vóór corona hadden we voor elke sessie, bestaande uit de test en instructie, 20 minuten per kandidaat. Nu, met wat meer tijd voor schoonmaken, schatten we in dat we het in 30 minuten wel redden.” Hoewel je niet kunt ‘trainen’ voor de test en deze ook niet ‘fout’ kunt doen – het gaat er puur om welk masker het best aansluit bij de vorm van jouw gezicht – zijn de drie kandidaten van deze ochtend toch wat nerveus. Ondanks het feit dat ze alle drie de test jaarlijks trouw afleggen. Rogier: “Begrijpelijk, want er hangt zeker waarde aan. Als je zakt mag je niet meer werken met dat masker. En als er dan geen alternatief is – die zijn er gelukkig wel – dan kun je bepaalde werkzaamheden niet meer uitvoeren.” Alle drie de kandidaten reageren dan ook opgelucht als ze horen dat ze de test met goed gevolg hebben doorlopen.

Geen hogere wiskunde

De coronacrisis heeft het dagelijks werk van deze twee Intersafe-mannen dus veranderd. Beide denken dat er door diezelfde crisis nu ook anders en zorgvuldiger gekeken wordt naar het gebruik van maskers. “We merken dat het bewustzijn is gegroeid. Pakte voorheen iemand nog weleens zomaar een maskertje uit de magazijnkast, nu zet niemand meer een masker op waarvan hij vermoedt dat een ander het al gedragen heeft.” Ook onderhoud en uitleg over het gebruik van maskers krijgen meer aandacht. Hans: “Een masker dragen is geen hogere wiskunde, maar het zijn vaak de kleine dingetjes die het doen. Dat je iemand er even op wijst dat de bandjes op het achterhoofd niet gekruist moeten zijn en dat een masker stukken beter aansluit als je die neusclip extra stevig aandrukt.


Meer informatie?

Contactpersoon: Uw Customer Service medewerkerMeer informatie?
Nederland: T +31 (0)78 618 14 00 of E info@intersafe.eu
België: T +32 (0)15 423 320 of E info-b@intersafe.eu Of neem contact op met ons via het contactformulier.